Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Koncilní teolog vzpomíná... 

13.11.2012 

Jak se píše koncilní dokument - 1.díl

O. Peter Gumpel SJ mluví o práci v teologické komisi

Česká sekce RV

Nastal čas vzpomínání na koncil. Jako při každém výročí vycházejí hodnotící články, které bilancují, co Druhý Vatikán přinesl či co z něj po půlstoletí zůstává. Zkusme se však zaposlouchat do vzpomínek přímého účastníka církevního sněmu. Muže, který nepatřil ke koncilním otcům, nýbrž stál takříkajíc v zákulisí. Nerozhodoval, avšak překládal, bádal, pomáhal, psal. A byl pravou rukou papežova teologického poradce.

O. Peter Gumpel SJ, ročník 1923, je znám jako postulátor beatifikační kauzy papeže Pia XII. Německý jezuita však společně se svým italským nadřízeným, přítelem a spolupracovníkem O. Paolem Molinarim SJ dodnes vytváří legendární tým, který se kromě akademického prostředí a římské jezuitské kurie osvědčil právě v letech druhého Vatikánského koncilu.

Očitých svědků tehdejších let již není mnoho. O to důležitější je jim naslouchat...

Naše účast na koncilu měla velice ojedinělý začátek. Jednoho dne – bylo to v roce 1961 – náhle zavolal jeden z redaktorů odborného teologického časopisu Gregorianum. Byl úplně zoufalý, protože dva z článků, které měl otisknou v příštím čísle, mu neschválilo Svaté oficium. Telefonoval Otci Molinarimu, který byl v té době již profesorem Gregoriánské univerzity, zda by mu za dva týdny nedodal esej o třiceti čtyřiceti stranách. Má kancelář byla hned vedle, a Molinari se mne tudíž přímo zeptal, jestli to zvládneme. Řekl jsem mu, že v prvé řadě je to otázka lásky k bližnímu a ochoty pomoci. Problematika mu byla známá, protože o ní vyučoval; já jsem se nabídl, že budu jezdit do knihovny vyhledávat materiál. Souhlasili jsme tedy a během dvanácti dnů byl příspěvek hotový. Nasedli jsme do auta a jeli ho odevzdat na univerzitu. Celou zpáteční cestu se Molinari smál – nakonec už jsem to nevydržel a zeptal se ho, co je tu vlastně k smíchu. A on na to: Víš, co mi ten člověk řekl? Prý je pro nás velká pocta, že tak vynikající časopis zveřejní náš článek. To už jsem se smál taky. Takový byl tedy začátek.

Studie o “Uctívání svatých v církvi” však nezůstala bez povšimnutí...

Ale pak přišlo to další. Dva tři dny poté, co článek vyšel tiskem, volá osobní sekretář Jana XXIII., Mons. Floris Capovilla. Papež nyní čte ten váš článek a velmi ho to zajímá, řekl nám. Zůstáváte v příštích dnech v Římě?, ptal se. Řekli jsme, že ano, a Molinari byl krátce nato povolán k Janu XXIII. na soukromou audienci. Papež se mu svěřil, že probírá přípravný materiál ke koncilu, který měl začít o rok později. Je mu přitom nápadné, že většina spisů se týká církve na zemi. Ani slovo – nebo jen zcela málo – bylo napsáno o spojení pozemské církve s nebeskou. Obě jsou přece koneckonců částmi mystického Kristova těla, mínil papež a uzavřel: Váš článek se mi velmi líbil, chtěl bych vás poprosit, abyste na toto téma připravil encykliku. Zveřejnil bych ji ještě před koncilem. Otec Molinari přišel domů samozřejmě trochu ohromený a povídá mi, co ty na to? Zdálo se mi, že encyklika v předvečer koncilu by nebylo zrovna to pravé. Když už si papež přeje zdůraznit tento aspekt, bylo by vhodné zapracovat ho do koncilních dokumentů. Tím by získal úplně jinou váhu. Svatý otec to akceptoval a řekl – Připravte tedy dogmatickou konstituci o nebeské církvi a jejímu vztahu k pozemské církvi. Jeho přání jsme splnili – text si vyžádal několikerou redakci, protože papež chtěl tu a tam něco pozměnit.

Učiňme malou časovou odbočku – zmiňovaný text byl po několika dalších změnách a hlasování koncilního pléna začleněn jako sedmá kapitola do dogmatické konstituce o církvi Lumen Gentium. Leč vraťme se zpět k předkoncilním přípravám...

Mezitím nám dal papež za úkol, abychom nicméně ještě před koncilem zveřejnili knihu o tématu nebeské a pozemské církve ( I santi e il loro culto, Libreria editrice Gregoriana, 1962) Papež chtěl vidět rukopis a vyžádal si dobrozdání osmi teologů. Bohatě dokumentovaná publikace vyšla v předvečer koncilu – 10. října 1962 – a byla později přeložena do němčiny, angličtiny a španělštiny. Pak začal koncil, ale ještě předtím si Molinariho ještě jednou zavolal papež a řekl mu: Sdělil jsem vedení koncilu, že jste na mé přímé přání a pokyn jmenován peritem papalis, tedy mým odborným poradcem, a budete přiřazen k teologické komisi. Molinari to vyslechl a odpověděl: Ano, mohu ale pokaždé vše prohovořit se svým asistentem, Otcem Gumpelem? Jan XXIII. odvětil: Samozřejmě, avšak pod podmínkou složení přísahy mlčenlivosti. Čtvero očí více vidí, řekl papež a pokračoval: Otec Gumpel vám může pomoci, dobře ho znám a vím o jeho vědecké erudici. Od onoho okamžiku jsem četl všechny dokumenty, kterými se zabývala koncilní teologická komise. Měl jsem také volný přístup do koncilní auly, chodil jsem tam ale jen ve vypjatých okamžicích, kdy se odehrávaly zvlášť plamenné diskuse. Normální režim byl ale jiný. Otec Molinari musel být přítomen v koncilní aule každé dopoledne od pondělí do pátku. Každé odpoledne a to i v neděli zasedala teologická komise. Jak se mohl připravovat na své vstupy do teologické debaty? Domluvili jsme se tak, že já budu v univerzitní knihovně na Gregoriáně vyhledávat podklady, dokumenty předchozích koncilů a veškerý materiál, který bude zapotřebí. Tak tedy fungovala naše spolupráce. Poté však nastoupil na papežský stolec Pavel VI., který se obrátil na generálního představeného našeho řádu, jestli by nemohl někoho přidělit jako teologického poradce pro anglofonní Afričany.

Další úlohou jezuitského týmu Gumpel – Molinari byla tedy jazyková pomoc koncilním Otcům, které se budeme věnovat za týden.

Z německého vysílání Vatikánského rozhlasu
přeložila Jana Gruberová

Další články z podrubriky Koncilní teolog vzpomíná...

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.12.12 Proč se Pavel VI. rozplakal - 6. díl
11.12.12 Umění kompromisu - 5. díl
4.12.12 Dvojí vlivné působení: teologičtí poradci a tisk - 4. díl
27.11.12 Dobře, že koncil neovládli profesoři - 3.díl
20.11.12 Tým v akci - 2.díl



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti