Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

17.4.2010 

Malta - most porozumění mezi národy, kulturami a náboženstvími

Benedikt XVI. na uvítanou, Malta

Česká sekce RV

Pane prezidente,
vážení bratři v biskupské službě,
vážení veřejní představitelé,
dámy a pánové,

jsem velmi rád, že jsem zde mezi vámi. (maltsky)

Jsem velmi rád, že jsem dnes mezi vámi zde na Maltě. Přicházím jako poutník, abych se klaněl Pánu a chválil ho za divy, které zde vykonal. Kromě toho přicházím také jako nástupce svatého Petra, abych vás utvrdil ve víře (srov. Lk 22,32) a spojil se s vámi v modlitbě k jedinému, živému a pravému Bohu ve společenství se všemi svatými, včetně svatého Pavla, velkého apoštola Malty. Třebaže moje návštěva ve vaší zemi bude krátká, modlím se za to, aby přinesla hojné plody.

Pane prezidente, jsem vám vděčný za laskavá slova, kterými jste mne přivítal jménem svým a jménem celého maltského lidu. Děkuji za pozvání a za náročnou práci, kterou jste vy a vláda vynaložili na přípravu mojí návštěvy. Děkuji panu premiérovi, veřejným a vojenským představitelům, diplomatickému sboru a každému z vás, kteří jste mne sem přišli poctít svou přítomností a srdečným přivítáním.

Zdravím zejména arcibiskupa Paola Cremonu, biskupa Maria Grecha a pomocného biskupa Annetta Depasquala, a také všechny ostatní přítomné biskupy. Zároveň bych rád srdečně pozdravil kněze, jáhny, řeholníky a řeholnice a všechny věřící laiky, kteří jsou svěřeni do vaší pastorační péče.

Důvodem mojí návštěvy těchto ostrovů je 1950. výročí ztroskotání svatého Pavla na březích ostrova Malta. Svatý Lukáš popisuje tuto událost ve Skutcích apoštolů a z jeho vyprávění jste si vybrali téma návštěvy: (maltsky) ?Musíme však narazit na nějaký ostrov? (Sk 27,26). Někdo by mohl považovat příjezd svatého Pavla na Maltu v důsledku lidsky nepředvídatelné události za pouhou dějinnou náhodu. Avšak pohledem víry je možné v tom vidět dílo Boží Prozřetelnosti.

Malta je v evropských a středozemních dějinách skutečně křižovatkou mnoha velkých událostí a kulturních výměn, a to až do současnosti. Tyto ostrovy hrály klíčovou roli v politickém, náboženském a kulturním rozvoji Evropy, Blízkého Východu a severní Afriky. Skrze skrytý záměr Boží tak dovezli svatý Pavel a první Kristovi učedníci evangelium k těmto břehům. Jejich misionářská činnost přinesla během staletí mnohé plody a přispěla mnoha způsoby k vytvoření bohaté a ušlechtilé maltské kultury.

Na základě zeměpisné polohy měly tyto ostrovy velký strategický význam při různých příležitostech, a to i v nedávné minulosti. ?Jiřího Kříž?, umístěný na národní vlajce, nabízí hrdé svědectví o velké odvaze vašeho lidu během temného období poslední světové války. Stejně tak opevnění, které se zřetelné vyjímá v architektuře ostrova, vypráví o dávných bojích, kdy Malta významně přispívala k obraně křesťanství jak na zemi, tak na moři. I nadále hrajete významnou roli v současné diskusi o evropské identitě, kultuře a politice. Zároveň mne těší, že mohu poukázat na zapojení vaší vlády do rozsáhlých humanitárních projektů v zahraničí, zejména v Africe. Kéž by to posloužilo rozvoji blahobytu těch, kteří měli méně štěstí než vy, a bylo výrazem ryzí křesťanské lásky.

Malta může vskutku mnohé nabídnout v různých oblastech, jako je tolerance, vzájemnost, přistěhovalectví a ostatní klíčové otázky pro budoucnost tohoto kontinentu. Váš národ by měl pokračovat v obhajobě nerozlučnosti manželství, této přirozené a svátostné instituce, a také pravé podstaty rodiny, jako tomu už je v otázce posvátnosti lidského života od početí do přirozené smrti a v opravdovém respektování náboženské svobody způsobem, který vede ke skutečnému celkovému rozvoji jednotlivců a společnosti.

Malta má úzké vztahy s Blízkým východem nejen v kulturní a náboženské, ale také jazykové rovině. Dovolte mi povzbudit vás k tomu, abyste všechny tyto schopnosti a své silné stránky ještě více využívali a mohli tak sloužit jako most porozumění mezi národy, kulturami a náboženstvími v oblasti Středozemí. Mnohé musí být ještě vykonáno, aby se vytvořily vztahy opravdové důvěry a plodného dialogu. Malta má vhodnou polohu k tomu, aby přátelsky podávala ruku svým sousedům na severu, jihu, východě a západě.

Maltský lid, který téměř dvě tisíciletí žije ve světle učení evangelia a vytrvale upevňuje vlastní křesťanské kořeny, je právem hrdý na neodmyslitelnou roli, kterou sehrála a sehrává katolická víra v rozvoji národa. Krása naší víry je zde vyjádřena různými, vzájemně se doplňujícími způsoby a v neposlední řadě životem ve svatosti, který vedl mnoho Malťanů k sebedarování pro dobro druhých. Mezi ně musíme zařadit Duna Gorga Precu, kterého jsem měl možnost kanonizovat před třemi roky (3.6.2007). Všechny vybízím, abyste na jeho přímluvu prosili za to, aby tato moje první pastorační návštěva u vás přinesla četné duchovní plody.

Těším se, že se budu spolu s vámi modlit během svého pobytu na Maltě, a rád bych vás jako otec a bratr ujistil o své lásce k vám a také o touze společně prožít tento čas ve sdílení víry a přátelství. V tomto duchu vás všechny svěřuji ochraně Naší Paní Ta'Pinu a vašemu otci ve víře, velkému apoštolovi Pavlovi.

(maltsky) Bůh žehnej celému lidu Malty a Gozo!

přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.4.10 Benedikt XVI. na Maltě - 2. den odpoledne
18.4.10 Malta dosvědčuje evangelní hodnoty v mezinárodním společenství
18.4.10 Nemějte strach přátelit se s Kristem
18.4.10 Benedikt XVI. na Maltě - 2. den dopoledne
18.4.10 Mnozí nás přesvědčují, že netřeba víry v Boha a církev



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti