Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

6.3.2013 

První středa bez generální audience

Vatikán. Benedikt XVI. za osm let svého pontifikátu při středečních generálních audiencích pronesl celkem 348 katechezí. Při svých setkáních s věřícími, kterých bylo více než 5 milionů, se dotýkal mnoha témat. Vraťme se nyní k některým...

Při své první generální audienci – 27. 4. 2005 – nově zvolený papež vysvětluje volbu svého jména. Chce jím “navázat na ctihodného papeže Benedikta XV., který vedl církev v trýznivém údobí první světové války”, a zejména pak na sv. Benedikta z Nursie, spolupatrona Evropy. Tento Otec západního mnišství zanechal členům svého řádu doporučení: Absolutně ničemu nesmí dávat přednost před Kristem (Pravidlo 72,11; srov. 4,21).

Na začátku své služby jako Petrův nástupce prosím sv. Benedikta, aby nám pomáhal pevně uchovávat ústřední postavení Krista v našem životě. Ať je vždy na prvním místě v našich myšlenkách a v každé naší činnosti! (27.5.2005)

Následují generální audience, při kterých Benedikt XVI. dokončuje cyklus katechezí o žalmech, započatý Janem Pavlem II. V dalším roce zahajuje nový cyklus – o vztahu Krista a církve, ve které se navzdory lidským slabostem zrcadlí světlo jejího Pána.

Proto je módní slogan: “Ježíš ano, církev ne”, vzniklý před několika lety, s Kristovým záměrem naprosto neslučitelný. Takto individualisticky chápaný Ježíš je Ježíšem vysněným ve fantazii. Nemůžeme mít Ježíše bez skutečnosti, kterou stvořil a kterou s námi sdílí. (...) A tato přítomnost ve společenství, v němž se nám stále znovu daruje, je základem naší radosti. Ano, Kristus je s námi, království Boží přichází.(15.3.2006)

V roce 2007 Benedikt XIV. dokončuje promluvy o apoštolech a jejich spolupracovnících a začíná cyklus katechezí o církevních Otcích – od Klementa Římského po Augustina. O rok později Svatý otec vyhlašuje jubilejní rok sv. Pavla (2008) a věnuje dvacet svých středečních katechezí postavě tohoto Apoštola národů. Nevyhýbá se Petrově a Pavlově sporu v Syrské Antiochii, který uzavírá slovy: Jedině upřímný dialog, otevřený pravdě evangelia, může orientovat cestu církve. Je to lekce, z níž se máme poučit také my.

V různosti charismat svěřených Petrovi a Pavlovi, nechme se všichni vést Duchem a snažme se žít ve svobodě, jejímž orientačním bodem je víra v Krista; ve svobodě, která se uskutečňuje ve službě bratřím. Základem je být stále více podobni Kristu. Právě tak se stáváme skutečně svobodnými, tak se v nás naplňuje nejhlubší smysl zákona: láska k Bohu a k bližnímu (1.10.2008).

V roce 2009 Benedikt XVI. vyhlašuje Kněžský rok a davá se jím inspirovat také ke svým katechezím. Dokončuje portréty církevních otců a obrací se k dědictví středověké církve. Sem spadá mimořádná katecheze o kráse románských a gotických katedrál: “Ukazují nám, že via pulchritudinis, cesta krásy, je přednostním a okouzlujícím přístupem pro přiblížení se k Tajemství Boha”(18.11.2009).

Drazí bratři a sestry, kéž nám Pán pomáhá znovu objevit cestu krásy jako patrně ten nejvíce přitažlivý a nejvíce okouzlující přístup, umožňující potkat a milovat Boha.

Následujícího roku hovoří Benedikt XVI. o významných postavách středověkých žebravých řádů, které usilovaly o reformu církve a zároveň se vyznačovaly “naprostým přilnutím k jejímu učení a autoritě” (13.1.2010).

Prosťáček z Assisi pochopil, že každé charisma darované Duchem svatým je třeba dát do služeb Kristova Těla, kterým je církev. Proto vždycky jednal v plném společenství s církevní autoritou. V životě svatých neexistuje totiž rozpor mezi prorockým charismatem a charismatem vlády a pokud nějaké napětí vznikne, dovedou trpělivě vyčkat času Ducha svatého (27.1.2010).

Benedikt XVI. projevil během svého pontifikátu velkou vnímavost k postavení žen v církvi a k “plodům jejich svatosti” (Mulieris dignitatem, 31). Další cyklus katechezí téhož roku tudíž věnoval významným “svatým ženám středověku”. V roce 2011 papež mluví o modlitbě. Její duší je “přitažlivost k Bohu, kterou Bůh sám do člověka vložil”

Člověk v sobě nese žízeň po nekonečnu, stesk po věčnosti, hledání krásy, touhu po lásce, potřebu světla a pravdy, které jej ženou k Absolutnu; člověk v sobě nosí tužbu po Bohu. A člověk si je do určité míry vědom, že se může k Bohu obrátit a že se k Němu může modlit (11.5.2011).

Poslední cyklus katechezí, zahájený v loňském roce, souvisí s vyhlášeným Rokem víry. Benedikt XVI. v něm, jako na začátku svého pontfikátu, vyslovuje přání, aby setkání s Kristem bylo v našich životech určující.

Jde o setkání nikoli s ideou nebo životním plánem, nýbrž s živou Osobou, která nás v hloubi přetváří, zjevuje nám naši pravou identitu dětí Božích. Setkání s Kristem obnovuje naše lidské vztahy, které den za dnem orientuje k větší solidaritě a bratrství v logice lásky. Víra v Pána se týká nejenom naší inteligence, oblasti intelektuálního vědění, ale vyjadřuje změnu života, celku nás samotných: citů, srdce, inteligence, vůle, tělesnosti, dojmů a lidských vztahů.

Víra mění opravdu všechno v nás a s námi; jasně ukazuje naše budoucí určení, pravdu našeho povolání v rámci dějin, smysl života, požitek z toho, že jsme poutníky směřujícími do nebeské vlasti, uzavírá Benedikt XVI. svou katechezi z října loňského roku (17.10.2012).

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti