Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

13.12.2008 

O.Cantalamessa: Je čas překonat Reformaci i Protireformaci

Vatikán. Papežský kazatel O. Cantalamessa pronesl v pátek dopoledne již druhé adventní kázání ke Svatému otci a jeho spolupracovníkům z římské kurie. V rámci Roku sv. Pavla si vzal za námět své promluvy opět učení tohoto svatého apoštola, tentokrát jeho slova z listu k Filipanům: ?V čem jsem dříve viděl pro sebe prospěch, to považuji nyní kvůli Kristu za škodu.. Pro něj jsem se všeho zřekl a považuji to za bezcenný brak, abych mohl získat Krista a byl s ním spojen?(Flp 3,16).

Z listů apoštola Pavla plyne, že postavení Krista resp. vztah k osobě Krista je ústřední a reprezentativní pro celé Pavlovo myšlení a to ještě více nežli jeho nauka o ospravedlnění skrze víru. Podle O.Cantalamessy by se Rok sv. Pavla mohl stát prozřetelnostní příležitostí k tomu, aby se skončilo období diskusí a sporů, které se pojí spíše s minulostí než s přítomností, a otevřela se tak nová kapitola, pokud jde o využití myšlenkové přínosu apoštola Pavla. Smyslem napsání jeho listů, řekl papežský kazatel, zajisté nebyla snaha poskytnout budoucím generacím cvičiště pro rozvíjení jejich teologického důvtipu, nýbrž budovat víru společenství, které bylo tvořeno spíše prostými a nikoli sečtělými lidmi.

?Myslím, že nastal čas pokusit se překročit Reformaci i Protireformaci. To, oč dnes, na začátku třetího tisíciletí běží, není totéž, co na začátku druhého tisíciletí, kdy došlo k rozdělení mezi Východem a Západem, ani to, o co běželo v polovině druhého tisíciletí, kdy se v západním křesťanství vytvořilo rozdělení mezi katolíky a protestanty.
Jen jako příklad stačí uvést, že problémem už není Lutherova otázka, jak osvobodit člověka z pocitu viny, který jej svírá, ale to, jak znovu ukázat dnešnímu člověku pravý význam hříchu. Jaký smysl má dnes diskutovat k tom, ?jak dojde ospravedlnění bezbožník?, když je dnešní člověk přesvědčen, že nepotřebuje žádné ospravedlnění a pyšně ? slovy Jean Paul Sartra - prohlašuje: ?Já sám se obviňuji a jenom já sám si mohu odpustit, já člověk?.
Domnívám, že všechny staleté diskuse mezi katolíky a protestanty kolem víry a skutků vedly k tomu, že jsme ztratili z obzoru hlavní bod Pavlova poselství a nezřídka přenášeli pozornost z Krista na nauku o Kristu, což v praxi znamená z Krista na lidi, na teologie Apoštol klade ve známé pasáži listu Římanům důraz na to, že jsme ospravedlnění nikoli
vírou, nýbrž vírou v Krista; nejsme ani tak ospravedlněni milostí, nýbrž milostí Kristovou. Akcent je na Kristu spíše než na víře a na milosti.
Apoštol Pavel, který ve zmíněném listu Římanům nejprve vykresluje lidstvo v jeho všeobecném stavu hříchu a pádu, s neuvěřitelnou odvahou prohlašuje, že tato situace je nyní radikálně změněna, ?protože je vykoupil Kristus Ježíš? (
Řím 3,24), tedy ? jak praví na jiném místě ? ?poslušností jednoho člověka? (Řím 5,19). Tvrzení, že tato spása přichází z víry, nikoli ze skutků, je sice velmi důležité, ale druhotné, nikoli prvotní.?

?Apoštolovo poselství o ústředním postavení Krista je velice aktuální. Mnozí totiž dnes dávají osobu Krista do závorky. Není součástí žádné ze tří nejživějších oblastí dialogu mezi církví a světem. Je nepřítomen v dialogu mezi vírou a filosofií, protože filosofie se zabývá metafyzickými pojmy a nikoli historickými skutečnostmi, jakou je právě osoba Ježíše z Nazareta. Není přítomen v dialogu s vědou, s níž lze diskutovat pouze o existenci nebo neexistenci Boha Stvořitele, případně o jeho plánu podléhajícím evoluci. A nevyskytuje se ani v mezináboženském dialogu, který se zabývá tím, co mohou různá náboženství ve jménu Božím konat společně pro dobro lidstva.
Málokterý věřící by dnes na otázku, čemu věří, odpověděl: ?Věřím, že Kristus zemřel kvůli mým hříchům a vstal z mrtvých pro mé ospravedlnění?. Spíše by odpověděl: ?Věřím v existenci Boží a v život věčný?. Pavel a celý Nový zákon však přece praví, že vírou, která zachraňuje, je pouze víra v Krista, který zemřel a vstal z mrtvých: ?Jestliže tedy ústy vyznáváš, že Ježíš je Pán, a v srdci věříš, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen.? (
Řím 10,9).

O.Cantalamessa pak zmínil konverzi prof. Francise Collinse, biologa, který stál v čele vědců, kteří roku 2000 rozluštili lidský genom. Ten na letošním zasedání Papežské akademie věd hovořil o své duchovní cestě a poukázal právě na ústřední postavení osobního vztahu ke Kristu, pokud jde o víru v Boha jako takovou.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.12.20 Cantalamessa: Klíč k pochopení Vtělení dává pokora
14.12.20 Cantalamessa: Naším pevným bodem je věčnost
5.12.20 Cantalamessa: Memento mori - S pandemií přišel čas znovu mluvit o smrti
30.11.20 Otec Raniero Cantalamessa – kardinál, který zůstává kapucínem
27.11.20 Adventní meditace pro římskou kurii tentokrát o “věčných pravdách” v čase pandemie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti