Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

28.5.2013 

V neděli 2. června eucharistická adorace ve všech kostelech světa

Vatikán. Arcibiskup Salvatore Fisichella a jeho spolupracovníci dnes v Tiskovém středisku Svatého stolce uvedli nadcházející události Roku víry. Předseda Papežské rady pro novou evangelizaci přitom zdůraznil, že na dosavadní setkání Roku víry se dostavily více než čtyři miliony věřících. Počty poutníků jsou výmluvné, ještě více však oslovuje jejich živá účast a duchovní zralost, podotkl mons. Fisichella.

Dnes představujeme další dvě události, které doprovodí budoucí průběh Roku víry. V první řadě je to eucharistická adorace, která se bude konat v bazilice sv. Petra v neděli 2. června od 17 do 18 hodin. (...) Církev zažije ve svých dějinách obdobnou událost vůbec poprvé, lze ji proto označit za „historickou“. Katedrály z celého světa se v onu hodinu synchronizují s římským časem, aby prožily společenství v eucharistické adoraci se Svatým otcem.

Eucharistická úcta v církvi je stále velmi hluboká, zdůraznil arcibiskup Fisichella. Do nedělní adorace se zapojí jednotlivé biskupské konference, farnosti, řeholní společenství – zejména ta klauzurní – i laická hnutí.

V pět hodin ráno tamního času se připojí Cookovy ostrovy, Samoa a Honolulu. V nejsevernějším bodě – islandském Reykjavíku – budou tři hodiny odpoledne. Všechny vietnamské diecéze budou uctívat Nejsvětější svátost o desáté hodině v noci, zatímco v korejských kostelích bude půlnoc. Z Tichomoří jsme dostali potvrzeno, že se připojí 3. června mezi jednou a druhou ráno. Pro místní církve na Šalamounových ostrovech nebo Papue Nové Guineje je toto noční bdění spojeno s nemalými problémy. Jak potvrzuje jeden tamní biskup: „Lidé ve vesnicích nemají elektrický proud a v mnoha farnostech je nebezpečné pohybovat se ve tmě. Navíc v současném období dešťů mnohé vesnice sužují záplavy“. Přesto se i tato místa k adoraci připojí.

Nejsvětější svátosti se pokloní také katolíci v zemích, kde tvoří tradičně menšinu, dodal mons. Fisichella. V mnoha diecézích noční bdění vyústí v tradiční procesí Božího Těla. Papež František zformuloval dvě modlitební intence – za církev a za oběti nových forem otroctví. Svatý otec vyslovil přání, aby na tyto úmysly bylo během eucharistické adorace pamatováno.

1. Za církev rozptýlenou ve světě a dnes na znamení jednoty shromážděnou v adoraci Nejsvětější svátosti. Kéž ji Pán stále více přivádí k poslušnosti Jeho Slovu, aby před světem vystupovala ještě více „slavná, bez poskvrny, vrásky nebo něčeho takového, aby byla svatá a bez vady (Ef 5,28). Ať Slovo – nositel spásy – se skrze své věrné hlásání může opětovně stávat nositelem milosrdenství, a tak znovu vyvolávat zápal lásky, dodávat plný smysl bolesti a utrpení a navrátit radost a pokoj.
2. Za všechny ty, kteří v různých částech světa zažívají utrpení nových forem otroctví, jsou oběťmi válek, obchodu s lidmi, obchodu s drogami a „otrocké“ práce. Za děti a ženy, které jsou vystaveny jakékoliv formě násilí. Kéž tiché volání o pomoc těchto lidí nalezne církev bdělou, aby s pohledem upřeným na Krista ukřižovaného nezapomněla mnohé bratry a sestry, kteří jsou vydáni napospas násilí. Za všechny ty, kteří žijí v ekonomické nejistotě, zejména za nezaměstnané; za staré lidi, přistěhovalce, bezdomovce, za vězně a všechny lidi na okraji společnosti. Ať je jim útěchou modlitba církve a její činná blízkost ať je podporuje v naději, síle a odvaze při obraně lidské důstojnosti.

Další událost Roku víry proběhne 15. a 16. června a nese název „S vírou abyste měli život v jeho jménu“ , pokračoval arcibiskup Fisichella.

Pojmenovali jsme toto setkání Evangelium vitae, abychom do něj zahrnuli rozsáhlou tematiku obrany lidského života, jeho podpory a úcty vůči němu. (...) Papež František bude slavit nedělní eucharistii společně s „národem života“ – tedy zejména katolickými hnutími za život, ale také rodinami, nebo ošetřovatelskými a špitálními řády . Na náměstí sv. Petra budou přítomni také mnozí nemocní, kterým Svatý otec vyhradí zvláštní pozornost. Sobotní program zahájí pouť ke hrobu sv. apoštola Petra a odpoledne bude pokračovat katechezí pro různé jazykové skupiny. Večer projde po Via della Conciliazione tiché světelné procesí, které na Svatopetrském náměstí uzavře duchovní program tvořený zajímavými svědectvími.

Také na tuto iniciativu Roku víry se přihlásily skupiny z celého světa, potvrdil na dnešní tiskové konferenci mons. Salvatore Fisichella.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.11.13 Petrův nástupce: Víra se nejvíce projevuje v naší ubohosti
24.11.13 Papež slavil liturgii ze slavnosti Krista Krále
23.11.13 Papež slavil obřad zahájení katechumenátu
18.11.13 Apoštolská exhortace Evangelii gaudium papeže Františka uzavře Rok víry
9.11.13 Na závěrečné bohoslužbě Roku víry budou vystaveny ostatky sv. Petra



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti