Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

21.8.2011 

Kristova milost odstraňuje hranice

Benedikt XVI. na rozloučenou na letišti v Madridu na závěr SDM

Česká sekce RV

Veličenstvo,
Vážení státní, krajští a místní představitelé,
Pane kardinále, arcibiskupe Madridu a předsedo Španělské biskupské konference,
Páni kardinálové a bratři v biskupské službě,
Přátelé,

Nadešla chvíle se rozloučit. Tyto dny, které jsem strávil v Madridu s tak početnou reprezentací mladých lidí ze Španělska a z celého světa, zůstanou hluboce vtištěny do mé paměti a do mého srdce.

Veličenstvo, Papež se ve Španělsku cítil výborně. Také mladí protagonisté těchto Světových dnů mládeže byli přijati výborně tady i v mnoha dalších městech a lokalitách, které mohli navštívit v uplynulých dnech. Děkuji Vaše Veličenstvo za Vaše srdečná slova a za to, že jste přišel k mému příletu a nyní k odletu. Děkuji státním, krajským a místním představitelům, kteří svojí spoluprácí projevili citlivost pro tuto mezinárodní událost. Děkuji tisícům dobrovolníků, kteří umožnili zdárný průběh všech bodů programu tohoto setkání: nejrůznějších literárních a hudebních, kulturních a náboženských akcí „festivalu mládeže“, katechezí biskupů i vystoupení Petrova nástupce. Děkuji bezpečnostním a pořádkovým silám, jakož i těm, kteří poskytovali nejrůznější služby: od péče o hudební stránku a liturgii až k přepravě, zdravotní a zásobovací péči.

Španělsko je velká země, která ve zdravě otevřeném, pluralitním a uctivém soužití dovede a může činit pokroky, aniž by se zříkala svého hluboce náboženského a katolického ducha. V těchto dnech to opět prokázala, když rozvinula své technické a lidské kapacity v tak zásadním a dlouhodobě perspektivním podniku, který umožňuje mladým lidem zapustit kořeny v Ježíši Kristu, Spasiteli. Zvláštní slova díků patří organizátorům: kardinálovi předsedovi Papežské rady pro laiky a celému personálu tohoto dikasteria, panu kardinálu, madridskému arcibiskupovi, a zejména generálnímu koordinátorovi Světových dnů mládeže mons. Cesarovi Augustovi Franco Martinezovi a jeho četným a velkodušným spolupracovníkům, biskupům, kteří usilovně a obětavě pracovali ve svých diecézích na důkladné přípravě Světových dnů, spolu s kněžími, řeholníky a věřícími laiky. Všem náleží mé poděkování, které spojuji s modlitbou za to, aby Pán žehnal vašim apoštolským námahám.

Nemohu také opominout poděkovat z celého srdce mladým lidem, kteří zúčastnili těchto Světových dnů, za jejich radostnou, nadšenou a intenzivní účast. Jim pravím: děkuji a blahopřeji za svědectví, které jste dali Madridu a dalším španělským městům, která jste navštívili. Vybízím vás nyní, abyste do všech koutů světa šířili radostnou a hlubokou zkušenost víry, jak je prožívána v této ušlechtilé zemi. Předávejte svou radost zejména těm, kteří přijet chtěli a z různých důvodů nemohli, těm, kteří se za vás modlili a těm, jejichž srdce bylo osloveno těmito Světovými dny. Svou blízkostí a svědectvím pomozte svým přátelům a druhům objevit, že milovat Krista znamená žít naplno.

Opouštím Španělsko spokojen, jsem vděčný všem, ale především Bohu, našemu Pánu, který mi dovolil slavit tyto Dny oplývající tolika milostmi a tolika city a vyznačující se dynamismem a nadějí. Ano, slavnost víry, které jsme se účastnili, nám umožňuje pohlédnout dopředu s velkou důvěrou v prozřetelnost, která vede církev na moři dějin. Proto zůstává mladou a plnou života, třebaže musí čelit obtížným situacím. Je to dílo Ducha svatého, který zpřítomňuje Ježíše Krista v srdci mladých lidí všech dob a tak jim zjevuje velikost božského povolání každého lidského srdce. Mohli jsme také zakusit, jak milost Kristova nechává padnout zdi a odstraňuje hranice, vyrůstající z hříchu mezi národy a generacemi, a činí ze všech lidí jedinou rodinu, jež nachází svou jednotu v jediném společném Otci a která zušlechťuje a respektuje všechno, co nám dal On ve stvoření.

Mladí odpovídají závazkem, když se jim upřímně a pravdivě nabízí setkání s Ježíšem Kristem, jediným spasitelem lidstva. Nyní se vrátí do svých domovů jako misionáři evangelia, „zakořeněni a založeni v Kristu, pevní ve víře“, ale budou na své cestě potřebovat pomoc. Svěřuji proto zejména biskupům, kněžím, řeholníkům a křesťanským vychovatelům, aby se věnovali mládeži, která chce v naději odpovídat na Pánovo volání. Netřeba klesat na mysli před těžkostmi, které se v různých podobách objevují v některých zemích. Silnější než to všechno je touha po Bohu, kterou Stvořitel vložil do srdce mladých lidí a moc shůry, která dává božskou sílu těm, kdo následují Mistra a těm, kteří v Něm nacházejí pokrm života. Nemějte strach prezentovat mladým poselství Ježíše Krista v celé jeho integritě a zvát je, aby přistupovali ke svátostem prostřednictvím těch, kterým On dává účast na své vlastním životě.

Veličenstvo, před návratem do Říma, bych rád znovu ujistil Španěly, že na ně v modlitbách velmi myslím a modlím se zejména za manžele a rodiny, které čelí těžkostem různé povahy, na potřebné a nemocné, staré a na děti, a také na ty, kteří nemohou najít práci. Modlím se také za mládež Španělska. Jsem přesvědčen, že inspirováni vírou v Krista, nabídnou ze sebe to nejlepší, aby se tato velká země vyrovnala s výzvami přítomnosti a pokračovala na cestě svornosti, solidarity, spravedlnosti a svobody. S těmito pocity svěřuji všechny syny a dcery této šlechetné země přímluvě Panny Marie, naší nebeské Matky a ze srdce všem žehnám. Kéž Pán neustále naplňuje vaše srdce radostí. Děkuji.



Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
22.8.11 Rozloučení Benedikta XVI. se Španělskem
20.8.11 Utrpení druhých nás otevírá ke spáse
18.8.11 Mladí přijeli sdílet zkušenost víry
10.11.10 Ze Španělska naděje pro Evropu
8.11.10 Setkání víry a světskosti



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti