Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

13.9.2011 

Vstupenky na papeže do poslední rozdány

Berlín. Olympijský stadión v německém hlavním městě se 22. září zaplní do posledního místa. Jak sdělili pořadatelé papežské návštěvy z berlínské arcidiecéze, mše se Svatým otcem se zúčastní 70 tisíc věřících, kteří si objednali bezplatné vstupenky. Arcibiskupství jim je nyní rozesílá. Také na erfurtskou bohoslužbu o dva dny později již nejsou volná místa, zatímco na nešpory v mariánském poutní svatyni Etzelsbach u duryňského Eichsfeldu se mohou poutníci ještě dostat. Doposud se sem přihlásilo 60 tisíc věřících, avšak prostor před poutní kaplí jich může pojmout až sto tisíc. Očekáván je tu i německý prezident Christian Wulff. Jak sdělil regionální koordinátor erfurtské diecéze, právě pouť do Etzelsbachu přitom může mít zvláštní kouzlo, neboť posledních pár kilometrů cesty je nutné ujít pěšky. Papež sem přiletí z Erfurtu vrtulníkem.

Celkově se zatím na pět hlavních papežských bohoslužeb přihlásilo zhruba čtvrt milionu lidí, sdělila na tiskové konferenci v Berlíně tři hostitelská biskupství. Podle jejich informací zatím všechny přípravy probíhají podle plánu. Organizátoři usilují o přípravu v co nejekologičtějším a nejsolidárnějším duchu – např. při mši na letišti ve Freiburgu nahradí plastové židle speciálně vyrobené pětimetrové dřevěné lavice ze šetrně pěstěného schwarzwaldského lesa, které si poutníci budou moci odkoupit (410 euro za kus), či erfurtské papežské pódium nebude svařované ani slepované, nýbrž pouze sešroubované, tudíž opětovně použitelné. Cesta Benedikta XVI. do jeho rodné země přesto vzbuzuje množství diskusí.

Berlínský arcibiskup Rainer Maria Woelki se tento pátek sejde se zástupci homosexuálních spolků. Jejich představitelé nového arcibiskupa pozvali krátce po uvedení do úřadu a jsou potěšeni jeho ochotou k rozhovoru. Ten se bude zřejmě týkat i plánovaných protestů v Berlíně, které jsou ohlášeny na 22. září a jichž se má zúčastnit 20 tisíc homosexuálů.

Papežova řeč v Bundestagu je trnem v oku levicovým poslancům, podle nichž zraňuje “důstojnost demokracie”.Jak však dnes sdělila poslankyně Petra Sitteová, levicová frakce se vzdala protestů před plenárním shromážděním. Polovina levicových poslanců bude projev Svatého otce poslouchat, druhá chce parlament opustit a protestovat v předsálí. Přijdou tak o politický vrchol návštěvy Benedikta XVI. v Německu – jeho promluvu o “duši Evropy” a jejích křesťanských kořenech.

Ekumenickým vrcholem se zase stane setkání s představiteli protestantismu v Erfurtu, kteří napjatě očekávají papežova slova o Martinu Lutherovi a z nich plynoucí signál k posunu v ekumenických vztazích. Předseda německé biskupské konference arcibiskup Robert Zollitsch však ve včerejším rozhovoru pro německý tisk varoval před příliš vysokými nároky a doslova řekl, že nelze čekat na zázrak. Předseda rady německých evangelických církví Nikolaus Schneider chce s papežem hovořit také o smíšených katolicko-evangelických manželstvích. Těmto manželům podle nauky katolické církve nesmí být podávána eucharistie - stejně jako opětovně sezdaným a rozvedeným katolíkům. Vztah církve k těmto lidem je podle biskupa Zollitsche “otázkou milosrdenství” – vyjádřil se tak v souvislosti s případem německého prezidenta Wulffa, který je podruhé ženatý a je dobrý katolík. Nerozlučitelnost manželství je nezpochybnitelná, avšak církev by měla stát pastoračně nablízku lidem v těžkých životních situacích, případně nepohlížet na každé ztroskotané manželství jako na těžký hřích, uvedl předseda německé biskupské konference.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
30.11.11 Svatému otci hrozila pokuta
26.9.11 Německý episkopát k návštěvě papeže
25.9.11 Mám důvěru v budoucnost křesťanství v Německu
25.9.11 Nastal čas zbavit církev světskosti
25.9.11 Benedikt XVI. v Německu – 4. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti