Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

23.12.2011 

Requiem za Václava Havla

Praha. Pohřebním obřadům předsedal pražský arcibiskup Dominik Duka, koncelebroval s ním bývalý nuncius v České republice kard. Giovanni Coppa, kard. Miloslav Vlk, současný nuncius arcibiskup Leanza, čeští a moravští biskupové a další kněží.

Liturgický průvod vstoupil do katedrály Zlatou branou, za zvuku tónů Dvořákova Requiem v podání Pražského filharmonického sboru a České filharmonie pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka, která zaplnila křížení Svatovítské katedrály. Obřady zahájily přesně v poledne tři minuty ticha, rozvibrované mohutnou rezonancí zvonů vyzvánějících v celé naší zemi, které spojily katedrálu se zástupy na nádvořích Pražského hradu, Hradčanském náměstí a na dalších náměstích naší vlasti, kde se lidé shromáždili k poctě prezidenta Havla.

Dlouholetý papežský nuncius v České republice, kard. Giovanni Coppa, pak přednesl kondolenci Benedikta XVI. „Připojuji se ke všem, kdo se v katedrále sv. Víta shromáždili k slavnostním pohřebním obřadům, aby svěřili duši zesnulého nekonečnému milosrdenství našeho nebeského Otce – píše Benedikt XVI. - Když vzpomínám na to, jak odvážně pan Havel hájil lidská práva v dobách, kdy byla lidem vaší země soustavně upírána, a po pádu předchozího režimu přispěl svým prorockým vedením k vytvoření nového demokratického zřízení, děkuji zároveň Bohu za svobodu, které se lid České republiky nyní těší. Jako závdavek duchovní síly a útěchy, ze srdce uděluji své apoštolské požehnání všem, kdo truchlí v naději na vzkříšení k novému životu.

Jak dodal kard. Coppa, Svatý otec po včerejší promluvě k římské kurii, v osobním rozhovoru znovu zopakoval, že si prezidenta Havla velmi vážil, ujistil o osobní blízkosti v této chvíli a požádal jej, aby tlumočil jeho kondolenci rodině a panu prezidentovi.

Po úryvku z knihy Job, který pohnutým hlasem přečetl herec Josef Abrhám, zazněla sekvence Dies irae, na kterou jako záblesk křesťanské naděje navázalo Aleluja z Händelova Mesiáše. Podobně perikopa z Janova evangelia mluvila o Ježíšově příslibu vzkříšení v poslední den.

Pražský arcibiskup Dominik Duka ve své promluvě připomněl, že Václav Havel zažil naplnění svých nejvnitřnějších tužeb, dočkal se pádu „neživotného Husákova režimu.. obnovy samostatnosti a demokracie.“

Když teď slyším Tvá slova "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí", je mi jasné, že jsi nebyl agnostik, jak se to někdy zdálo a mnohým se to bude zdát i dál. Pravda a láska byly onou tužbou Tvého srdce. Ty jsi v ně uvěřil a proti všemu, co Tě historicky obklopovalo, jsi jim důvěřoval. To Ti dávalo odvahu i důvěru v budoucnost. Ve Tvém nejvnitřnějším přesvědčení je celé tajemství Tvé statečnosti a vytrvalosti. A v tom vidím to nejcennější, co jsi pro nás udělal. Ve zmalátnělém národu jsi vzbudil naději a tím ho i sjednotil.“

Arcibiskup Duka zavzpomínal také na dobu strávenou společně ve vězení, kde Václav Havel přišel s nápadem maskovat sloužení mše šachovou partií. Přivolal obraz k slzám dojatého kardinála Tomáška, který vítal Havla při děkovném Te Deum jako prezidenta. Všiml si rovněž zvláštní souhry okolností, které Václav Havel dokázal číst jako „smysluplná znamení“: pražská katedrála naposled nepojala zástupy při děkovné mši za svatořečení sv. Anežky a za dar svobody 25. listopadu 1989 – a potom až v této chvíli, v roce zasvěceném právě svaté Přemyslovně. V závěru své promluvy pražský arcibiskup ocitoval rovněž Havlovu vlastnoručně napsanou prosbu adresovanou sv. Anežce k letošnímu 17. listopadu a dodal:

Kéž Tě - laskavého a do krajnosti solidárního s každým, kdo trpí bezpráví - svatá Anežka doprovodí tam, kde v království Pravdy a Lásky panuje Ten, který JE - jak jsi řekl při našem posledním setkání. A o němž jsi v posledních týdnech vezdejšího života mluvil jako o pravém Bohu.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Dominika Duky je ZDE

Po bohoslužbě promluvil prezident České republiky Václav Klaus, ministr zahraničních věcí České republiky Karel Schwarzenberg a bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Závěrečnou promluvu měl Václav Malý, který pak vykonal obřad posledního rozloučení.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.10.19 Václav Havel a don Luigi Giussani: Moc bezmocných v italském parlamentu
17.1.12 Kardinál Sodano bude celebrovat zádušní mši za Václava Havla
23.12.11 Kondolence Benedikta XVI.
19.12.11 Slova Václava Havla k papežově projevu lítosti nad smrtí Mistra Jana Husa
18.12.11 Prohlášení arcibiskupa Duky k úmrtí Václava Havla



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti