Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Urbi et Orbi 

25.12.2012 

Bůh učinil nemožné: stal se tělem

Vánoční poselství Benedikta XVI., nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Veritas de terra orta est – Pravda vyklíčila ze země“ (Žl 85,12).

Drazí bratři a sestry z Říma a z celého světa,
Požehnané Vánoce vám a vašim rodinám!

Moje vánoční přání v tomto Roce víry vyjadřuji slovy jednoho Žalmu: „Pravda vyklíčila ze země“. V tomto Žalmu však citovaný text nacházíme v budoucím čase: „Pravda vyklíčí ze země“. Je to zvěst, příslib provázený dalšími sděleními, která říkají: „Láska a pravda se setkají, spravedlnost a pokoj se políbí. Pravda vyklíčí ze země a z nebe se skloní spravedlnost. Sám Hospodin dopřeje štěstí a naše země vydá svůj plod. Spravedlnost bude před ním kráčet a svými kroky vyznačí cestu“ (Žl 85,11-4).

Dnes se tato prorocká slova naplnila! V Ježíši narozeném z Panny Marie v Betlémě se vskutku setkaly láska a pravda, políbily se spravedlnost a pokoj; pravda vyklíčila ze země a spravedlnost se sklonila z nebe. Svatý Augustin příhodně a stručně vysvětluje: „Co je pravda? Syn Boží. Co je země? Tělo. Ptej se odkud se narodil Kristus a pohleď, proč pravda vyklíčila ze země... pravda se narodila z Panny Marie“ (En. in Ps. 84,13). A v jedné vánoční promluvě praví: „Tímto každoročně se opakujícím svátkem tedy slavíme den, kdy se naplnilo proroctví: „Pravda vyklíčila ze země a spravedlnost se sklonila z nebe“. Pravda, která je v Otcově lůně, vyklíčila ze země, protože byla také v lůně jedné matky. Pravda, která řídí celý svět, vyklíčila ze země, aby byla pěstěná rukama ženy... Pravda, kterou nestačí pojmout nebe, vyklíčila ze země, aby byla uložena do jeslí. Kdo měl prospěch z toho, že se Bůh tak vznešený, tolik ponížil? Zajisté z toho neměl žádný prospěch, ale velký prospěch z toho máme my, pokud věříme“ (Sermones, 185,1).

„Pokud věříme“. Taková je moc víry! Bůh učinil vše, učinil nemožné: stal se tělem. Jeho všemohoucnost lásky uskutečnila to, co překračuje lidské chápání: Nekonečný se stal dítětem, vstoupil do lidství. A přece, tento Bůh nemůže vejít do mého srdce, pokud mu neotevřu dveře. Porta fidei! Bránu víry! Mohli bychom se děsit této svojí naruby obrácené všemohoucnosti. Tato moc člověka uzavřít se před Bohem, může vzbuzovat strach. Tuto temnou myšlenku však zahání skutečnost, naděje, která přemáhá strach: pravda vyklíčila! Bůh se narodil! „Země vydala svou úrodu“ (Žl 67,7). Ano, existuje dobrá země, zdravá země, svobodná od každého egoismu a uzavřenosti. Na světě je země, kterou připravil Bůh, aby přišel přebývat mezi nás. Příbytek svojí přítomnosti na světě. Tato země existuje a také dnes roku 2012 z této země vyklíčila pravda! Proto je na světě naděje, která je věrohodná i uprostřed nejobtížnějších momentů a situací. Pravda vyklíčila a přinesla lásku, spravedlnost a pokoj.

Ano, pokoj ať vyklíčí syrskému obyvatelstvu, hluboce raněnému a rozdělenému konfliktem, který nešetří ani bezbranné a kosí nevinné oběti. Znovu vyzývám, aby se skončilo s proléváním krve, byly usnadněny dodávky pomoci utečencům a uprchlíkům a za pomoci dialogu se hledalo politické řešení konfliktu.

Pokoj ať vyklíčí v Zemi, kde se narodil Vykupitel. On ať daruje Izraelcům a Palestincům odvahu učinit konec tolika rokům bojů a rozdělení a rázně vykročit na cestu domluvy.

V zemích severní Afriky, které při hledání nové budoucnosti procházejí hlubokými proměnami, zejména v Egyptě, v zemi milované a požehnané Ježíšovým dětstvím, ať občané společně budují společnost založenou na spravedlnosti, úctě ke svobodě a důstojnosti každého člověka.

Pokoj ať vyklíčí na rozlehlém asijském kontinentu. Dítě Ježíš ať laskavě shlíží na četné národy, které obývají tyto země, zvláště na ty, kteří v Něho věří. Král pokoje ať pohlédne na nové představitele Čínské lidové republiky, které čeká vznešený úkol. Byl bych rád, kdyby docenili přínos náboženských vyznání a respektovali všechna, aby mohla přispívat k budování solidární společnosti pro blaho onoho ušlechtilého lidu a celého světa.

Narození Krista ať usnadní návrat pokoje do Mali a svornost v Nigérii, kde kruté teroristické atentáty nadále kosí oběti, zvláště mezi křesťany. Vykupitel kéž dá pomoc a útěchu uprchlíkům z východu Demokratické republiky Kongo a daruje pokoj Keni, kde krvavé atentáty zasáhly civilní obyvatelstvo i místa náboženského kultu.

Dítě Ježíš kéž požehná četným věřícím, kteří jej oslavují v Latinské Americe. Ať dá růst jejich lidským a křesťanským ctnostem, poskytne oporu těm, kdo jsou nuceni odcházet od svých rodin a ze svých domovů, a posílí vládnoucí představitele v úsilí o rozvoj a v boji proti kriminalitě.

Drazí bratři a sestry! Láska a pravda, spravedlnost a pokoj se setkaly, vtělily se v člověku narozeném z Marie v Betlémě. Tím člověkem je Boží Syn, Bůh, který se zjevil v dějinách. Jeho narození je výhonkem nového života pro celé lidstvo. Kéž se každá země stane dobrou zemí, která skýtá přijetí a dává vyklíčit lásce, pravdě, spravedlnosti a pokoji. Požehnané Vánoce všem!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Urbi et Orbi

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.12.20 Boží Syn tělesným narozením posvětil manželskou lásku
25.12.19 V lidských srdcích existují temnoty, ale Kristovo světlo je větší
25.12.18 Bůh je „rodičem“, základem a silou našeho bratrství
25.12.17 Spatřit pokornou slávu Spasitele
25.12.16 Přijměme »knížete pokoje«!



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti