Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

19.11.2011 

Nepodceňovat nezbadatelnou velikost milosti

Benedikt XVI. ke kněžím, řeholníkům a seminaristům, Benin

Česká sekce RV

Páni kardinálové,
Mons. N´Koué, zodpovědný za kněžskou formaci,
Drazí bratři v biskupské a kněžské službě,
Drazí řeholníci a řeholnice,
Drazí seminaristé a drazí věřící laici!

Děkuji mons. N´Koué za jeho milá slova a děkuji také vám, drazí seminaristé, za vaše uctivá a přívětivá slova. Jsem velice rád, že jsem mezi vámi tady v Ouidah, v tomto semináři, svěřenému přímluvě Johanky z Arku a svatému Havlovi, muži skvělých ctností, mnichovi toužícímu po dokonalosti, pastýři oplývajícího něhou a pokorou. Co může být vznešenějšího, než mít za vzor jeho postavu, a stejně tak mons. Louis Parisota, neúnavného apoštola chudých, podporovatele místního kléru O. Thomase Moulero, prvního kněze bývalé Dahomeje a postavu kardinála Bernardina Gantina, význačného syna vaší vlasti a pokorného služebníka církve?

Toto naše dopolední setkání mi dává příležitost vyjádřit vám svoji vděčnost za vaši pastorační činnost. Děkuji Bohu za vaši horlivost, jež čelí někdy obtížným podmínkám, v nichž jste byli povoláni dosvědčovat Jeho lásku. Děkuji za početné muže a ženy, kteří zvěstovali evangelium v Beninu a celé Africe.

Za chvíli podepíši posynodální apoštolskou exhortaci Africae munus. Pojednává o pokoji, spravedlnosti a smíření. Tyto tři hodnoty jsou evangelním ideálem, který je základem života plynoucího ze křtu, a vyžadují, abyste vyrovnaně přijímali svoji identitu kněží, zasvěcených osob a věřících laiků.

Drazí kněží, odpovědnost za šíření pokoje, spravedlnosti a smíření se týká obzvláště vás. Vzhledem k obdrženému kněžskému svěcení a svátostem, které vysluhujete, jste totiž povoláni být lidmi společenství. Jako krystal nevydává světlo, ale odráží ho a propouští, tak musí nechat kněz zářit to, co slaví a přijímá. Vybízím vás tedy, abyste ve svém životě dali zazářit Kristu skrze opravdové společenství s biskupem, skutečnou dobrotou vůči svým spolubratrům, prohloubenou péčí o každého pokřtěného a velkou vnímavostí vůči každému člověku. Nechte se utvářet Kristem, nikdy nenahrazujte krásu své kněžské existence prchavými a nezdravými věcmi, které se soudobá mentalita pokouší vnucovat všem kulturám. Vybízím vás, drazí kněží, abyste nepodceňovali nezbadatelnou velikost božské milosti, jež ve vás spočívá a uschopňuje vás, abyste žili ve službách pokoje, spravedlnosti a smíření.

Drazí řeholníci a řeholnice života činného i kontemplativního, zasvěcený život je radikálním následováním Ježíše. Bezvýhradné rozhodnutí pro Krista vede k bezmezné lásce k bližnímu! Chudoba a čistota vás opravdu osvobozují k bezpodmínečné poslušnosti jediné Lásce, která, jakmile uchvátí, ihned vás nutí všude ji šířit. Chudoba, poslušnost a čistota ve vás prohlubují žízeň po Bohu a hlad po Jeho Slovu, které rostou a mění se na hlad a žízeň po službě bližním, kteří postrádají spravedlnost, pokoj a smíření. Věrně žité evangelní rady vás proměňují v bratry a sestry všech a pomáhají vám rázně se ubírat cestou svatosti. Dojdete cíle, pokud budete přesvědčeni, že život je Kristus (srov. Flp 1,21), a učiníte ze svých komunit odlesk slávy Boží a místo, ve kterém nebudete nikomu dlužni nic jiného než vzájemnou lásku (srov. Řím 13,8). Svými charismaty prožívanými v otevřeností vůči katolicitě církve, budete moci přispět k harmonickému vyjádření nezměrnosti božských darů ve službě celému lidstvu.

Vás, drazí seminaristé, vybízím, abyste vstoupili do Kristovy školy a osvojili si ctnosti, které vám budou pomáhat žít služebné kněžství jako stav vašeho posvěcení. Bez logiky svatosti je kněžství pouhou sociální funkcí. Kvalita vašeho budoucího života závisí na kvalitě vašeho osobního vztahu k Bohu v Ježíši Kristu, na vaší obětavosti, na blahodárné integraci požadavků vaší nynější formace. Kněz dneška i zítřka, pokud chce být věrohodným svědkem ve službách pokoje, spravedlnosti a smíření, musí být tváří v tvář výzvám lidského života mužem pokorným a vyrovnaným, rozvážným a velkorysým. Po 60 letech kněžského života si vám, drazí seminaristé, dovolím říci, že nebudete litovat intelektuálních, duchovních a pastoračních pokladů, které jste nasbírali během formace.

A vás, drazí věřící laici, kteří jste uprostřed skutečností každodenního života povoláni být solí země a světlem světa, vybízím, abyste rovněž obnovili své nasazení za spravedlnost, pokoj a smíření. Toto poslání vyžaduje především víru v rodinu podle Božího plánu a věrnost podstatě křesťanského manželství. Je třeba, aby vaše rodiny byly autentickými „domácími církvemi“. Síla modlitby „postupně mění a zdokonaluje osobní a rodinný život, obohacuje dialog, předává víru dětem, zvyšuje zalíbení ve společenství, sjednocuje a upevňuje domácí krb“ (Poselství k setkání rodin v Mexiku, 17. ledna 2009, č.3). Bude-li ve vašich rodinách kralovat láska a odpuštění, přispějete k vytváření krásné a mocné církve a k nastolení větší spravedlnosti a pokoje v celé společnosti. V tomto smyslu vás vybízím, drazí rodiče, abyste zachovávali hlubokou úctu k životu a dosvědčovali svým dětem lidské a duchovní hodnoty. Vybízím zvláště katechety, ctěné misionáře těch nejchudších poměrů, aby v neustálé naději a s rozhodností poskytovali svoji zvláštní a absolutně nezbytnou pomoc při šíření víry ve věrnosti církevnímu učení (srov. Ad gentes, 17).

Na závěr našeho setkání vybízím všechny k opravdové živé víře, která je skálopevným základem svatého křesťanského života, a ke službě při budování nového světa. Láska ke zjevenému Bohu a Jeho Slovu, láska ke svátostem a církvi jsou účinným protilékem na synkretismy, které odvádějí z cesty. Tato láska umožňuje správnou integraci autentických kulturních hodnot v křesťanské víře. Osvobozuje od okultismu a přemáhá zlé duchy, protože je pohnuta silou samé Nejsvětější Trojice. Tato hluboce žitá láska je rovněž kvasem společenství, které boří všechny bariéry, usnadňuje budování církve, v níž neexistuje segregace pokřtěných, protože všichni jsou jedno v Kristu Ježíši (srov. Gal 3,28). S důvěrou spoléhám na každého z vás, kněží, řeholníci a řeholnice, seminaristé a věřící laici, aby církev byla taková. V duchovní a otcovské blízkosti, na přímluvu Panny Marie, vám, vašim rodinám, mládeži a nemocným vyprošuji hojnost Božího požehnání.

(V jazyce fon) Pán ať vás naplní svou milostí.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.7.20 Papež v dětském táboře: Ke hře potřebujeme kamarády
28.9.19 Svatý otec: Každý je stvořen k obrazu Krista, aby byl druhému bližním
16.12.18 Svatý otec: Děti nás učí pokoře
19.12.16 Papež na předvánočním setkání s dětmi z italské Katolické akce
26.2.16 Papež se setkal s dětmi, na jejichž otázky odpovídá ve své knize



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti