Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

29.4.2012 

Zle se vede zemi?

Ondřej Krajtl

Zle se vede zemi, tak se jmenuje kniha významného britsko-amerického historika Tonyho Judta z roku 2010. Vyšla krátce před jeho smrtí v létě téhož roku, u nás se Pojednání o naší současné nespokojenosti, jak zní podtitul díla, objevilo na knihkupectvích pultech vloni. Bohužel, s téměř nulovým zájmem veřejnosti. Kniha má totiž značný potenciál v současné debatě o stavu a směřování společnosti, nejen té tuzemské. Objevuje se v ní řada důležitých kritických postřehů a historických souvislostí, utvářejících naši současnost. Dal by se z nich sestavit manifest, jakási rukověť dnešního nespokojence.

Jedním z hlavních témat knihy je nutnost kritického myšlení. Než nadšeně vyrazíme do ulic protestovat či podporovat, měli bychom si jasně zformulovat - co mi vadí? Čeho chci dosáhnout? Mluvím sám za sebe nebo mnou někdo manipuluje? A domáhám se změn na správném místě?

Druhý pomyslný bod manifestu souvisí s prvním - nebrat nic za neměnné a definitivní, neboť mnohé z toho, co dnes vypadá jako „přirozené“, má kořeny v nepříliš vzdálené minulosti.

A ještě třetí bod - představa alternativních scénářů. To, že si nedokážeme představit, jak by svět i společnost mohla fungovat jinak, neznamená, že jiný model neexistuje. Příkladů z historie společnosti nebo i techniky je tolik a tak známých, že výčet by byl zbytečný.

Lze namítnout, že v Judtově knize nenajdeme úplně nové, revoluční myšlenky. Její síla ale spočívá v jasnosti a přesvědčivosti argumentace. Příkladem může být třeba právě autorovo hledání příčiny naší dnešní nespokojenosti: „Současnou západní civilizaci vidí jako propadlou bezuzdnému materialismu, v němž bezmyšlenkovitá spotřeba a sobectví nahradily vize a idealismus. Materialistická spotřeba vytváří morální vakuum, v němž se vytrácí společenské pojivo v podobě důvěry - tedy důležité formy sociálního kapitálu, který držel západní společnost ‚pohromadě‘ po většinu druhé poloviny 20. století a zabránil dalším zničujícím konfliktům. Společnost prohlubující se nerovnosti, v níž žijeme, postupně ničí povědomí o společném smyslu“ píše o základní tematické lince knihy v předmluvě k jejímu českému vydání politolog Jiří Pehe.

Zdá se, že Judtovi se zde podařilo najít podstatu současné společenské nespokojenosti. Co spojuje rostoucí nedůvěru v politickou reprezentaci, neobvykle vysokou míru korupce na všech úrovních společenského života, rozpad rodiny, erozi mezilidských vztahů, růst vzájemné nenávisti určitých skupin obyvatelstva či nárůst narcistního individualismu? Je to právě ztráta důvěry - důvěry v bližního, důvěry v sebe sama, důvěry v Boha.

Právě Bůh - tedy jeho absence - je další výtkou, která se vůči jinak podnětným Judtovým úvahám může postavit. Judt v podstatě navazuje na tradiční proud literárních utopií. Z jeho textu se zdá, že vybudovat ráj na zemi, tady a teď, není zas až tak těžké. Samospasitelnost člověka se ale už mnohokrát nepotvrdila.

Bůh tedy ve vizi nového lepšího světa chybí, jeho stopy ale zůstávají i na stránkách Judtovy knihy. Přestože Judt stav společnosti zkoumá z hlediska politického, ekonomického či historického, tvrdí, že současná krize je především krizí morální. Nejen mládež se ptá, co má dělat, jak ovlivnit své okolí, jak nebýt jen kolečkem v systému. Právě morálka zde má sehrát zásadní roli, bez ní se změna k lepšímu nedá uskutečnit.

Je zajímavé, jak se myšlenky bytostného socialisty - Tonyho Judta - potkávají s myšlenkami encyklik současného papeže Benedikta XVI. - ať už jde o úlohu práce v lidském životě, postavení člověka v systému či otázku peněz. Tato shoda má jen jeden drobný rozdíl - ovšem dosti podstatný - již zmiňovanou absenci Boha.

Kdyby název Judtovy knihy tvořil otázku a ne odpověď, kdyby se autor více ptal, jak jsme na tom dnes, a méně hleděl do budoucnosti (na což má ovšem plné právo!), domnívám se, že odpověď by zněla: Ještě ne. Ještě se zemi nevede zle. Ale prožíváme krizi, krizi v původním významu řeckého slova, odkazující na chvíli rozhodnutí, volbu mezi dvěma cestami. Tento význam si krize uchovává už od dob Hippokratových v medicíně, kdy označuje obrat v nemoci pacienta, směřující k uzdravení nebo ke smrti. Naše kritická situace spočívá právě v této volbě, nikoliv ve zmatečnosti, tísnivosti či těžkosti bytí. Napříč společností roste přesvědčení o neudržitelnosti současného stavu. Čekáme na impuls ke změně.

Historik Dušan Třeštík psal o naší současnosti jako o postmoderním očistci, přes který se jde do ráje nebo do pekla. Tato metafora pokulhává, protože očistec je předstupeň ráje, odtud není cesta zpět. Naše svobodná volba budoucnosti není omezena. Společnost je pacientem v kritickém stavu. Buď se uzdraví a přežije, nebo ne.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti