Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

6.11.2010 

Putování utvářelo kulturu Evropy

Promluva Benedikta XVI. na uvítanou, letiště v Santiago de Compostela

Česká sekce RV

Královské výsosti,
vážení státní, regionální a místní představitelé,
pane arcibiskupe Santiaga de Compostela,
pane kardinále, předsedo Španělské biskupské konference,
páni kardinálové a bratři v biskupské službě,
drazí bratři a sestry,
přátelé.

Děkuji, Výsosti, za laskavá slova, kterými jste mě jménem všech oslovil a která jsou hlubokým projevem vztahu synů a dcer této ušlechtilé země vůči Petrovu nástupci.

Srdečně zdravím všechny přítomné i ty, kteří jsou s námi spojeni pomocí sdělovacích prostředků. Děkuji také všem, kteří se na různých církevních a státních úrovních velkoryse podíleli na tom, aby tato krátká, ale intenzivní návštěva Santiaga de Compostela a Barcelony byla velmi plodná.

V hloubi svého bytí je člověk vždy na cestě, hledá pravdu. Na této hluboké touze lidské bytosti se církev podílí, sama se vydává na cestu a provází člověka, který touží po plnosti vlastního bytí. Církev zároveň koná svou vnitřní pouť, která vede skrze víru, naději a lásku k tomu, aby světu zviditelňovala Krista. To je její poslání a cesta: být mezi lidmi stále více přítomností Krista, ?kterého nám Bůh poslal jako dárce moudrosti, spravedlnosti, posvěcení a vykoupení? (1 Kor 1,30). Proto jsem se také já vydal na cestu, abych utvrzoval své bratry ve víře (srov. Lk 22,32).

Přicházím jako poutník v tomto svatém roce Compostely a v srdci chovám tutéž lásku ke Kristu, která vedla apoštola Pavla, aby se vydával na své cesty ve snaze dojít až do Španělska (srov. Řím 15,22-29). Rád bych se takto připojil k velkému zástupu mužů a žen, kteří v průběhu staletí přicházeli do Compostely ze všech koutů Iberského poloostrova a Evropy, dokonce z celého světa, aby stanuli u nohou svatého Jakuba a nechali se proměnit svědectvím jeho víry. Tím, že putovali plní naděje a zanechávali své stopy, utvářeli cestu kultury, modlitby, milosrdenství a obrácení, která se konkrétně projevila v kostelech, nemocnicích, hospicích, mostech a klášterech. Španělsko a Evropa tak získaly duchovní ráz, nesmazatelně poznamenaný evangeliem.

Právě jako posel a svědek evangelia půjdu také do Barcelony, abych posílil víru jejího pohostinného a dynamického lidu. Víra zasetá již na počátku křesťanství vyklíčila a vyrostla v ovzduší nesčetných příkladů svatosti a umožnila vznik mnoha dobročinných, kulturních a výchovných institucí. Víra, která inspirovala geniálního architekta Antonia Gaudiho, aby v tomto městě s nadšením a ve spolupráci s mnoha lidmi zbudoval onen div, kterým je chrám Svaté rodiny. S radostí vysvětím tento kostel, v němž se odráží velikost lidského ducha otevřeného vůči Bohu.

Mám hlubokou radost z toho, že jsem znovu ve Španělsku, které dalo světu mnoho velkých světců, zakladatelů a básníků, jako např. Ignáce z Loyoly, Terezii od Ježíše, Jana od Kříže, Františka Xaverského a mnoho dalších. Španělsko, kde ve 20. století vznikly nové instituce, skupiny a komunity křesťanského života a apoštolského hnutí, kráčí v posledních desetiletích ve svornosti, jednotě, svobodě i pokoji a dívá se do budoucnosti s nadějí a odpovědností. V důsledku svého bohatého odkazu lidských a duchovních hodnot neustále usiluje i uprostřed těžkostí o pokrok a nabízí mezinárodnímu společenství svou solidaritu.

Přínos a iniciativy vašich dlouhých dějin i současnosti spolu s významem těchto dvou míst vaší krásné země, která při této příležitosti navštívím, mne vedou k tomu, abych v duchu objal všechny národy Španělska a Evropy. Podobně jako Boží služebník Jan Pavel II., který z Compostely vyzval Starý kontinent k novému rozkvětu jeho křesťanských kořenů, chtěl bych i já povzbudit Španělsko a Evropu, aby stavěly svou přítomnost a plánovaly budoucnost na autentické pravdě o člověku, na svobodě, která tuto pravdu respektuje a nikdy ji nezraňuje, a na spravedlnosti pro všechny, počínaje těmi nejchudšími a nejbezmocnějšími. Tedy Španělsko a Evropu, které se nestarají pouze o materiální potřeby lidí, ale také o morální, sociální, duchovní a náboženské potřeby, protože všechny tvoří autentické požadavky jediného člověka a jen tak účinně, celistvě a plodně přispívají k jeho dobru.

Drazí přátelé, znovu vám vyjadřuji svou vděčnost za vaše vřelé přivítání a vaši přítomnost na tomto letišti. Znovu vyslovuji svou lásku a blízkost milovaným synům a dcerám Galicie, Katalánska a dalších národů Španělska. Svůj pobyt mezi vámi svěřuji přímluvě svatého Jakuba a prosím Boha, aby na vás všechny seslal svoje požehnání. Mnohokrát děkuji.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
22.8.11 Rozloučení Benedikta XVI. se Španělskem
21.8.11 Kristova milost odstraňuje hranice
20.8.11 Utrpení druhých nás otevírá ke spáse
18.8.11 Mladí přijeli sdílet zkušenost víry
10.11.10 Ze Španělska naděje pro Evropu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti