Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty v Itálii 

27.10.2011 

Mezináboženské setkání svolané Kristovým náměstkem Benediktem XVI.

Assisi. Rodiště sv. Františka se dnes znovu stalo městem míru a místem dialogu světových náboženství. Před dvaceti pěty lety, kdy svět dělila nejenom Berlínská zeď, odsud zaznělo historické poselství bl. Jana Pavla II. – náboženství, aniž by zasahovala do politiky, mohou světu tlumočit myšlenku míru.

Dnešní “Poutníci pravdy, poutníci pokoje” – jak zní název setkání v Assisi – stojí před výzvami sekularizace, fundamentalismu a ekonomické krize. Benedikt XVI. kromě tří set představitelů světových náboženství letos poprvé pozval ke společnému hledání pravdy a dobra rovněž nevěřící intelektuály.

Svatý otec cestoval do umbrijského města společně se všemi delegáty vlakem italských drah, obdobně jako jeho dva předchůdci bl. Jan XXIII. (4.10.1962) a bl. Jan Pavel II. (24.1.2002). Vlaková souprava ETR 600 byla tažena dvěma dieselovými lokomotivami na neelektrifikované Vatikánské nádraží, odkud, po krátké technické zastávce na římském nádraží sv. Petra, v 8,10 ráno vyjela na trať do Assisi. Svatý otec cestoval ve druhém vagoně společně s konstantinopolským ekumenickým patriarchou Bartolomějem I. Moderní vlaková souprava dosahující rychlosti až 280 km/hod. zpomalila až na 10 km v hodině při projíždění městy Terni, Spoleto a Foligno, kde papeže zdravili mnozí věřící.

Na nádraží v Assisi, které se nachází asi 3 km jižně od historického centra, Svatého otce přivítal diecézní biskup Mons. Domenico Sorrentino a zástupci státní správy.
Delegáti setkání se poté odebrali do baziliky Panny Marie Andělské (S. Maria degli Angeli), před níž byly instalovány velkoplošné obrazovky pro shromážděné poutníky. Benedikt XVI. před bazilikou pozdravil představené všech čtyř větví františkánského řádu a představitele jednotlivých delegací.

Po vzpomínkové projekci, evokující setkání z roku 1986, všechny přítomné přivítal kard. Peter Turkson, předseda Papežské rady „Iustitia et Pax”. Po jeho pozdravu následoval blok proslovů představitelů různých náboženských delegací, prokládaný hudebními vstupy.

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. zdůraznil, že mezináboženský a ekumenický dialog nevede k synkretismu, nýbrž vyplývá ze schopnosti náboženství podporovat mír ve společnosti. Vyslovil přání, aby obnovený duch Assisi vedl ke globálnímu smíření člověka s Bohem, člověka se sebou samým a se svým prostředím.

Výzvy naší doby jsou natolik rozsáhlé, že si žádná náboženská skupina nemůže nárokovat vlastnictví všech potřebných zdrojů k jejich řešení, ačkoliv o tom může být přesvědčena, řekl anglikánský primas Rowan Williams. Na dnešním setkání nehledáme společného jmenovatele naší víry, nýbrž z hloubi našich tradic odhalujeme lidské rodině moudrost, potřebnou k boji proti šílenství dnešního světa, vyzdvihl canterburský arcibiskup.

V dnešním světě je mír pragmatickou nutností, poznamenal zástupce Vrchního izraelského rabinátu David Rosen. Tento pragmatismus je zajisté požehnáním, pokračoval, avšak věřící lidé v myšlence pokoje spatřují vznešený výraz Boží vůle. Talmudická moudrost nás učí, že pokoj není pouze jménem Božím, nýbrž je také nezbytným předpokladem spásy (Iz 52,7), přinášející lidstvu uzdravení (Iz 57,19).

Mluvčí afrických domorodých náboženství Ifu a Yoruba Wande Amimbola hovořil o vzájemném respektu věřících. “Suďme lidi podle jejich povahy, nikoliv podle náboženství, které vyznávají”, řekl a doprovodil své poselství zpěvem a hrou na domorodý rytmický nástroj.

Představitel hinduismu Acharya Shri Shrivatsa Goswami se dotázal, proč je pokrok na cestě k míru pomalejší, než bychom si přáli. Důvodem může být chybějící vnitřní pouť hledání hodnot a principů, které podporují vnější lidské jednání. Dialog musí být veden s pokorou, trpělivostí a s nezištnou úctou k odlišnostem.

Francouzská spisovatelka, psychoanalytička a filosofka bulharského původu Julia Kristeva, zastupující ateisty, nově definovala humanismus jako feminismus.

A v závěru tiskový mluvčí generálního sekretáře Mezinárodní konference islámských škol Kyaie Hajiho Hasyima Muzadiho přednesl příspěvek, zamýšlející se nad náboženskou identitou a religiózně motivovanými konflikty. Zástupce islámu vyzval k moudrému rozlišování skutečných náboženských otázek od zneužívání náboženství k politickým, ekonomickým či kulturním zájmům.

Svatý otec se v úvodu své promluvy vrátil ke kontextu prvního setkání v Assisi a připomněl vítězství svobody, které nastalo pouhé tři roky po jeho konání. Od té doby však bohužel ve světě nepanuje svornost – násilí naopak nabývá nových a děsivých podob. Benedikt XVI. pak působivě nastínil dvě dnešní protikladné typologie násilí: jednu, která zneužívá náboženství k ospravedlňování násilí, a druhou, která z nenávisti k náboženství ničí samotné lidství. V samotném závěru papež řekl:

Vedle těchto dvou skutečností, tedy náboženství a anti-náboženství, existuje ve světě expandujícího agnosticismu také další zásadní směr. Lidé, kterým nebyla dána možnost věřit a kteří přesto hledají pravdu, hledají Boha. Lidé tohoto druhu netvrdí jednoduše, že „žádný Bůh neexistuje“. Trpí jeho absencí, hledají pravdu a dobro, vnitřně jsou na cestě k Němu. Jsou „poutníky pravdy, poutníky pokoje“. Kladou otázky jedné i druhé straně. Odnímají bojovným ateistům jejich falešnou jistotu, s níž si nárokují vědění, že žádný Bůh neexistuje, a vybízejí je, aby nebyli svárliví, ale stali se lidmi hledajícími, kteří nepostrádají naději, že pravda existuje a že z ní můžeme a máme žít. Vyzývají však také příslušníky náboženských vyznání, aby nepovažovali Boha za vlastnictví, které jim patří, takže by se cítili autorizováni používat násilí ve vztahu k ostatním. Tito lidé hledají pravdu, hledají pravého Boha, jehož obraz se v náboženství vzhledem ke způsobu, jakým je nezřídka praktikováno, také nezřídka skrývá. To že neumí nalézt Boha, závisí také na věřících, kteří mají redukovaný nebo i zkomolený obraz Boha. Jejich vnitřní zápas a jejich tázání je také výzvou pro nás věřící, všechny věřící, aby očistili svoji víru, aby se Bůh – pravý Bůh – stal dostupným. Proto jsem záměrně pozval také představitele této třetí skupiny na naše setkání do Assisi, které tedy nehostí jenom představitele náboženských institucí. Jde spíše o to, abychom společně byli na cestě k pravdě, rozhodně se zasazovali za důstojnost člověka a společně usilovali o pokoj proti každému druhu násilí, jež pustoší člověka. Chtěl bych vás závěrem ujistit, že katolická církev nepřestává odporovat násilí a nevzdává se svého úsilí za pokoj ve světě. Oživuje nás společná touha být «poutníky pravdy, poutníky pokoje».

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Účastníci setkání se poté odebrali do refektáře františkánského kláštera. Podávala se rýže, zelenina, ovoce a ovocná šťáva. Svatý otec seděl mezi anglikánským primasem Williamsem a ekumenickým patriarchou Bartolomějem I. U stolu s ním obědvali mimo jiné také indický profesor Rajmohan Gándhí, vnuk Mahátmy Gándhího, či italský filosof Remo Bodei.

Po skromném obědě byl dán každému prostor k soukromé modlitbě či reflexi. Odpoledne v půl páté se Benedikt XVI. a členové všech oficiálních delegací přesunuli vzhůru do města, před baziliku sv. Františka. Tady pak hlavní představitelé oficiálních delegací mezináboženského setkání každý stručně svými slovy, společným mlčením a symbolickým přijetím rozsvícených lamp obnovili svůj slib usilovat o pokoj ve světě. Potom následovala vzájemná výměna pozdravení pokoje.

Benedikt XVI. pak na rozloučenou pronesl krátké poděkování.

PLNÉ ZNĚNÍ závěrečné promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Účastníci mezináboženského setkání opak společně navštívili hrob sv. Františka z Assisi v kryptě baziliky. V půl sedmé večer se pak všichni vydali opět vlakem na zpáteční cestu do Říma.



Další články z podrubriky Cesty v Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.10.11 Podrobný program mezináboženského setkání v Assisi
2.4.11 Mezináboženské setkání v Assisi proběhne 27. října



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti