Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

19.2.2009 

Proces s komunistickými zločinci je pokrytectví

říká O. Ponchaud, který žije 40 let v Kambodži

Česká sekce RV

Proces s komunistickými katy v Kambodži je velkým pokrytectvím ? říká P. François Ponchaud, kněz, který tam žije od roku 1965 a jako první předal světu informace o zločinech Pol Potova režimu. Velkou odpovědnost za to, co se v Kambodže dělo, nesou podle něj také ti, kteří až do roku 1989 Rudé Khmery podporovali, včetně OSN, Evropy a Spojených Států. P. Ponchaud kritizuje také Amnesty International, protože nereagovala na podrobné zprávy, které jí předal už v roce 1978.
V Phnompenh začal tento týden první proces jednoho z pěti vůdců Pol Potova režimu. 66letý Kaing Guek Eav, známý také jako ?soudruh Duch? se zodpovídá z vojenských zločinů a ze zločinů proti lidskosti. Vedl mimo jiné popraviště S-21, kde bylo každý den zabíjeno přes 100 lidí.

?Proces má odsoudit Rudé Khmery, za to, že se dopustili strašlivých, neslýchaných zločinů proti lidskosti. Má tedy ukázat, že to, co dělali, je nepřípustné. Na druhé straně je tenhle proces velkým pokrytectvím, protože až do roku 1989 měli Rudí Khmerové podporu celého mezinárodního společenství. Pro mě je ten proces hořkou zkušeností. Dneska mluví kdekdo, ale proč se nikdo neozval v letech 1975-89??

Jakou publicitu má proces Kambodži?

?Téměř vůbec se o něm nemluví. Lidé z mé vesnice ani z nejbližšího okolí se tím procesem nezabývají. Naprostá většina lidí se stará jen o to, jak přežít. Lidé na vesnicích bojují o přetrvání, nejsou naladěni na kritické reflexe. Proces tedy zajímá především uprchlíky, kteří žijí v zahraničí. Ti si mohou dovolit reflexe a diskuse. A pak je tady jistá, nepříliš početná intelektuální elita země, která se tím procesem zabývá.?

Nepovede proces k novému otevírání ran minulosti?

?Kambodžané mají ve své buddhistické kultuře zakotvené sklony k zapomínání. Zdá se mi, že si nějak ? lépe či hůře ? poradili s traumatickými prožitky. Kromě toho ten proces jejich zranění neléčí. Může ale obnovit konflikty. V mé vesničce se například vždycky říkalo, že rudí už nejsou, že byli všichni zabiti. A časem se ukázalo, že dva zůstali. Jeden z nich hraje ve vesnice velmi důležitou roli. Co s tím dělat? Myslím, že Kambodžané se s tím vypořádali sami, v rámci své kultury.?

Přesto se v poslední době rozhodli soudit zločince. Nebude účast mezinárodního společenství na tomto procesu bránit smíření?

?Musíme připomenout jednu velmi důležitou věc: aktuální vláda v Phnompenh je složena výlučně z někdejších Rudých Khmerů. O tom se nikdo nezmiňuje ani slovem. Právě ta mafie, která je u moci, vede zemi k nové eskalaci násilí. Za dvacet let se bude říkat: ti šílení Kambodžané zase sáhli k násilí. Skutečná otázka musí směřovat k tomu, co se děje dnes. Zda děláme něco proto, aby se tomu násilí předešlo. Poměrně nedávno dostala místní vláda miliardu dolarů. A nikdo po ní nepožadoval výměnou žádné změny v oblasti dodržování lidských práv.?

Může soud za této situace vůbec splnit svůj úkol, je na vládě nezávislý?

?Copak v Kambodži může být cokoliv na vládě nezávislé? Samozřejmě, že soudci nejsou nezávislí, navzdory tomu, co tvrdí jejich mezinárodní kolegové. Před měsícem kanadský soudce přednesl návrh na rozšíření seznamu obviněných. Kambodžský soudce ohlásil veto a tím to skončilo. Zkrátka argument síly. Bojí se otevřít Pandořinu skříňku. Těch, kdo nesou vinu, je příliš mnoho a mají stále ještě velký vliv a kdykoliv mohou sáhnout po zbrani. Ve hře je bezpečnost země. Musíme tedy prozatím volit mezi spravedlností a mírem. Já jsem pro mír.?

Mohla by tedy být ohrožena stabilita celé země?

?Přesně tak. Nad mnoha věcmi by se objevil otazník. Bylo by skvělé, kdyby to vedlo ke spravedlnosti, právnímu státu a nezávislosti. Ale to není vůbec jisté. I když, kdo ví, třeba skutečně ten proces něco změní, přinese skutečnou spravedlnost... Naděje umírá poslední.?

Jaká je role církve v této situaci?

?Církev nehraje žádnou roli. Z velmi prosté příčiny: křesťanů je v Kambodži sotva jedno promile společnosti. Proto si církev nemůže brát hlas.?

Je tedy ten proces vůbec potřebný?

?Osobně si myslím, že ne. Ale na druhé straně, proč ne? Zločiny Khmerů jsou ohromné a příšerné. Má je soudit národní a mezinárodní tribunál, proč ne? Ale jak už jsem řekl, ten proces je pro mě trpkou zkušeností.?

- říká P. François Ponchaud, který je přes 40 let jako misionářem v Kambodži.

Také podle jiného katolického misionáře v Kambodži chybí politická vůle k vážnému vypořádání se s minulostí. Takové účtování je ale ? jak říká o. Alberto Caccaro citovaný agenturou AsiaNews ? velmi potřeba. Lidé stále ještě žijí ve stínu komunismu. Nejvíce se to projevuje na vzájemné nedůvěře.

Přeložila Johana Bronková

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.4.16 Katolická církev otevřela veřejnou knihovnu v Kambodži
8.1.13 Benedikt XVI. k církvi v Kambodži
12.9.11 Zázrak v Taom
7.6.11 Misionář mezi buddhisty: musím říkat, že jsem katolík
7.8.08 Církev v Kambodži pomáhá nemocným v terminálním stádiu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti