Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

24.9.2011 

Krize církve na Západě je krizí víry

Benedikt XVI. na setkání s Centrálním výborem něm. katolíků, Freiburg

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,

jsem vděčný, že se zde ve Freiburgu mohu setkat s vámi, kteří jste členy rady Centrálního výboru německých katolíků. S radostí oceňuji vaše úsilí o podporu katolických zájmů na veřejnosti a o podněcování apoštolského díla církve a katolíků ve společnosti. Zároveň děkuji předsedovi Centrálního výboru německých katolíků (ZdK), panu Aloisu Glückovi, za jeho milé pozvání.

Milí přátelé, již léta existují tzv. „expoziční programy“, „exposure programmes“, které jsou součástí pomoci rozvojovým zemím. Lidé se zodpovědností v politice, hospodářství nebo církvi nějaký čas přebývají u chudých obyvatel Afriky, Asii, či Latinské Ameriky a sdílejí s nimi každodenní život. Staví se do životní situace těchto lidí, aby viděli svět jejich očima a aby z tohoto zážitku čerpali poučení pro své solidární jednání.

Představme si, že by takovýto „expoziční program“ konal zde v Německu. Odborníci pocházející z daleké země by přijeli strávit týden do průměrné německé rodiny. Obdivovali by zde řadu věcí – například blahobyt, pořádek a výkonnost. Avšak díky svému nepředpojatému pohledu by konstatovali i velkou chudobu – chudobu lidských vztahů a chudobu v oblasti náboženského života.

Naše doba je značnou měrou charakterizována podprahovým relativismem, jenž proniká všemi oblastmi žití. Občas tento relativismus nabývá na bojovnosti a obrací se proti lidem, kteří tvrdí, že vědí, kde najít pravdu a smysl života.

Všímáme si, nakolik tento relativismus stále více ovlivňuje lidské vztahy a společnost. Jeho výrazem je též nestálost a nesouvislost mnohých lidských existencí a nadměrný individualismus. Zdá se, že někteří lidé skutečně nejsou schopni se něčeho vzdát ve prospěch druhých nebo se pro ně obětovat. Zmenšuje se také altruistické nasazení pro společné dobro, v sociální či kulturní oblasti, nebo při pomoci potřebným. Další lidé zase nejsou schopni se nepodmíněným způsobem připoutat ke svému partnerovi. Jako by již neexistovala odvaha ke slibu věrnosti na celý život, odvaha k rozhodnutí říci: nyní zcela patřím k tobě, nebo odvaha k rozhodnému úsilí o věrnost a pravdivost a k upřímnému hledání řešení problémů.

Drazí přátelé, v programech „exposure“ po analýze následuje společná reflexe. Tento rozbor má pohlížet na lidskou bytost v její celistvosti, jejíž součástí je – nejenom skrytým, nýbrž velmi zjevným způsobem – její vztah ke Stvořiteli.

Spatřujeme, že v našem bohatém západním světě něco schází – mnohým lidem se nedostává zážitku Boží dobroty. Nenacházejí žádný styčný bod s institucionalizovanými církvemi a jejich tradičními strukturami. Avšak proč? Myslím, že je nutné se nad touto otázkou velice vážně zamyslet. Zájem o tuto problematiku je hlavní úlohou Papežské rady pro novou evangelizaci, nicméně týká se samozřejmě každého z nás. Dovolte mi, abych se zde zastavil u jednoho aspektu specifické německé situace. Církev v Německu je výborně zorganizována. Avšak nacházíme za strukturami také odpovídající duchovní sílu, sílu víry v živého Boha? Upřímně řečeno, musíme uznat, že struktury nad Duchem výrazně převažují. Dodávám k tomu: Skutečná krize církve v západním světě je krizí víry. Neprojdeme-li pravou obnovou víry, veškerá strukturální reforma zůstane neúčinná.

Vraťme se k lidem, jimž chybí zážitek Boží dobroty. Potřebují místa, na nichž by mohli hovořit o svém niterném stesku. Jsme povoláni, abychom právě zde nacházeli nové cesty evangelizace. Jednou z nich by mohlo být utváření malých společenství, kde je možné zažít přátelství, a jejichž život prohlubuje častá společná adorace Boha. Lidé zde vyprávějí své malé zkušenosti s vírou na pracovišti, v rodině a mezi známými, a svědčí tak o obnovené blízkosti církve společnosti. Pro tyto lidi je pak stále zjevnější, že všichni potřebují tento pokrm lásky, toto konkrétní přátelství jedněch s druhými i s Pánem. Důležitost si zde zachovává spojení s živou mízou eucharistie, neboť bez Krista nemůžeme dělat nic (viz Jan 15,5).

Drazí bratři a sestry, nechť vám Pán stále ukazuje cestu, abyste byli společně světlem světa a abyste našim bližním ukazovali cestu k prameni, kde mohou naplnit svou nejhlubší životní touhu.

Přeložila Jana Gruberová

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
30.11.11 Svatému otci hrozila pokuta
26.9.11 Německý episkopát k návštěvě papeže
25.9.11 Mám důvěru v budoucnost křesťanství v Německu
25.9.11 Nastal čas zbavit církev světskosti
25.9.11 Benedikt XVI. v Německu – 4. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti