Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

10.2.2009 

Vatikán není Svatý stolec

kard. Lajolo k 80.výročí vzniku Vatikánského státu

Česká sekce RV

U příležitosti zítřejšího 80.výročí vzniku městského státu Vatikán poskytl Vatikánskému rozhlasu rozhovor kard. Giovanni Lajolo, předseda Papežské komise pro Vatikánský stát.

Slavíme 80.výročí založení státu Vatikán, který vznikl v dobách velkého napětí mezi novým Italským státem a dřívějším papežským státem. Jaký je dnes tento vztah?
?Velké napětí mezi Itálií a Svatým stolcem existovalo dlouhou dobu. Zmiňuje to bývalý státní sekretář mons. Cerretti ve svém deníku, kde komentuje své rozhovory s předsedou vlády Viktorem Emmanuelem Orlando, které se konaly 1.června 1919. Již tehdy bylo formulováno řešení Lateránského paktu, který byl podepsán roku 1929. Jeho podpisem skutečně nastalo nové období porozumění a spolupráce. Jde za prvé o Lateránský pakt, který se týkal městského státu Vatikán, ale také o Konkordát, který se týkal postavení náboženství a církve v Itálii. Obě dvě strany, tj. Svatý stolec a Itálie se pak shodly na tom, že uvedou tyto dohody do souladu s poválečnou Italskou ústavou a 2.vatikánským koncilem. A k tomu došlo podpisem dohod ve vile Madama v červnu 1984.?

Jak si lze dnes vysvětlit nezbytnost svrchovaného státu pro vykonávání duchovní autority nad katolíky, roztroušenými po celém světě?
?Celý význam svrchovaného městského státu Vatikán spočívá v tom, že zbavuje Papeže jakéhokoli politického nátlaku při vedení církve a v učitelském úřadě, který je určen nejen církvi, ale celému lidstvu. Kristův náměstek musí být nezávislý a svobodný, nemá být nucen se zodpovídat nějaké pozemské autoritě, ale pouze Bohu. V dějinách, zejména v Evropě se během staletí a ještě v minulém století mnohokrát ukázala tendence některých režimů a některých vlád spoutat Papežův hlas. Ještě dnes by nemálo politiků chtělo, aby se Papež nevyjadřoval k morálním tématům, jež jim nejsou milá. Městský stát Vatikán, třebaže má minimální územní rozlohu, zaručuje Papeži naprostou nezávislost na jakémkoli vnějším politickém vlivu.?

Dlouhá léta jste působil jako sekretář pro vztahy se státy, tedy jako tzv. ministr zahraničí Svatého stolce. Jaké jsou nejobtížnější výzvy při reprezentování nejmenšího státu na světě na mezinárodních fórech?
?Musím předeslat, že mezinárodní činnost Svatého stolce a zejména diplomacie Svatého stolce se velmi zřídka kdy týkají městského státu Vatikán. K tomu dochází jen když se jedná o technických otázkách, které nepředstavují vážná úskalí. Mezinárodní a diplomatická činnost Svatého stolce je však vždycky činností církve a je vedena nikoli na základě politické moci Svatého stolce, ale moci slova diktovaného rozumem a zejména silou Slova inspirovaného Bohem. Velká úskalí, kterým čelí, jsou vždycky výzvami, které se týkají církve a zejména svobody místních církví, to znamená biskupů a věřících, v jejich vztazích s Papežem, Kristovým náměstkem a Petrovým nástupcem. Ale nejenom to. Mezinárodní činnost Svatého stolce směřuje také k řešení velkých otázek lidských práv, počínaje otázkami života a obživy, práva na skutečnou náboženskou svobodu, která je prvořadým právem na svobodu, protože se týká nejdůležitějšího vztahu lidské osoby: vztahu k Bohu. Další výzvy se týkají práva na ekonomickou svobodu chudých a slabých zemí, ale také chudých a znevýhodněných osob. Ústřední výzvou a to nikoli ode dneška je migrace, která se týká nejen zemí západního světa, ale také arabského světa a ostatních částí planety. Všechny tyto výzvy nejsou nic jiného než kamínky do mozaiky velké základní výzvy, velkého nasazení církve za pokoj.? Dodnes se vynořuje určitý tajemný pocit, je-li řeč o světě za zdmi Vatikánu. Je správné mít tento dojem anebo tu existuje průhlednost a otevřenost?
?Je to mýtus, který podle mého názoru nemá žádné opodstatnění. Kdo chce mít informace anebo chce informovat druhé, stačí, když využije nástrojů veřejné správy, které jsou otevřeny všem a to jsou zákony a normy Svatého stolce a městského státu Vatikán. Především ty umožňují pochopit, co se děje za vatikánskými zdmi a dovolují pochopit mnohé kroky a prohlášení Svatého stolce. Kromě toho poskytuje rozsáhlé informace o aktuálních otázkách Vatikánský rozhlas, což mi dává nyní příležitost poděkovat za tuto jeho cennou službu na poli 40 jazyků. Potom je zde tisk Osservatore Romano, vydávaný denně italsky a periodicky v dalších šesti jazycích. Také web Svatého stolce www.vatican.va a vedle něho také web městského stát Vatikán www.vaticanstate.va Nedávno byl otevřeni také nový kanál na You Tube. Kromě toho, pokud někdo hledá informace, které nemůže získat na výše zmíněných místech, může se vždycky obrátit na Tiskové středisko nebo přímo na různé úřady Svatého stolce. A také oslavy 80.výročí městského státu Vatikán jsou příležitostí k lepšímu poznání tohoto ?tajemného světa? Vatikánu, který je ve skutečnosti velmi jednoduchý a průhledný.?

Říká kard. Lajolo, předseda Papežské komise pro Vatikánský stát.

přeložil Milan Glaser

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
15.7.20 Příměstský tábor pro děti vatikánských zaměstnanců
30.6.20 Svatý otec jmenoval nucenou správu Svatopetrské huti
15.6.20 Zatčený makléř opustil vatikánské vězení
25.3.20 Vatikánské úřady pracují s redukovaným provozem a na dálku
16.3.20 Papež schválil nový soudní řád pro vatikánský stát



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti