Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

26.2.2013 

Kardinál Duka na římské konferenci k 1150. výročí sv. Cyrila a Metoděje

Řím. Dnes se skončila mezinárodní konference k 1150. výročí zahájení misie svatých Cyrila a Metoděje, kterou pořádal na Papežském východním institutu kardinál Jozef Tomko, emeritní prefekt Kongregace pro evangelizaci a arcibiskup Cyril Vasil, sekretář Kongregace pro východní církve. Dopoledne zde pronesl přednášku kardinál Dominik Duka na téma cyrilometodějské nauky o církvi ve vztahu k dnešnímu ekumenismu. Pražský arcibiskup v ní mimo jiné poukázal na to, že cyrilometodějské dílo ještě prakticky nebylo uchopeno v rámci soudobého ekumenismu.
O významu poznání díla svatých věrozvěstů ve vztahu k současnosti pak kardinál Dominik Duka Vatikánskému rozhlasu řekl:

Potřebujeme toto poznání v takovém dvojím gardu. Tím prvním je to, co nám předává vědecká a kritická historie. Musíme říci, že vždycky tato historická věda, která se opírá o písemnosti, archiválie, archeologické vykopávky, má také velké mezery. Existuje však také živá historie a tradice, která nese v paměti významné osobnosti, o kterých jsem schopni říci pár vět. V případě světců a zvláště svatých Cyrila a Metoděje navíc víme, že byli soustavnou inspirací, ke které se vztahovaly naše dějiny a to nejen v oblasti duchovního života, protože je zde také skutečnost, o které pojednávala včerejší přednáška kardinála Ravasiho, tedy otázka překladu Bible do staroslověnštiny. Ten byl východiskem českého středověkého překladu Bible z doby Karla IV., leskovecko-drážďanského kodexu, který se stal základem pro překlad Bible do všech slovanských jazyků, a kralická Bible je pokračováním v této linii. Rovněž tak musíme říci, že například státnost českého království a později Československa, dnes tedy českého i slovenského státu, byla vždycky odvozována od Cyrilometodějské misie, kdy se vytvořil skutečně právní stát Velká Morava, který byl chápán jako opravdový partner. Toto jsou myslím důležité momenty v našich dějinách.

Jako pamětník událostí z roku 1985 na Velehradě připomněl kardinál Duka také vliv sv. Cyrila a Metoděje na naše nedávné dějiny, počínaje růstem zájmu papežského magisteria o slovanské věrozvěsty v 19. století:

Musíme říci, že vztah papežů ke svatým Cyrilu a Metodějovi se v té výrazné podobě datuje od 19. století, nebudeme-li hovořit o začátku, tedy o schválení slovanské liturgie v 9. století. Bylo to, jak za Pia IX., kdy dochází k obnově Velehradu; bylo to za papeže Lva XIII., tj. jeho slavnou encyklikou o slovanských věrozvěstech (Grande munus). Výrazným momentem pak bylo, když Jan Pavel II. prohlásil svaté Cyrila a Metoděje za patrony Evropy a rovněž to, že jeho cesta vedla na Velehrad. Už v roce 1985 proběhla velká podpisová akce za umožnění návštěvy Jana Pavla II., což se v onom roce neuskutečnilo. Přijel však tehdejší státní sekretář, kardinál Casaroli, a můžeme říci, že na Velehradě, kde se tehdejší politický režim pokusil zneužít tuto pouť a vydávat ji za mírovou slavnost, se vystoupení tehdejšího ministra kultury Klusáka skončilo velkým fiaskem. Musíme také říci, jak jsem na této konferenci připomenul, že tam byla opravdu enormní účast ze Slovenska. Možná že to bylo půl na půl. V každém případě však za připomínku stojí výkon slovenských žen z Oravy, které tam volaly „My chceme pápeža“ a „My chceme slobodu“, čímž prokázaly opravdu velkou statečnost.

Říká kardinál Duka na okraj mezinárodní konference k 1150. výročí zahájení misie svatých Cyrila a Metoděje, která se dnes skončila v Římě.Pozdrav účastníkům konference zaslal státní sekretář Svatého stolce, kardinál Tarcisio Bertone.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
31.12.20 40. výročí vyhlášení sv. Cyrila a Metoděje za spolupatrony Evropy
22.6.13 Slovanští papežští legáti na oslavách sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě a v Nitře
10.5.13 Jmenování tří papežských legátů - na Velehrad, do Nitry a Kolína nad Rýnem
25.2.13 Konference ke 1150. výročí zahájení misie svatých Cyrila a Metoděje
5.7.12 O jubileu Cyrilometodějském



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti