Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

25.4.2004 

Zůstáváme v úžasu před bohatstvím zázraků

Homilie Svatého otce při beatifikační mši svaté

Česká sekce RV

1. ?Věděli, že je to Pán? (Jan 21,12): takto evangelista Jan popisuje radost učedníků při setkání se vzkříšeným Kristem. Ježíš se jim ukazuje po noci tvrdé a bezúspěšné práce na Tiberiadském jezeře. Uvěřili jeho slovu, hodili sítě do vody a přitáhli k břehu síť ?plnou velikých ryb? (Jan 21,6). Jako apoštolové, tak také my zůstáváme v úžasu před bohatstvím zázraků, které Bůh činí v srdcích těch, kteří v něho věří. Při dnešní eucharistické slavnosti kontemplujeme jak je uskutečnil v šesti nových blahoslavených: v knězi Augustovi Czartoryském; ve čtyř sestrách: Lauře Montoye, Marii Guadalupe Garcia Zavale, Nemesii Valle, Eusebii Palomino Yenes; v jedné laické misionářce Alexandrině Marii da Costě. To jsou chvályhodné příklady toho, jak Pán proměňuje existenci věřících, kteří v něho důvěřují.

2. ?Jak milý je tvůj příbytek, Hospodine zástupů,... jeden den v tvých nádvořích je lepší než jinde tisíc? (Ž 83,2.11). Tato slova žalmu uvedl na svém primičním obrázku jako motto svého života blahoslavený August Czartoryski. Jsou vyjádřením člověka, který tím, že jde za hlasem povolání, odkrývá krásu kněžské služby. Lze v nich spatřit také odraz různých voleb, které musí dělat každý, kdo odkrývá Boží vůli a touží ji plnit. August Czartoryski, mladý kněz, vypracoval účinnou metodu rozlišování Boží vůle. Všechny otázky a nejistoty nejprve předkládal Bohu v modlitbě a potom v duchu poslušnosti postupoval podle rady svých duchovních vůdců. Tak poznal svoje povolání, aby žil prostým životem a sloužil nejchudším. Tato metoda mu po celý život dovolila zaujímat takové postoje, že dnes můžeme říct, že realizoval úmysly Boží Prozřetelnosti hrdinským způsobem.

Chci příklad jeho svatosti předložit mladým lidem, kteří dnes hledají způsob jak nalézt Boží vůli ohledně svého života a chtějí každý den věrně pokračovat podle Božího slova. Drazí mladí přátelé, naučte se od blahoslaveného Augusta vroucně žádat v modlitbě světlo Svatého ducha a moudré vedení, abyste mohli poznat jaké místo má váš život v Božím plánu a tak být schopni vždycky kráčet po cestě svatosti.

3. ?Když už nastávalo ráno, stál Ježíš na břehu, ale učedníci nevěděli, že je to on? (Jan 21,4). Je stále mnoho lidí, kteří neznají Krista, i přes mnohé projevy v dějinách. Matka Laura Montoya, která když viděla jak mnoho indiánů žijících daleko od měst, neznalo Boha, se rozhodla založit Kongregaci Misionářek Neposkvrněné Panny Marie a Svaté Kateřiny Sienské, aby přinesla světlo Evangelia obyvatelům divočiny.

Tato blahoslavená kolumbijka se cítila být duchovní matkou indiánů, těch, kterým chtěla ukázat lásku Boží. Život v její době nebyl jednoduchý, protože sociální napětí tehdy skrápělo krví její vznešenou vlast. Inspirováni jejím mírovým poselstvím ji dnes prosíme, aby milovaná Kolumbie dosáhla brzy míru, spravedlnosti a celkového prospěchu.

4. V evangeliu jsme slyšeli trojí otázku, kterou Ježíš položil Petrovi: ?Miluješ mě?? Tutéž otázku Kristus klade mužům a ženám všech dob. Křesťané musejí odpovědět pevně a rozhodně na plány, které má Bůh s každým z nás. Tak tomu bylo v životě blahoslavené Guadalupe García Zavaly, mexičanky, která se zřekla manželství a zasvětila se službě nejchudším, potřebným a nemocným, a za tímto účelem založila Kongregaci Služebnic Svaté Markéty a chudých.

S hlubokou vírou, nadějí bez hranic, a velikou láskou ke Kristu, Matka Lupita hledala vlastní posvěcení v lásce k Srdci Ježíšovu a ve věrnosti církvi. Tímto způsobem žila odkaz, který zanechala svým dcerám: ?Láska až k oběti a vytrvalost až k smrti?.

5. ?Prokazovat lásku Božím maličkým, chudým, každému člověku, v každé části světa?: to bylo mottem blahoslavené Nemesie Valle po celý její život. Toto učení zanechala především svým spolusestrám, Sestrám Lásky svaté Jany Antidy Thouret, stejně jako i věřícím Turínské arcidiecéze. Je to příklad zářné svatosti, vedoucí k vysokým vrcholkům evangelní dokonalosti a která se uskutečňuje prostými gesty všedního života zcela zasvěceného Bohu. Nová blahoslavená dále opakuje nám všem: ?Svatost nespočívá v tom, že děláme mnoho věcí nebo že děláme veliké věci,... Světec je ten, kdo každý den na svém místě pracuje pro Pána?.

6. Pán říká Šimonu Petrovi naléhavě a rozhodně: ?Následuj mě?. Také sestra Eusebie Palomino, z Dcer Panny Marie Pomocnice, uslyšela zavolání Boha a odpověděla intenzívním duchovním životem a hlubokou pokorou ve svém všedním životě. Jako správná saleziánka byla vedena láskou k Eucharistii a k Panně Marii. Důležité pro ni bylo milovat a sloužit; zbytek nepočítala, věrná saleziánskému heslu ?Dej mi duše, ostatní si všechno vezmi?.

Sestra Eusebie Palomino radikálností a přímostí svých voleb vyznačuje fascinující a náročnou cestu svatosti pro všechny a zvláště pro mladé naší doby.

7. ?Miluješ mě? zeptal se Ježíš Šimona Petra. On odpověděl: Pane, ty víš všechno, ty víš, že tě miluji?. Život blahoslavené Alexandriny Marie de Costy shrnuje tento dialog lásky. Zasažena a naplněná touto touhou po lásce se rozhodla, že nic neodepře Spasiteli: měla vroucí přání dělat všechno, aby ukázala, že Ježíše miluje. Dostalo se jí daru mystické komunikace s Ježíšem a nabídla se mu jako oběť za hříšníky. Její vnitřní síla pocházela z Eucharistie, která se stala jediným pokrmem posledních třináct let jejího života.

V životním heslu blahoslavené Alexandriny, které se dá vyjádřit trilogií: trpět, milovat, obnovovat, mohou křesťané nalézt podnět a motiv pro přijetí utrpení a zármutku, které přináší život, jako zkoušky lásky: obětovat život tomu, kterému miluji.

8. ?Pane, ty víš všechno, ty víš, že tě miluji? (Jan 21,15). Jako Petr, jako apoštolové na břehu Tiberidského jezera, tak také tito noví blahoslavení přijali toto jednoduché, ale naléhavé vyznání víry a lásky tím, že ho naplnili do posledních důsledků. Láska ke Kristu je tajemstvím svatosti! Drazí bratři a sestry, následujme příklad těchto blahoslavených! Nabídněme, jako oni, odpovídající svědectví víry a lásky v živé přítomnosti Vzkříšeného!

* * *

V závěru mše svaté Jan Pavel II. pozdravil přítomné poutníky a věřící v několika jazycích a po společné modlitbě Regina Coeli udělil všem své apoštolské požehnání.

Překlad: Jiří Sýkora

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.4.04 Šest nových blahoslavených
21.4.04 Kníže z řádu salesiánů má co říct i mladým dneška



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti