Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

31.12.2009 

Bůh dal nový význam času

Benedikt XVI. na prvních nešporách ze slavnosti Matky Boží Panny Marie

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
Na závěr roku bohatého na církevní i světské dění se ocitáme tento večer ve vatikánské bazilice, abychom slavili první nešpory ze slavnosti Matky Boží Panny Marie a zazpívali Pánovi dějin a času hymnus díkůvzdání. Jsou to především slova apoštola Pavla, která jsme právě vyslechli a která vrhají zvláštní světlo na závěr roku: ?Když se naplnil čas, poslal Bůh svého Syna, narozeného ze ženy,? abychom byli přijati za syny? (Gal 4,4-5).

Hutný úryvek ze sv. Pavla hovoří o ?plnosti času? a osvětluje obsah tohoto výrazu. Bůh chtěl do dějin lidské rodiny zasadit své Věčné Slovo a učinil, aby na sebe vzalo naše lidství. Vtělením Božího Syna vstoupila věčnost do času a dějiny člověka se otevřely k dovršení v Božím absolutnu. Kristus, Syn Boha a Panny Marie, se ? takříkajíc ? ?dotknul? času, který od něj obdržel nový a překvapující význam: stal se časem spásy a milosti. Právě z této perspektivy je třeba hledět na rok, který se končí a který začíná, abychom nejrůznější události svého života ? významné či malé, jednoduché či nerozluštitelné, radostné či smutné ? položili pod znamení spásy a přijali povolání, které nám Bůh adresuje, aby nás vedl k cíli, jenž je nad časem: k věčnosti.

Pavlův text zdůrazňuje také tajemství blízkosti Boha celému lidstvu. Je to blízkost, která patří k tajemství Vánoc: Bůh se stal člověkem a člověku je dána neslýchaná možnost být dítětem Božím. To vše nás naplňuje velkou radostí a vede nás, abychom chválili Boha. Jsme vybízeni říci svým hlasem, srdcem a životem naše ?díky? Bohu za dar Syna, zdroj a dovršení všech ostatních darů, jimiž božská láska naplňuje bytí každého z nás. Zpěv Te Deum, který dnes zaznívá v kostelech různých částí světa, chce být radostným znamením vděčnosti, adresované Bohu za to, co nám v Kristu daroval. Opravdu ?z jeho plnosti jsme všichni přijali, milost za milostí? (Jan 1,16).

Využívaje této hezké příležitosti chtěl bych dnes spolu s vámi poděkovat Pánu, zejména za hojnost milostí, vylitých na naše římské diecézní společenství během roku, který končí. Rád bych v první řadě pozdravil kardinála vikáře, pomocné biskupy, kněze a zasvěcené osoby, jakož i množství věřících laiků, kteří sem přišli. Zdravím rovněž s úctou pana primátora a přítomné veřejné představitele. Dále mám na mysli všechny, kdo žijí v našem městě, zejména ty, kteří se nacházejí v obtížných a nepříjemných situacích: všechny a každého ujišťuji svou duchovní blízkostí, projevující se trvalou vzpomínkou v modlitbě.

Pokud jde o putování římské diecéze, chci znovu ocenit pastorační kroky směřující ke zhodnocení ušlé cesty za účelem nárůstu smyslu pro příslušnost k církvi a usnadnění pastorační odpovědnosti. K podtržení významu tohoto zpětného zhodnocení jsem chtěl přispět také svou přednáškou na diecéznímu sympoziu u Sv. Jana na Lateránu 26. května. Mám radost z toho, že diecézní plán pokračuje pozitivně v detailní apoštolské činnosti, která probíhá ve farnostech, děkanátech a různých církevních sdruženích ve dvou podstatných oblastech života a poslání církve jakými jsou nedělní slavení eucharistie a svědectví charity. Rád bych povzbudil věřící k hojné účasti na shromážděních, která se v různých farnostech konají, aby tak podstatně přispěli k budování církve. I dnes chce Pán dát obyvatelům Říma poznat svou lásku k lidstvu a v různosti služeb a odpovědností každému svěřuje poslání zvěstovat slovo pravdy a dosvědčovat lásku a solidaritu.

Pouze v kontemplaci tajemství vtěleného Slova, může člověk nalézt odpověď na velké otázky lidské existence a objevit tak pravdu o vlastní identitě. Proto je církev na celém světě i zde v Římě zapojena do prosazování integrálního rozvoje lidské osoby. S uspokojením jsem proto přijal plán série ?kulturních setkání v katedrále?, jejichž tématem bude má poslední encyklika Caritas in veritate.

Řadu let mnoho rodin, početní učitelé a farní společenství přicházejí na pomoc mládeži s vytvářením jejich budoucnosti na solidních základech, především na skále, kterou je Ježíš Kristus. Rád bych, aby tato výchovná snaha stále více uskutečňovala plodnou součinnost církevního společenství a města, přicházející na pomoc mladým při plánování jejich života. Rovněž bych rád, aby cenným vkladem do této důležité oblasti mohlo být i sympozium, jež chystá vikariát na březen příštího roku.

Abychom byli spolehlivými svědky pravdy o člověku, je nezbytné v modlitbě naslouchat Božímu Slovu. V této souvislosti bych rád především doporučil starobylou tradici lectio divina. Farnosti a různé církevní instituce také díky předloze, připravené vikariátem, budou moci s užitkem šířit tuto starobylou praxi, aby se mohla stát podstatnou součástí denní pastorace.

Slovo, věřené, zvěstované a žité nás vede k tomu, abychom jednali solidárně a sdílně. Spolu s chválou Pána za pomoc, kterou křesťanské komunity dovedli velkodušně nabídnout těm, kteří klepali na jejich dveře, bych rád povzbudil všechny, aby pokračovali v úsilí odstraňovat těžkosti, do nichž jsou pohrouženy mnohé rodiny, zkoušené ekonomickou krizí a nezaměstnaností. Narození Páně, které nám připomíná nezištnost, s níž nás přišel zachránit Bůh, když na sebe vzal naše lidství a daroval nám svůj božský život, kéž nám pomáhá pochopit, že jedině otevřením na lásku Boží se může lidské chování změnit, transformovat a stát se kvasem lepší budoucnosti pro všechny.

Drazí bratři a sestry, Řím potřebuje kněze, kteří jsou odvážnými hlasateli evangelia a současně zjevují milosrdnou tvář Otcovu. Vybízím mladé lidi, aby neměli strach odpovědět úplným darováním vlastního života na povolání, kterým se na ně obrací Pán, a následovali jej na cestě kněžství nebo zasvěceného života.

Už nyní se těším, že 25.březen příštího roku v dne 25.výročí vyhlášení Světového dne mládeže a 10.výročí onoho nezapomenutelného setkání na Tor Vergata, bude pro všechna farní a řeholní společenství, hnutí a sdružení silným momentem reflexí a proseb k Pánu o dar četných povolání ke kněžství a zasvěcenému životu.

Dnešní liturgií, která nás uvádí do slavnosti Matky Boží Panny Marie se loučíme s rokem, který končí, a vstupujeme do nového. Panna Maria je Matkou církve a matkou každého z jejích členů, tedy matkou každého z nás v Kristu. Prosme Ji, aby nás provázela svou laskavou ochranou dnes i vždycky, abych nás Kristus jednoho dne přijal do své slávy ve shromáždění svatých: Aeterna fac cum sanctis tuis in gloria numerari. Amen.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti