Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

2.5.2004 

Za duchovní povolání neseme odpovědnost všichni

Co dělat na jejich podporu?

Jan Balík

Čtvrtá neděle velikonoční se nazývá nedělí Dobrého pastýře. V tento den se modlíme zvláště za dar duchovních povolání. Každý rok vydává papež k tomuto dni své poselství, jímž zdůrazňuje důležitost touhy po povoláních a nezbytnost modlitby na tento úmysl. V naší místní církvi je tato iniciativa prožívána zvlášť intenzivně a biskupové spolu s řeholními společenstvími každoročně připravují vhodné materiály k zamyšlení a k modlitbě na celý týden před touto nedělí.

Jsme-li našimi biskupy často vyzýváni k modlitbě za duchovní povolání, je dobré se čas od času zeptat, jak na tom s povoláními k zasvěcenému životu v České republice jsme.

Předně je potřeba si uvědomit, že přes všechny těžkosti si Bůh i v naší církvi mladé lidi povolává. Tomu nasvědčují počty mužů a žen, kteří se připravují na své zasvěcení. K 1. lednu 2004 bylo v České republice 136 řeholních noviců a kleriků ve 30 institutech a 169 diecézních bohoslovců. Ženské instituty měly 194 novicek a juniorek. K tomu musíme ještě připočítat povolání do moderních komunit a hnutí, která nejsou zahrnuta. Tato čísla nás musí vést k vděčnosti Bohu, že si neustále povolává ty, kteří mu chtějí zasvětit celý svůj život.

I přesto však zůstává pravdou, že se naše diecéze a většina řeholí potýká s velkým nedostatkem duchovních povolání. Ostatně zdaleka ne každý, kdo se začne připravovat, svou formaci také dokončí. Nedostatek nikoho nemůže nechat v klidu. Každý by měl pociťovat svůj díl spoluzodpovědnosti. Ptejme se tedy zcela konkrétně: Co mohu já na podporu povolání udělat?

Předně - a to platí pro všechny bez rozdílu - je třeba se za dar duchovních povolání modlit a obětovat. K tomuto kroku nás vyzývá sám Pán Ježíš. Na druhou stranu musíme na Bohu ponechat rozhodnutí, koho povolá. Vždyť víme, že Pán si v tomto ponechává velkou svobodu, a jak říká Písmo: volá k sobě ty, které chce.

Otázka, co mohu dělat pro povolání, patří zvláštním způsobem rodinám. Vždyť většina kněží první Boží volání pocítila ještě v chlapeckém věku, uprostřed své rodiny. Rodiče by si měli často připomínat, že povolá-li Bůh někoho z jejich dětí, je to ve skutečnosti velké požehnání. Pokud se tedy rodiče modlí za své děti a nabízejí je Pánu, je to jen chvályhodné. Samozřejmě, že musí svým dětem ponechat svobodu v rozhodování a nesmí je manipulovat, aby uskutečnily jejich touhy. Výzvou pro katolické rodiny je i fakt, že se povolání snáze probouzí v početnějších rodinách.

Kněží a řeholníků se týká především příklad vlastního života. Přesto, že se dnes díky masmédiím více zdůrazňují jednotlivá pohoršení a skandály, církev se může pochlubit velkým množstvím vynikajících kněžských osobností. Kolik našich kněží bylo například v minulosti vězněno pro víru, kolik jich nesmělo dlouhá léta sloužit lidem a pracovali v továrnách, kolika ústrkům museli odolávat, a přitom se svým utrpením nechlubí a o svém hrdinství nehovoří. Na jejich pokorné svědectví bychom neměli zapomínat.

Současná doba nás však konfrontuje i s celou řadou nových nesnází. Změněná společenská situace vyžaduje nové modely prožívání zasvěceného života, které se nacházejí jen velmi obtížně. Jmenujme alespoň některé problémy. Kněží podávající vysoký výkon a často vypadají unaveně a málo přitažlivě; mnozí pak nemají chuť k osobní formaci a k prožívání kněžského bratrství. Časté neúspěchy způsobují mnohá zklamání. Bolestnou kapitolou života církve je velká zatíženost kněží budovami a narůstající administrativou. Z řečeného mimo jiné vyplývá, že kněžské povolání mnohdy není pro mladé muže přitažlivé. Podobně bychom mohli hovořit i o řeholnicích a nesnázích najít své vlastní místo v životě společnosti.

Ti, kdo s mladými pracují, mohou však dosvědčit, že nemalá část mladých lidí o zasvěceném způsobu života přemýšlí, ale nenachází odvahu ho přijmout. Chtějí-li kněží a řeholníci představit své povolání mladým lidem a motivovat je k odvážné volbě, pak nejpřirozenější cestou je přítomnost mezi nimi, zvláště na nejrůznějších setkáních, a svědectví radostného a šťastného života.

Co se týká kněží, bude dobré využít také nových zkušeností a vytvářet malá kněžská společenství různého druhu včetně společného bydlení kněží. To totiž nabízí možnost společné modlitby, sdílení života a usnadňuje lidský život kněze. Zajímavou možností bude vytváření misijních středisek, kde společně žijí a pracují kněží i laici.

Zakončeme naši úvahu otázkou, kterou jsme si snad měli položit na začátku. Je ještě dnes potřeba Bohu zasvěcených lidí, lidí žijících v celibátu? Čím obohacují společnost?

Tato banální otázka není vždy snadno zodpověditelná ani pro věřící. Pochopit hlavní důvod existence tohoto stylu života předpokládá uvědomit si vlastní hodnotu zasvěcení se Bohu. Mladý muž či mladé děvče, kteří se odevzdali Bohu, se na prvním místě stávají svědky Boží existence a jeho lásky, která nemá míru a překonává všechny krásné lidské hodnoty. Je-li tomu tak, pak jak církev, tak i celý svět potřebuje svědectví těchto lidí. Vždyť na této zemi budeme stále v pokušení propadnout jen pozemských zájmům a zapomínat, že život člověka směřuje k Bohu do věčnosti. Můžeme zde také spatřovat i velkou výzvu pro všechny kněze a řeholníky, aby svůj život prozkoumali ve světle základního důvodu své existence. Ani jim se totiž nevyhýbá pokušení vkládat více důvěry do organizování než do modlitby a více energie do aktivity než do snahy o vytváření bratrského společenství.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti