Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

15.5.2009 

Srdečně děkuji všem za přijetí

Benedikt XVI. na rozloučenou, Tel Aviv

Česká sekce RV

Pane prezidente,
pane premiére,
Vaše excelence, dámy a pánové,

dovolte mi, abych se s vámi před návratem do Říma ještě podělil o některé silné dojmy, které ve mně pouť do Svaté země zanechala. Vedl jsem plodné diskuze s civilními představiteli Izraele i palestinských území a mohu dosvědčit, že vlády obou zemí dělají vše pro to, aby zajistily blahobyt svých obyvatel. Setkal jsem se s představenými katolické církve ve Svaté zemi a s radostí jsem viděl, jak společně pracují při péči o Pánovo stádce. Dostalo se mi také příležitosti sejít se s představiteli nejrůznějších křesťanských církví a církevních společenství i s reprezentanty jiných náboženství ve Svaté zemi. Tato země je skutečně požehnanou půdou pro ekumenismus a mezináboženský dialog a já se modlím, aby bohatá rozmanitost náboženských svědků v tomto regionu přinášela své ovoce v růstu vzájemného porozumění a respektu.

Pane prezidente, v den mého příletu do Izraele jsme ve Vaší rezidenci, vy a já, společně zasadili olivovník. Obraz olivovníku, jak jistě víte, použil svatý Pavel, aby popsal velmi úzké vztahy mezi křesťany a židy. Pavel ve svém listě Římanům píše, že církev z pohanů je jako planá oliva, která byla naroubována na olivu ušlechtilou, zastupující lid smlouvy (srov. 11,17-24). Živíme se ze stejných duchovních kořenů. Setkáváme se jako bratři, jejichž vztah byl někdy v dějinách napjatý, ale kteří jsou nyní pevně odhodláni budovat mosty trvalého přátelství.

Po ceremoniálu v prezidentském paláci následoval jeden z nejslavnostnějších okamžiků mého pobytu v Izraeli, návštěva památníku obětem holocaustu Jad Vašem, kde jsem se setkal s některými lidmi, kteří zlo a utrpení šoa přežili. Tyto pohnuté okamžiky mi připomněly návštěvu, kterou jsem před třemi lety vykonal ve vyhlazovacím táboře Osvětim, kde bylo tolik Židů ? matek, otců, manželů, manželek, bratrů, sester, přátel ? brutálně vyvražděno bezbožným režimem, propagujícím ideologii antisemitismu a nenávisti. Tato hrůzná kapitola dějin nesmí být nikdy zapomenuta ani popřena. Je naopak třeba, aby tyto temné vzpomínky posilovaly naše rozhodnutí přiblížit se k sobě navzájem jako výhonky jedné olivy, čerpat ze stejných kořenů a sjednocovat se v bratrské lásce.

Pane prezidente, děkuji Vám za vřelé přijetí a pohostinnost, které si nesmírně vážím. Rád bych připomenul, že jsem do této země přišel jako přítel Izraelců, stejně jako jsem přítelem palestinského lidu. Přátelé rádi tráví čas společně a pohled na utrpení druhého je hluboce zneklidňuje. Žádný přítel Izraelců a Palestinců nemůže se smutkem nezaznamenat napětí mezi oběma národy. Žádný přítel nemůže neprolévat slzy nad bolestí a ztrátou životů, které oba národy v posledních šesti desetiletích vytrpěli. Dovolte mi, abych všechny lidi těchto zemí vyzval: Už žádné krveprolití! Už žádné boje! Už žádný terorismus! Už žádné války! Naopak, prolomme bludný kruh násilí. Přičiňme se o trvalý mír, založený na spravedlnosti, o skutečné smíření a uzdravení. Všichni ať uznávají, že stát Izrael má právo existovat a těšit se z míru a bezpečí v rámci mezinárodně dohodnutých hranic. Ať je stejně tak uznáno, že palestinský lid má právo na svrchovanou a nezávislou vlast, na důstojný život a svobodu pohybu. Najděme způsob, jak toto řešení existence dvou států uskutečnit, aby nezůstalo snem. Nalezněme způsob, jak v těchto zemích nastolit mír, aby byly ?světlem národů? (Iz 42,6) a přinášely tak naději mnoha jiným oblastem, které jsou postiženy konflikty.

Jedním z nejsmutnějších pohledů mé návštěvy v těchto zemích představovala zeď. Když jsem kolem ní projížděl, modlil jsem se za budoucnost, ve které by lid Svaté země mohl žít společně v míru a harmonii a obešel se bez takových opatření bezpečnosti a rozdělení, ale aby respektoval druhé a důvěřoval jim, aby se zřekl všech forem násilí a agrese. Pane prezidente, vím jak těžké bude tohoto cíle dosáhnout. Vím jak těžký je úkol Váš i úkol palestinské samosprávy. Ujišťuji vás však, že vás v úsilí o budování spravedlivého a trvalého míru v této oblasti provázejí modlitby mé i modlitby katolíků celého světa.

Zbývá mi jenom vyjádřit svůj srdečný dík všem, kteří mnoha způsoby přispěli ke klidnému průběhu mé návštěvy. Vládě, organizátorům, dobrovolníkům, médiím a všem, kdo poskytli pohostinství mně i těm, kteří mne doprovázeli, jsem hluboce vděčný. Buďte si jisti, že na vás budu vroucně pamatovat ve svých modlitbách. Vám všem říkám: děkuji, a Bůh ať je s vámi. Šalom!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.5.09 Rabín Eckstein hodnotí návštěvu Benedikta XVI. pozitivně
16.5.09 Benedikt XVI. bilancuje cestu do Svaté země
15.5.09 Závěr pouti Benedikta XVI. do Svaté země - 8.den
15.5.09 Vážím si úsilí arménské církve o teologický dialog
15.5.09 Zakoušíme zahanbení nad naším rozdělením



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti