Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

17.9.2010 

Realita Kristovy osoby je zárukou integrity předávání víry

Promluva Benedikta XVI. na ekumenickém setkání, Westminster Abbey

Česká sekce RV

(Úvodní slova)

Vaše Milosti,
pane děkane,
Drazí přátelé v Kristu,

děkuji za vaše laskavé přivítání. Tato vznešená budova připomíná dlouhé dějiny Anglie, tak hluboce poznamenané hlásáním evangelia a křesťanskou kulturou, z níž se zrodila. Přicházím dnes jako poutník z Říma, abych se modlil u hrobu svatého Eduarda Vyznavače a spojil se s vámi v prosbě o dar jednoty křesťanů. Kéž nás tyto okamžiky modlitby a bratrství posílí v lásce k Ježíši Kristu, našemu Pánu a Spasiteli, a ve společném svědectví o nepomíjivé moci evangelia projasnit budoucnost tohoto velkého národa.

(Promluva na závěr nešpor)

Drazí přátelé v Kristu,

děkuji Pánu za tuto příležitost setkat se s vámi, představiteli křesťanských vyznání působících ve Velké Británii, v tomto velkolepém opatství zasvěceném svatému Petrovi, jehož architektura a dějiny tak výmluvně hovoří o našem společném dědictví víry. Na tomto místě musíme opět uznat, do jaké hloubky křesťanská víra utvářela jednotu a kulturu Evropy i srdce a ducha anglického lidu. Kromě toho zde musíme nutně uznat skutečnost, že to, co sdílíme v Kristu, je větší než to, co nás nadále dělí.

Jsem vděčný Jeho Milosti arcibiskupovi z Canterburry za jeho laskavý pozdrav, rovněž děkanovi i kapitule tohoto významného opatství za jejich srdečné přijetí. Děkuji Pánu, že mně jako nástupci svatého Petra na římském stolci umožnil vykonat tuto pouť ke hrobu svatého Eduarda Vyznavače. Anglický král Eduard je stále vzorem křesťanského svědectví a příkladem pravé velikosti, ke které Pán v Písmu volá svoje učedníky, jak jsme právě slyšeli: velikosti pokory a poslušnosti stojící na příkladu samotného Krista (srov. Flp 2,6-8), velikosti věrnosti, která neváhá obejmout tajemství kříže z lásky k božskému Mistrovi a v jisté naději v jeho přísliby (srov. Mk 10,43-44).

Na letošní rok, jak víme, připadá sté výročí moderního ekumenického hnutí, které začalo výzvou Edinburské konference k jednotě křesťanů jako nezbytnému předpokladu pro věrohodné a přesvědčivé svědectví evangelia v dnešní době. Když si připomínáme toto výročí, měli bychom vzdát díky za významný pokrok, kterého bylo na cestě k tomuto šlechetnému cíli dosaženo díky úsilí aktivních křesťanů všech vyznání. Současně si však uvědomujeme, že je ještě třeba mnoho učinit. Ve světě poznamenaném rostoucí vzájemnou závislostí a solidaritou jsme vyzýváni, abychom s novým přesvědčením hlásali skutečnost našeho smíření a osvobození v Kristu a předkládali pravdu evangelia jako klíč k opravdovému a celkovému lidskému rozvoji. Ve společnosti, která je stále lhostejnější, ba dokonce nevraživá vůči křesťanskému poselství, jsme my všichni stále více povoláni vydávat radostné a přesvědčivé svědectví naději, která je v nás (srov. 1 Petr 3,15), a předkládat vzkříšeného Pána jako odpověď na nejhlubší otázky a duchovní touhy mužů a žen naší doby.

Když jsme na začátku této bohoslužby vstupovali v procesí do presbytáře, sbor zpíval, že Kristus je náš ?bezpečný základ?. On je věčný Syn Boží, stejné podstaty s Otcem, vtělený, jak uvádí krédo ?pro nás a pro naši spásu?. Jedině On má slova věčného života. V něm, jak učí apoštol, ?všechno trvá?? protože ?(Bůh) rozhodl, aby se v něm usídlila veškerá plnost? (Kol 1,17.19).

Naše úsilí o jednotu křesťanů nemá jiný základ než naši víru v Krista, v toho Krista, který vstal z mrtvých, sedí po pravici Otce, přijde ve slávě soudit živé i mrtvé. Realita osoby Krista, jeho spásonosné dílo a zejména dějinný fakt jeho vzkříšení je obsahem apoštolského kérygmatu a těch formulací víry, které počínaje Novým zákonem zaručují integritu jeho předávání. Zkrátka, jednota církve nikdy nemůže být nic jiného než jednota v apoštolské víře, ve víře udělené obřadem křtu každému novému členu Kristova těla. Tato víra nás sjednocuje v Pánu, který nám dává účast na svém Svatém Duchu, a proto se i nyní účastní života Nejsvětější Trojice, která je vzorem koinonie církve zde na zemi.

Drazí přátelé, uvědomujeme si výzvy, požehnání, zklamání i znamení naděje, které poznamenaly naši ekumenickou pouť. Svěřme je tento večer Pánu s důvěrou v jeho prozřetelnost a sílu jeho milosti. Víme, že vytvořené bratrství, zahájený dialog a naděje, která nás vede, nám dají sílu a naznačí směr, když vytrváme na naší společné cestě. Zároveň musíme s evangelním realismem také rozpoznat výzvy, před nimiž stojíme nejenom na cestě jednoty křesťanů, ale také v našem závazku hlásat Krista naší době. Věrnost Božímu slovu, právě proto, že je slovem pravým, od nás vyžaduje poslušnost, která nás společně povede k hlubšímu porozumění Pánově vůli, k poslušnosti, která musí být svobodná od intelektuálního konformismu či snadného přizpůsobování se duchu doby. Toto je slovo povzbuzení, které bych vám rád dnes večer zanechal, a činím tak ve věrnosti svojí službě římského biskupa a nástupce svatého Petra, pověřeného pečovat především o jednotu Kristova ovčince.

Jsme shromážděni v tomto starobylém mnišském kostele a můžeme se odvolat na příklad velkého Angličana a muže církve, kterého společně uctíváme: svatého Bedu Ctihodného. Na úsvitu nové éry života společnosti a církve Beda pochopil jednak důležitost věrnosti Božímu slovu předávanému apoštolskou tradicí, jednak nezbytnost tvůrčího otevření se novému vývoji a požadavkům odpovídajícího zakořenění evangelia v jazyce a kultuře jeho doby.

Tento národ a Evropa, kterou Beda a jeho současníci pomáhali vytvářet, se opět nachází na prahu nové epochy. Kéž příklad svatého Bedy inspiruje křesťany těchto zemí k opětovnému objevení jejich společného dědictví, k upevnění toho, co mají společného a k pokračování v jejich snaze o rozvoj bratrství. Kéž vzkříšený Pán posílí naše úsilí o nápravu rozdělení z minulosti a o vyrovnání se s výzvami přítomnosti s nadějí v budoucnost, kterou pro nás a náš svět ve své prozřetelnosti vyhradil.
Amen.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Papež: Je nedůstojné hýřit drahocennými zdroji, které druzí postrádají
18.1.21 Začal týden modliteb za jednotu křesťanů
18.1.21 Komunita v Grandchamp: ženy v ekumenickém dialogu
24.6.20 Kontemplativní sestry z Grandchamp napsaly texty k ekumenickému týdnu modliteb
16.6.20 Světová luterská federace: Dostát Božímu volání a touze lidí po jednotě



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti