Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

20.5.2010 

Benedikt XVI. na závěr koncertu ruské hudby: Ať Evropa dýchá oběma plícemi

Vatikán. V aule Pavla VI. se dnes v podvečer konal výjimečný koncert, který věnoval patriarcha Moskvy a celé Rusi Kirill papeži Benediktu XVI. u příležitosti jeho narozenin a pátého výročí jeho zvolení na Petrův stolec. Koncert byl vyvrcholením ?Dnů ruské kultury a spirituality ve Vatikánu?, pořádaných moskevským patriarchátem, papežskou radou pro jednotu křesťanů a papežskou radou pro kulturu. Ruský národní orchestr, Moskevský synodální sbor a Petrohradský dechový orchestr provedl ukázky z děl Musorgského, Rimského-Korsakova, Čajkovského a Rachmaninova a na závěr také premiéru symfonie, kterou napsal volokolamský metropolita Hilarion Alfjejev, předseda oddělení pro vnější vztahy moskevského patriarchátu, který byl ve Vatikánu přítomen spolu s delegací patriarchátu a představiteli vlády Ruské federace.

Moskevský patriarcha adresoval při té příležitosti Svatému otci osobní poselství, ve kterém poukazuje na ?hudbu jakožto zvláštní jazyk, který umožňuje sdílení našich srdcí. Hudba je schopna předat cítění lidské duše i duchovní stavy, které slova popsat nedovedou. Pro pochopení národa - píše dále patriarcha Kirill ? je třeba naslouchat jeho hudbě.?

Po skončení koncertu Benedikt XVI. poděkoval patriarchovi, metropolitovi Hilarionovi a všem hudebníkům a organizátorům a mimo jiné také řekl:

?Právě v liturgii a z liturgie vyvěrá a vychází velká část umělecké kreativity ruských hudebníků, která uvádí do života mistrovská díla, která by si zasloužila, aby je západní svět lépe poznal. Měli jsme dnes to potěšení slyšet ukázky velkých ruských umělců 19. a 20. století, jako Musorgskij, Rimski-Korsakov, Čajkovskij a Rachmaninov. Tito skladatelé a ten poslední zvláště dovedli zhodnotit bohaté liturgicko-hudební dědictví ruské tradice, kterou znovu zpracovali a sladili s modernějšími hudebními motivy a zkušenostmi Západu. Domnívám se, že v těchto šlépějích se ubírá také dílo metropolity Hilariona.

V hudbě se tedy do jisté míry předjímá útěcha, dialog a soulad mezi Východem a Západem, jakož i mezi tradicí a moderností. Právě na tuto analogickou, jednotící a harmonickou vizi pomýšlel ctihodný Jan Pavel II., když - inspirován Vjačeslavem Ivanovičem Ivanovem - používal obraz ?obou plic?, jimiž je třeba znovu začít dýchat, aby bylo dosaženo nového vědomí hlubokých a společných kulturních a náboženských kořenů evropského kontinentu, bez nichž by se dnešní Evropa ocitla bez duše nebo by v každém případě byla poplatná reduktivnímu a částečnému vidění. Právě této problematice bylo věnováno včerejší sympozium, organizované moskevským patriarchátem a radami pro podporu jednoty křesťanů a pro kulturu na téma: ?Pravoslavní a katolíci v dnešní Evropě. Křesťanské kořeny a společné kulturní dědictví Východu a Západu.?

Jak jsem již několikrát podotknul, současné kultuře a zejména té evropská hrozí amnézie, zapomnění a promarnění mimořádného dědictví vytvořeného a inspirovaného křesťanskou vírou, která představuje podstatnou kostru evropské kultury a nejenom její. Křesťanské kořeny Evropy jsou totiž tvořeny nejenom náboženským životem a svědectvím mnoha generací věřících, ale také nedocenitelným kulturním a uměleckým pokladem, jenž je chloubou a cenným zdrojem národů a zemí, v nichž křesťanská víra ve svých rozmanitých výrazech vedla dialog s kulturami a uměními, oživovala je a inspirovala, a jako žádná jiná usnadňovala a prosazovala kreativitu i lidský talent. I dnes jsou tyto kořeny živé a plodné na Východě i Západě a mohou, ba mají inspirovat nový humanismus, nové období autentického lidského pokroku, aby účinně odpověděly na četné a někdy klíčové výzvy, s nimiž se naše křesťanské komunity a naše společnosti musejí vyrovnávat. První z nich je sekularizace, která nejenom podněcuje k přehlížení Boha a jeho plánu, ale nakonec vede i k popření samotné lidské důstojnosti, neboť směřuje ke společnosti řízené pouze egoistickými zájmy.

Dejme znovu Evropě dýchat plnými plícemi, vraťme duši nejenom věřícím, ale všem národům kontinentu, prosazujme důvěru a naději, zakořeněné v tisícileté zkušenosti křesťanské víry! V této chvíli nemůže chybět důsledné, velkorysé a odvážné svědectví věřících, abychom mohli společně hledět do budoucnosti, v níž svoboda a důstojnost každého muže a ženy budou uznány jako základní hodnoty a bude doceněna otevřenost pro Transcendentno a zkušenost víry jako konstitutivní dimenze osoby.

V ukázce z Musorgského, nazvané Anděl zvěstoval, jsme slyšeli slova, která anděl pronesl k Marii a tedy i k nám: ?Národy, radujte se!? Motiv radosti je zřejmý: Kristus vstal z mrtvých, byl vzkříšen. Drazí bratři a sestry, radost vzkříšeného Krista nás oživuje, dodává nám odvahu a je nám oporou na naší cestě křesťanské víry a svědectví, aby nabídla pravou radost a pevnou naději světu, aby poskytla platné motivy důvěry a pevné naděje lidstvu, národům Evropy, kterou svěřuji mateřské a mocné přímluvě Panny Marie. Еще раз благодарю Патриарха Кирилла, митрополита Илариона, российских гостей, оркестр, хоры, организаторов и всех присутствующих. (Znovu děkuji patriarchovi Kirillovi a metropolitovi Hilarionovi, ruským představitelům, orchestru, sboru, organizátorům a všem přítomným.) Ať na vás a na vaše drahé Pán sešle hojnost požehnání.?

To je podstatná část promluvy Benedikta XVI. na závěr koncertu ruské hudby ve Vatikánu.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
15.5.15 Papež přenechává darovaná trička bezdomovcům
22.8.13 Mládežnický orchestr nadace Simanof vystoupí ve Vatikánu
22.6.13 Koncert na počest Svatého otce
5.2.13 Benedikt XVI. o síle křesťanství a Síle osudu
12.11.12 Mons. Georg Ratzinger daroval bratrovi koncert



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti