Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

23.2.2008 

50 000 osob, školáků, rodičů a učitelů na setkání s Benediktem XVI.

Vatikán. Benedikt XVI. se dnes dopoledne setkal s žáky, rodiči a učiteli římských škol. Setkání se původně mělo uskutečnit v aule Pavla VI., ale nakonec se pro velký zájem konalo přímo na náměstí svatého Petra, kde se sešlo více než 50 tisíc osob. Účelem setkání bylo poukázat na rozměr výchovy v dnešní situaci, která bývá označována za kritickou.
?Navzdory nejistotám a mediálnímu vnucování znetvořených životních vzorů,? řekl při té příležitosti Benedikt XVI., ?je i v naší době možné vychovávat dobře?. Úvahy na téma stavu a smyslu výchovně-vzdělávacího procesu vyjádřil Svatý otec v dopise z 21.ledna t.r., který byl v počtu jednoho milionu výtisků již dříve rozdán věřícím římské diecéze a na dnešním setkání byl jím samotným symbolicky předán všem Římanům.

Dnešní slova Svatého otce promlouvala k srdcím jednotlivých kategorii posluchačů, když přebíral a rozvíjel některé z úvah, obsažených ve zmíněné dopise. Klíčová koncepce listu i dnešní promluvy Benedikta XVI. byla tatáž.
Dnes, řekl papež, je rozšířena obava před situací, jež bývá označována za krizi či stav nouze ve výchovném procesu a která jakoby vychovatele mátla a nutila je spíše k ústupu než k přijetí této výzvy:

?Vychovávat nebylo nikdy snadné a dnes se to zdá být ještě těžším, takže nemálo rodičů a učitelů je pokoušeno se svého poslání vzdát a často nedovedou ani porozumět tomu, jaký je jeho skutečný smysl. Mnoho nejistot, mnoho pochyb totiž obíhá v naší společnosti a kultuře, mnoho zkreslených obrazů je šířeno hromadnými sdělovacími prostředky, takže se stává obtížným předkládat novým generacím cokoli platného a jistého, tedy pravidla jednání i cíl, kvůli kterému stojí za to žít.?

Avšak jsme-li dnes tady, pokračoval papež, ?je to proto, že se cítíme posilováni velkou nadějí a mocnou důvěrou?. Naděje a důvěra se rodí z víry v Krista a hodnot evangelia a odpovídají na touhu těch, kteří ? v rodině, ve škole v církvi ? zakoušejí komplikace při předávání dědictví ?víry a kultury?, které je v Římě obzvláště bohaté. Dnes Benedikt XVI. na rozdíl od svého listu, ve kterém nabízí konkrétní ukazatele, dal přednost spíše povzbuzování jednotlivých kategorií tohoto sociálního sektoru. Rodiče vybídl, aby v první řadě ?zůstávali pevní ve vzájemné lásce?, protože tato věrnost dává dětem vnitřní klid:

?Vaše láska k dětem vás musí vybavit i stylem a odvahou opravdového vychovatele, důsledným svědectvím života a také pevností nutnou pro utužování charakteru nových generací, abyste jim pomáhali jasně rozlišovat dobro od zla, aby si oni sami mohli budovat pevná životní pravidla, která je podrží v budoucích zkouškách. Tak obohatíte vaše děti tím nejcennějším a trvalým dědictvím, které spočívá v příkladu každodenně žité víry.?

Nedorozumění a zklamání, oslovil pak papež učitele, nesmějí odrazovat ty, kteří jsou povoláni předávat mladým poznatky a nejenom poznatky:

?Váš úkol se nemůže omezovat na to, že budete poskytovat pojmy a informace, a přitom ponecháte stranou velkou otázku po pravdě, zejména oné pravdě, která může být v životě vodítkem. Jste totiž vychovatelé v plném smyslu toho slova: vám je v těsném souladu s rodiči propůjčeno šlechetné umění formace osoby.?

Papež se pak obrátil ke katechetům, kněžím a řádovým sestrám, aby pak na závěr oslovil velké množství přítomné mládeže, tedy žáky a žákyně. Podstatný důraz přitom položil na to, že nejsou předměty výchovného procesu, ale především jeho protagonisty:

?Vy sami jste povoláni k tomu, abyste se stali tvůrci svého vlastního morálního, kulturního a duchovního růstu. Je tedy na vás, abyste přijali svobodně srdcem, rozumem a životem poklad pravdy, dobroty a krásy, který se vytvářel během staletí a který má v Ježíši Kristu svůj úhelný kámen. Je na vás, abyste dále obnovili a rozvinuli tento poklad a vysvobodili jej z mnoha lží a ohavností, které jej často činí nepoznatelným a vyvolávají ve vás nedůvěru a zklamání.?

Benedikt XVI. pak mladým zdůraznil, že na této nesnadné cestě nejsou nikdy sami, neboť jsou nablízku rodiče, učitelé, kněží, přátelé, ale především Bůh, který je stvořil, přebývá ve skrytu našich srdcí, osvěcuje naši inteligenci, orientuje naši nezřídka křehkou a nestálou svobodu k dobru.

?On je naše pravá naděje a pevný základ našeho života. Především Jemu můžeme důvěřovat.?



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.7.20 Papež v dětském táboře: Ke hře potřebujeme kamarády
28.9.19 Svatý otec: Každý je stvořen k obrazu Krista, aby byl druhému bližním
16.12.18 Svatý otec: Děti nás učí pokoře
19.12.16 Papež na předvánočním setkání s dětmi z italské Katolické akce
26.2.16 Papež se setkal s dětmi, na jejichž otázky odpovídá ve své knize



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti