Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

7.5.2013 

Program první zahraniční cesty papeže Františka

Vatikán. První zahraniční apoštolská cesta papeže Františka povede ve dnech 22.-29. července do Brazílie. Svatého otce na ni budou doprovázet mladí lidé ze všech pěti kontinentů, kteří se sjedou na 28. Světové dni mládeže do Ria de Janeira. Ještě předtím však papež František svěří jejich mezinárodní setkání přímluvě Panny Marie z Aparecidy.

Svatý stolec dnes zveřejnil oficiální program první zahraniční apoštolské cesty nového pontifikátu. Papež František přistane na mezinárodním letišti v Riu v pondělí 22. července v 16 hodin místního času. Již o hodinu později se setká s brazilskou prezidentkou paní Dilmou Roussefovou v prezidentském paláci Guanabara, kde pronese také svou první promluvu na brazilské půdě.

Následující den – tedy úterý 23. července, bude věnován odpočinku v rezidenci v Sumaré.

Ve středu 24. července Svatý otec odletí z heliportu v Sumaré do Aparecidy, kde v Národní svatyni Naší Paní Neposkvrněného Početí v 10 hodin dopoledne uctí sošku Panny Marie, uchovávanou v tamním Sále dvanácti apoštolů. O půl hodiny později bude slavit mši svatou v bazilice národního poutního místa, po které bude následovat společný oběd s místními biskupy a kandidáty kněžství ze semináře v Aparecidě. Po čtvrté hodině odpolední papež František odletí do Ria, kde ve večerních hodinách navštíví nemocnici sv. Františka z Assisi. Toto zdravotnické zařízení disponuje pěti sty lůžky a je zaměřeno na léčbu alkoholismu a drogové závislosti. Svatý otec se k tamním pacientům obrátí s promluvou.

Ve čtvrtek 25. července se papež František, po soukromé ranní mši svaté v rezidenci Sumaré, odebere na radnici Ria de Janeiro, kde požehná olympijské vlajky. Rovněž převezme klíče této brazilské metropole, která bude v létě 2016 hostit letní olympijské hry. Ještě téhož dopoledne papež zavítá na další „sociální periferii“ – do chudinské čtvrti Varginha, jejíž rozsáhlé favely byly díky vládnímu programu bonifikovány. Také zde Svatý otec promluví. Večer již bude patřit účastníkům Světových dní mládeže a zahájení setkání na městské pláži Copacabana. Papež mladé pozdraví a pronese promluvu.

V pátek 26. července po soukromé mši svaté bude Svatý otec od 10 hodin dopoledne zpovídat účastníky Světových dní mládeže v městském parku Quinta da Boa Vista. Poté se v arcibiskupském paláci Ria de Janeiro setká s několika mladými vězni. V poledne vystoupí na balkon arcibiskupství k modlitbě Anděl Páně a krátké promluvě. Bude následovat přijetí asi dvacetičlenného organizačního výboru Světových dní a desítky sponzorů. Dopolední část papežova programu završí oběd s mladými účastníky setkání. Večer v 18 hodin Svatý otec povede pobožnost Křížové cesty na pobřeží Copacabana.

V sobotu 27. července bude papež František v devět hodin dopoledne slavit mši svatou v katedrále Ria de Janeiro, která je zasvěcena sv. Šebestiánovi. Koncelebrovat budou biskupové a kněží, přítomní na Světových dnech mládeže, společně s diecézními kněžími. Na tuto eucharistickou slavnost jsou pozváni také seminaristé, řeholníci a řeholnice. V poledne se pak Svatý otec v Městském divadle setká s brazilskou politickou a kulturní elitou, ke které se obrátí s promluvou. Papež poté poobědvá v kongresovém centru v Sumaré s brazilskými kardinály, předsednictvem místní biskupské konference a regionálními biskupy. Z rezidence papež odjede na planinu, zvanou Campus Fidei v Guaratibě. Toto prostranství, schopné pojmout až dvoumilionový zástup, bylo vyhrazeno dvěma vrcholným momentům Světových dní mládeže. V sobotu večer to bude modlitební vigilie, kterou Svatý otec doprovodí svou promluvou.

V neděli 28. července od 10 hodin dopoledne zde bude papež František sloužit závěrečnou mši svatou 28. Světového setkání mládeže, na kterou naváže společná modlitba Anděl Páně. Odpoledne pak Svatý otec v Sumaré přijme koordinační výbor Rady latinskoamerických biskupských konferencí (CELAM). Po tomto setkání opustí rezidenci v Sumaré a odebere se do veletržního areálu v Riu k poslednímu bodu programu. Bude jím přijetí dobrovolníků, kteří pracovali na zdárném průběhu Světových dní mládeže. Závěrečné oficiální rozloučení na mezinárodním letišti brazilské metropole je plánováno na půl sedmou večer. O půl hodiny později se předpokládá odlet do Říma.
Papežský speciál přistane v pondělí 29. července v půl dvanácté dopoledne na letišti v Ciampinu, aby se tak uzavřela první zahraniční apoštolská cesta papeže Františka.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.4.17 Papež František letos do Brazílie nepojede
8.8.13 Příběh brazilského mladíka, který oslovil papeže
8.8.13 Osud dárků, které dostal papež v Brazílii
1.8.13 Papež František: Líbí se mi nekonformnost mladých
1.8.13 Ohlédnutí za několika setkáními papeže v Riu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti