Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

19.11.2011 

Pojmenovávat a potírat každou formu otroctví

Benedikt XVI. před podpisem exhortace Africae munus, Benin

Česká sekce RV

Páni kardinálové,
Drazí bratři v biskupské a kněžské službě,
Drazí bratři a sestry!

Srdečně děkuji generálnímu sekretáři biskupské synody, arcibiskupovi Nikolovi Eterovičovi za jeho úvodní slova a prezentaci, jakož i všem členům zvláštní rady pro Afriku, kteří pomohli shromáždit výsledky zasedání synody za účelem vydání posynodální apoštolské exhortace.

Dnešním podpisem exhortace Africae munus se synoda končí. Dala impuls katolické církvi v Africe, modlila se, přemýšlela a diskutovala o smíření, spravedlnosti a pokoji. Tento proces byl poznamenán zvláštní blízkostí Petrova nástupce s místními církvemi Afriky. Na toto významné církevní shromáždění přišli do Říma biskupové, ale i odborníci, auditoři, zvláštní hosté a bratrští delegáti. Já jsem se vydal do Yaoundé, abych předal Instrumentum laboris předsedům biskupských konferencí na znamení mého zájmu a péče o všechny národy afrického kontinentu a nedalekých ostrovů. Nyní mám to potěšení být opět v Africe, konkrétně v Beninu, abych předal tento závěrečný dokument, který přejímá úvahy synodálních otců a představuje jejich syntetickou vizi jako součást širokého pastoračního pohledu.

Druhé zvláštní zasedání biskupské synody pro Afriku zužitkovalo posynodální apoštolskou exhortaci bl. Jana Pavla II. Ecclesia in Africa, v níž byla zdůrazněna naléhavost evangelizovat kontinent a zároveň pozvedat lidství. Rozvinulo mimo jiné pojem Církev – rodina Boží a přineslo mnohé duchovní plody katolické církvi, evangelizačnímu působení a rozvoji lidství, který byl aktualizován pro celou africkou společnost. Církev je totiž povolána stále více objevovat sebe samu jako rodinu. Pro křesťany je to společenství věřících, které chválí Trojjediného Boha, slaví velká tajemství naší víry a s láskou oživuje vztahy mezi lidmi, skupinami a národy, přičemž překonává etnické, kulturní a náboženské odlišnosti. V této službě všem lidem je církev otevřena ke spolupráci se všemi složkami společnosti, zejména s představiteli církví a církevních společenství, která dosud nejsou v plném společenství s katolickou církví, jakož i s reprezentanty nekřesťanských náboženství, zejména tradičních přírodních náboženství a islámu.

Vezme-li se v úvahu tento církevní horizont, byla druhá zvláštní synoda pro Afriku soustředěna na téma smíření, spravedlnosti a pokoje. Jde o důležitá témata pro svět jako celek, ale pro Afriku mají zcela zvláštní aktuálnost. Stačí připomenout napětí, násilí, války, nespravedlnosti a nové i staré přečiny všeho druhu, jež poznamenaly letošní rok. Hlavní téma se týkalo smíření s Bohem a s bližním. Církev smířená uvnitř se svými členy se bude moci stát prorockým znamením smíření na úrovni společnosti každé země a celého kontinentu. Svatý Pavel píše: „Všechno to pochází od Boha; on nás smířil se sebou skrze Krista a svěřil nám službu, abychom hlásali toto usmíření“ (2 Kor 5,18). Základ tohoto usmíření spočívá v samotné povaze církve, která je „v Kristu jakoby svátost neboli znamení a nástroj vnitřního spojení s Bohem a jednoty celého lidstva“ (Lumen gentium, 1). Na tomto základě je církev v Africe povolána prosazovat pokoj a spravedlnost. Porte du Non-retour (Brána nenávratu) nám ukládá tento úkol a nutí nás pojmenovávat a potírat každou formu otroctví.

Nikdy nesmějí být přehlíženy cesty pokoje! Mír je jedním z nejcennějších darů! K jeho dosažení je třeba mít odvahu ke smíření, jež plyne z odpuštění, z ochoty začít znovu společně žít, ze solidární vize budoucnosti a z vytrvalosti při překonávání těžkostí. Pokud budou lidé smířeni a v pokoji s Bohem a s bližními, mohou se přičinit o větší spravedlnost ve společnosti. Netřeba zapomínat, že první spravedlnost podle evangelia spočívá v plnění Boží vůle. Z této základní volby se odvozují nesčíslné iniciativy, které míří k prosazování spravedlnosti a dobra pro všechny obyvatele Afriky, zejména těch, kteří mají největší nouzi, potřebují práci, školy a nemocnice.

Afriko, země nových Letnic, důvěřuj Bohu! Oživena Duchem Ježíše Krista, stává se velká rodina Boží velkorysou vůči všem svým synům a dcerám, tvůrcům smíření, pokoje a spravedlnosti. Afriko, dobrá zprávo pro církev, staň se jí pro celý svět!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.11.11 Papežský dokument pro Afriku
20.11.11 Nejde jen o poselství, ale o přijetí Krista



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti