Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

13.5.2004 

V Římě se konala konference k poctě kardinála Špidlíka

Řím. Dnes odpoledne, ve čtvrtek 13. května od 15.30, se konala na Papežském východním institutu v Římě konference na počest bývalého žáka a emeritního profesora institutu kardinála Tomáše Špidlíka.

O průběhu a významu této události referuje moderátor setkání a profesor Východního institutu Richard Čemus:

"Je to poprvé v historii Papežského orientálního ústavu, založeného r. 1917, co profesor tohoto ústavu byl jmenován kardinálem. Takové cti se doposud žádnému učiteli tohoto institutu, spojeného s Gregoriánskou universitou, nedostalo. A to byl dostatečný důvod k tomu, aby Papežský orientální ústav uspořádal akademické odpoledne, akademický akt, k poctě pana kardinála Špidlíka. Myslelo se, že nejlepší způsob jak ho poctít by bylo mezinárodní symposium s účastí ekumenickou, a to se nám skutečně podařilo. Takže dnes odpoledne se v prostorách Papežského orientálního ústavu setkalo mnoho církevních a světských autorit. Vystoupili zejména významní profesoři jako Vasilios Pseftongás z řecké Soluně, bývalý student patera Špidlíka, který s ním zůstal spojen v hlubokém přátelství po všechna ta léta. Dále profesor Karl Christian Felmi, emeritní profesor university v Erlangenu a jistě největší znalec křesťanského východu v rámci německého protestantismu.

Vystoupil i prof. Karel Mácha ? český filosof, který učil na státní universitě v Mnichově, Evgenij Michailovič Vereščagin, ruský pravoslavný slavista, a Ioan Ica, rumunský pravoslavný teolog z města Sibiu. Všichni se vyjádřili k dílu a k osobnosti otce Špidlíka a je zajímavé, jak všechny příspěvky, ačkoliv měly různý pohled, se navzájem harmonicky prolínaly, totiž, že vědecká činnost patera Špidlíka není odmyslitelná, oddělitelná od jeho lidského postoje, čehož si zejména pravoslaví nesmírně cení a tím si vlastně získal jejich srdce. Ekumenismus není postaven pouze na přesném definování rozdílů problémů, které je potřeba nějakým způsobem sladit, ale velice úzce souvisí i s postojem těch, kteří v tomto dialogu jsou zaangažováni, a toto byla a je bezesporu silná stránka kardinála Špidlíka a velice si toho cení.

Další téma, které zaznělo téměř ve všech příspěvcích, bylo evropské téma. Rektor Papežského východního institutu již v úvodní zdravici poukázal na to, jaká to je šťastná okolnost, že symposium kardinála Špidlíka se uskutečňuje pár dní po vstupu deseti nových členů do evropského společenství. Kardinál Špidlík se vždy snažil stavět mosty, jako skutečný pontifex, mezi východem a západem Evropy a ekumenismus přispívá ke sjednocení Evropy i po duchovní stránce a všichni jsou dnes zajedno, že se Evropa nemůže sjednotit pouze na základě ekonomických a politických faktorů, ale že potřebuje mít duši a právě ekumenismus v tomto směru tu duši Evropě dává.

V tom smyslu byl zvlášť významný příspěvek rumunského pravoslavného teologa, jež poukázal na to, jak kardinál Špidlík svým vědeckým dílem a svým postojem ukázal cestu do budoucnosti, cestu po které je třeba jít, aby skutečně došlo ke sjednocení, nebo alespoň k významnému sblížení církví; že jeho dílo a jeho postoj dokonce pomáhá samotným pravoslavným lépe poznat sami sebe a cenit si toho, co je v jejich tradici zvlášť velkým přínosem pro Evropu.

Na závěr bych chtěl poukázat na příspěvek profesora Máchy z Mnichova, jež je filosof, sociolog a snad by se dalo říci "filosof náboženství", tedy badatel, rigorózní filosof, který si ale uvědomuje, že víra a rozum se musí spojit a není náhodou, že svému Opus magnum, což je čtyřdílná filosofie o českých zemích zahrnující deváté až dvacáté století, dal právě název Víra a rozum. Bylo vidět, jak se shodne s kardinálem Špidlíkem právě na tom, že čistá ratio - čistý rozum nevede k poznání, ale že poznání musí být integrální, tedy, jak to vyjadřuje kardinál Špidlík, člověk poznává nejen rozumem, ale také srdcem."

Připravil: Jiří Sýkora

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
17.12.19 Srdce, Hvězda a Kříž
19.4.15 Kardinál Tomáš Špidlík
5.7.10 K cyrilo-metodějské dimensi návratu otce Špidlíka na Velehrad
7.5.10 Spiritualita pro globalizující se svět
30.4.10 Jeden z dalších důvodů, proč budeme na Velehrad rádi putovat



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti