Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

30.11.2010 

Papežovo poselství účastníkům pohřbu Manuely Camagni

Vatikán. Benedikt XVI. dnes zaslal osobní list účastníkům pohřbu Manuely Camagni, jedné ze čtyř sester komunity Memores Domini, které se ve Vatikánu starají o papežovu domácnost, a která tragicky zemřela ve věku 56 let, když jí v úterý 23. listopadu večer v Římě srazilo auto. Včera odpoledne (29.11.) se konal pohřeb v jejím rodišti San Piero in Bagno, asi 280km na sever od Říma. Pohřbu se účastnil osobní papežův sekretář, mons. Georg Gaenswein, který list Svatého otce účastníkům přečetl:

?Drazí bratři a sestry,
Moc rád bych sloužil pohřební liturgii drahé Manuely Camagni, ale ? jak si umíte představit ? nebylo mi to možné. Společenství v Kristu nicméně umožňuje nám křesťanům být si skutečně nablízku sdílením modliteb a citů duše. V tomto hlubokém spojení zdravím vás všechny, zejména Manueliny příbuzné, diecézního biskupa, kněze, komunitu Memores Domini a přátele. Chtěl bych krátce shrnout svoje svědectví o této naší sestře, která odešla do nebe. Mnozí z vás znáte Manuelu dlouho. Já jsem se mohl těšit z její přítomnosti a její služby v papežském bytě, konané v rodinném duchu, posledních pět let. Rád bych proto poděkoval Pánu za dar života Manuely, za její víru, za její velkodušnou odpověď na povolání. Božská prozřetelnost ji přivedla k diskrétní a cenné službě v papežově domě. Byla tím potěšena a s radostí se účastnila různých momentů života této domácnosti: na ranní mši svaté, na nešporách, u společného stolu a na různých i významných příležitostech domu.

Tak nečekané odloučení od ní a rovněž způsob, jakým byla vzata, nám způsobily velkou bolest, kterou může utišit jenom víra. Velkou oporu nacházím ve slovech, která tvoří název její komunity: Memores Domini. V rozjímání o těchto slovech a jejich významu nacházím pokoj, protože odkazují ke hlubokému vztahu, jenž je silnější než smrt. Memores Domini znamená: ?ti, kteří pamatují na Pána?, tzn. osoby, které žijí v Boží a Ježíšově vzpomínce, a v této každodenní vzpomínce plné víry a lásky nacházejí smysl všech věcí, od malých skutků až po velká rozhodnutí, v práci, studiu a bratrském společenství. Vzpomínka na Pána naplňuje srdce hlubokou radostí, jak praví starobylý hymnus církve: Jesu dulcis memoriam, dans vera cordis gaudia (Vzpomínko sladká, Ježíši, jenž dává srdci pravou radost).

Ano, proto mi přináší pokoj myšlenka, že Manuela je Memor Domini, tedy osoba, která žije v Pánově vzpomínce. Tento vztah k Pánu je hlubší než propast smrti. Je to svazek, který nic a nikdo nemůže zlomit, jak říká sv. Pavel: ?Nic nás nebude moci odloučit od Boží lásky v Kristu Ježíši, našem Pánu? (Řím 8,39). Ano, pamatujeme-li my na Pána, je to proto, že On dříve pamatoval na nás. Jsme Memores Domini, protože On je Memor nostri, pamatuje na nás s láskou Rodičů, Bratra, Přítele i ve chvíli smrti. A třebaže se někdy může zdát, že je v této chvíli nepřítomen, že na nás zapomněl, pak ve skutečnosti jsme to my, kteří jsme vždycky přítomni v Něm; jsme v jeho srdci. Kamkoli padneme, ocitáme se v jeho rukou. A právě tam, kde nás nikdo nemůže doprovodit, nás očekává Bůh: náš život.

Drazí bratři a sestry, v této víře plné naděje, kterou je Mariina víra pod Ježíšovým křížem, jsem slavil zádušní mši svatou za Manuelu ráno v den její smrti. Modlitbou provázím křesťanský obřad jejího pohřbu a ze srdce uděluji rodinným příslušníkům, spolusestrám a vám všem svoje požehnání.?

Napsal Benedikt XVI. účastníkům pohřbu tragicky zesnulé Manuely Camagni.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.1.14 Služte církvi bez světskosti
12.4.11 Benedikt XVI. má nového anděla strážného.
2.12.10 Benedikt XVI.: Naše bytí je neseno Boží pamětí
25.11.10 Zármutek v ?papežské rodině?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti