Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

  

7.9.2008 

Sardinie nemohla mít jinou ochránkyni než Marii

Benedikt XVI. při mši sv. v Cagliari, Sardinie

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
to nejkrásnější, co může nějaký národ věnovat, je bezpochyby jeho vlastní víra. A já se v této chvíli dotýkám dojemného projevu víry, která vás oživuje a nad tím bych chtěl vyjádřit svůj obdiv. Rád jsem přijal pozvání na váš úchvatný ostrov u příležitosti 100. výročí prohlášení Madony z Bonarie za vaši hlavní patronku. Dnes spolu, s pohledem na nádhernou přírodu, která nás obklopuje, pohlížím také na vaši vroucí zbožnost, jakou máte k Nejsvětější Panně. Díky za toto překrásné svědectví.

Všechny vás zdravím s velkou láskou, počínaje arcibiskupem z Cagliari mons. Josefem Mani, předsedou sardské biskupské konference, jemuž děkuji za milá slova pronesená na počátku mše svaté, tak jménem ostatních biskupů, jimž patří mé srdečné myšlenky a jménem celého církevního společenství, které žije na Sardinii. Díky především za nasazení, s jakým jste připravili tuto mou pastorální návštěvu. Zdravím občanské představitele a zvláště starostu, který mě uvítal na náměstí před svatyní. Zdravím ostatní přítomné představitele a vyjadřuji jim svou vděčnost za velkodušnou spolupráci poskytnutou při organizaci mé návštěvy na Sardinii. Chci také pozdravit kněze, zvláště komunitu otců Mercedářů, jáhny, řeholníky a řeholnice, odpovědné vedoucí sdruženích a církevních hnutí, mladé a všechny věřící, se srdečnou vzpomínkou na stoleté starce a pak všechny, kteří jsou s námi spojeni duchovně nebo skrze rozhlas a televizi. Zvláštním způsobem zdravím nemocné a trpící, s milou myšlenkou na nejmenší.

Slavíme den Páně, neděli. Ale kvůli mimořádné okolnosti nám bohoslužba slova předložila vlastní čtení, věnované Blahoslavené Panně. Jde o texty užívané při svátku Narození P. Marie, který se po staletí slaví 8. září, v den, kdy byla v Jeruzalémě posvěcena bazilika zbudovaná nad domem sv. Anny, matky P. Marie. Jsou to čtení, která se vztahují na tajemství narození. Především úchvatné proroctví proroka Micheáše o Betlémě, v němž ohlašuje narození Mesiáše. Ten bude potomkem krále Davida, pocházejícího z Betléma jako on, ale jeho postava překročí hranice lidského: ?jeho původ je totiž od pradávna? ztrácí se ve vzdálených dobách, sahá do věčnosti; jeho velikost se rozšíří až ?do končin země? a takové budou také hranice pokoje (srov. Mich 5, 1-4c). Příchod tohoto ?Posvěceného Pána?, který označí počátek osvobození lidu, prorok definuje záhadným výrazem: ?kdy rodička porodí (Mich 5,2). Tak nás liturgie, která je výsadní školou víry ? učí poznat v narození P. Marie přímé spojení s narozením Mesiáše, Davidova syna. Evangelium apoštola Matouše, nám předložilo vyprávění o Ježíšově narození. Evangelista však předesílá v souhrnu genealogii, kterou umisťuje na počátek jako předmluvu. I zde vystupuje úloha P. Marie v dějinách spásy v celé své zřejmosti: Mariino bytí se zcela vztahuje ke Kristu, zvláště k jeho vtělení: ?Jakub byl otcem Josefa, muže Marie, z které se narodil Ježíš, nazývaný Kristus (Mt 1,16). Ve schématu genealogie je nápadná nesouvislost, ale právě v tom se ukazuje krása Božího plánu, který tím, že respektuje lidské, zevnitř je oplodňuje a dává vypučet z pokorné nazaretské Panny nejkrásnějšímu plodu svého stvořitelského a vykupitelského díla. Evangelista pak staví na scénu postavu Josefa, jeho vnitřní drama, jeho silnou víru a jeho příkladnou čestnost. Za jeho myšlenkami a jeho úvahami je láska k Bohu a pevná vůle poslechnout ho. A jak necítit, že Josefovo znepokojení a tedy modlitba a rozhodnutí jsou pobádány zároveň úctou a láskou k jeho snoubence?

Krása Boha a Mariina krása jsou v Josefově srdci neodělitelné; On ví, že mezi nimi nemůže být rozpor; hledá odpověď v Bohu a nachází světlo Slova a Ducha svatého: ?Hle, panna počne a porodí syna a dají mu jméno Emmanuel (Mt 1, 23; srov. Iz 7, 14).? Tak můžeme ještě jednou kontemplovat místo, jaké Maria zaujímá ve spásonosném plánu Boha, v onom ?plánu?, který nacházíme ve druhém čtení, vzatém z listu k Římanům. Zde apoštol Pavel vyjadřuje ve dvou verších mimořádné hutnosti, syntézu toho, co je lidská existence z meta-historického hlediska: podobenství o spáse, která vychází od Boha a znovu k Němu dospívá; podobenství dávané do pohybu a ovládané jeho láskou. Jde o spásonosný plán zcela proniknutý božskou svobodou, která však očekává od lidské svobody základní přínos: odpověď tvora na lásku jeho Stvořitele. A zde v tomto prostoru lidské svobody, vnímáme přítomnost Panny Marie, aniž by byla jmenována: Ona je totiž v Kristu prvotina a vzor těch, ?kteří milují Boha? (Řím 8, 28). Do Ježíšova předurčení je vepsáno předurčení P. Marie, jakož i předurčení každé lidské osoby. Ve ?Hle tu jsem? Syna nachází věrný ohlas ?Hle, tu jsem? Matky (srov. Žid 10, 6), jakož i ?hle, tu jsem? všech adoptivních synů v Synu Božím.

Drazí přátelé z Cagliari a Sardinie, i váš lid, díky víře v Krista, byl povolán, aby se zařadil do duchovní ?genealogie? evangelia. Na Sardinii nepřišlo křesťanství pomocí mečů dobyvatelů nebo vnucené cizinci, nýbrž vypučelo z krvi mučedníků, kteří dali svůj život jako akt lásky k Bohu a k lidem. Ve vašich dolech poprvé zazněla Radostná zvěst, donesená papežem Ponciánem a knězem Hipolitem a tolika bratřími odsouzenými ad metalla pro svou víru v Krista. Tak také Saturnin, Gavin, Protus a Januarius, Simplicius, Luxurius, Efisius a Anticus byli svědky naprosté oddanosti Kristu jako pravému Bohu a Pánu. Svědectví mučedníků získalo hrdého ducha Sardů, instinktivně odmítajícího všechno, co přicházelo z moře. Z příkladu mučedníků bral sílu biskup Lucifer z Cagliari, který hájil pravověrnost proti arianismu a spolu s Eusebiem z Vercelli, také pocházejícím z Cagliari, se postavil proti odsouzení Atanáše na koncilu v Miláně v roce 335 a kvůli tomu byl odsouzen do vyhnanství. Sardinie nebyla nikdy zemi bludů; její lid vždycky projevoval synovskou věrnost Kristu a Petrovu stolci. Ano, drazí přátelé, v řetězu po sobě jdoucích invazí a okupací víra v Krista zůstala v duši vašeho lidu jako ustavující prvek samé vaší sardské totožnosti.

Po mučednících v V. století přišli z římské Afriky četní biskupové, kteří museli do vyhnanství, protože se nepřidali k ariánskému bludu. Když přišli na ostrov, přinesli sebou bohatství své víry. Bylo to přes sto biskupů, kteří pod vedením Fulgentia z Ruspe založili kláštery a zesílili hlásání evangelia. Spolu se slavnými ostatky Augustina přinesli bohatství své liturgické a duchovní tradice, jejichž stopu dodnes uchováváte. Tak se víra stále více zakořeňovala v srdcích věřících, až se stala kulturou a přinášela plody svatosti. Ignác z Laconi, Mikuláš z Gesturi jsou světci, v nichž se Sardinie poznává. Mučednice Antonie Mesina, kontemplativní řeholnice Gabriela Sagheddu a sestra lásky Giuseppina Nicoli jsou důkazem mládeže schopné jít za velkými ideály. Tato prostá a odvážná víra i nadále žije ve vašich komunitách, ve vašich rodinách, kde se vdechuje evangelijní vůně ctností vlastních vaší zemi: věrnost, důstojnost, rezervovanost, střízlivost a smysl pro povinnost.

A pak láska k Madoně. Vždyť dnes jsme zde, abychom si připomněli velký akt víry, který před sto lety udělali vaši otcové, když svěřili svůj život Matce Krista, když si ji zvolila za hlavní patronku ostrova. Tehdy nemohli vědět, že dvacáté století bude velmi obtížené, ale jistě právě v tomto zasvěcení P. Marii pak nacházeli sílu čelit těžkostem, které na ně dolehly zvláště během dvou světových válek. Nemohlo tomu být jinak. Váš ostrov, drazí přátelé ze Sardinie, nemohl mít jinou ochránkyni než Madonu. Ona je skutečná Matka, Dcera a Nevěsta: ?Sa Mama, Fiza, Isposa de su Segnore?, jak rádi zpíváte. Matka, která miluje, chrání, radí, těší, dává život, aby se život zrodil a trval. Dcera, která ctí svou rodinu, vždycky hledí na potřeby bratří a sester, stará se o to, aby udělala dům pěkným a pohostinným. Nevěsta schopná věrné lásky a trpělivá, schopná oběti a naděje. P. Marii je na Sardinii zasvěceno 350 kostelů a svatyň. Národ matek se zrcadlí v pokorné dívce z Nazaretu, která svým ?ano? dovolila Slovu stát se tělem.

Vím dobře, že je P. Maria ve vašich srdcích. Po sto letech Jí dnes chceme poděkovat za ochranu a znovu vyznat svou důvěru tím, že v ní uznáváme ?Hvězdu nové evangelizace,? v jejíž škole se naučíme, jak nést Krista Spasitele dnešním mužům a ženám. Kéž vám Maria pomáhá nést Krista rodinám, malým domácím církvím a buňkám společnosti, dnes více než kdy jindy potřebujícím důvěru a podporu jak na duchovní tak společenské úrovni. Kéž vám pomáhá najít vhodné pastorální strategie, aby se mladí setkali s Kristem. Vždyť oni jsou svou přirozeností nositeli nového vzletu, ale často také obětmi rozšířeného nihilismu, žíznící po pravdě a po ideálech právě tehdy, když se zdá, že je popírají. Kéž vás učiní schopnými hlásat evangelium ve světě práce, ekonomie a politiky, která potřebuje novou generaci angažovaných křesťanských laiků schopných s kompetencí a mravní důsledností hledat řešení udržitelného rozvoje. Ve všech těchto aspektech křesťanské angažovanosti můžete vždy počítat s vedením a podporou Svaté Panny. Svěřme se tedy její mateřské přímluvě.

Maria je přístav, útočiště a ochrana pro sardský lid, který má v sobě sílu dubu. Přejdou bouře a tento dub zůstává; vzplanou ohně a on znovu vyraší; přijde velké sucho a on znovu zvítězí. Obnovme tedy s radostí zasvěcení tak pečlivé Matce. Generace Sardů, jsem si tím jist, budou i nadále putovat do svatyně v Bonarii, aby vzývali ochranu Panny. Nikdy nebude zklamán ten, kdo se svěří naší Paní z Bonarie, milosrdné a mocné Matce. Maria Královno míru a Hvězdo naděje, oroduj za nás.

Přeložil Josef Koláček.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti