Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

1.8.2013 

Ohlédnutí za několika setkáními papeže v Riu

Rio de Janeiro. Přestože už krakovská arcidiecéze v rekordně krátkém čase spustila webové stránky budoucích Světových dní mládeže 2016 (www.krakow2016.com), uplynul teprve pouhý týden od zahájení mezinárodního setkání mladých v Riu. Vraťme se k několika komornějším událostem brazilské apoštolské cesty. První z nich se odehrála na půdě chudinské čtvrti Varginha, kde papež vešel do jednoho z obydlí.

Vstoupili jsme do malého domu rodiny, která o naší návštěvě předem nevěděla. Prostor byl skutečně stísněný – tak čtyřikrát pět metrů, a uvnitř bylo nejméně dvacet lidí, od patnáctidenního novorozence po třiadevadesátiletou babičku. Všichni byli velice dojati. Pak nastalo to nejkrásnější – začali Svatému otci vkládat do rukou všechny malé děti, které tam byly, a on jednomu po druhém žehnal. Nakonec se společně pomodlili Otče náš a Zdrávas Maria.

Líčí vatikánský tiskový mluvčí O. Federico Lombardi a dodává, že ve favele došlo i na ekumenické kontakty – papež František srdečně promluvil s pastorem „Církve Boží“ a věřící této evangelické církve ho požádali o požehnání vody. Svatému otci také velmi záleželo na setkání s mladými vězni...

Bylo to šest mladíků a dvě dívky, všichni nezletilí, ze čtyř různých věznic pro mladistvé. Setkání trvalo asi půl hodiny, každý z mladých lidí se tak dostal ke slovu. Zejména nemladší dívka toho měla hodně na srdci, přečetla papeži dlouhý dopis svých spoluvězeňkyň a zazpívala mu vlastní píseň. Papež požehnal předměty, které si přinesli, a podepsal se jim na fotografie. Mladí lidé mu pak předali zvláštní dárek – obrovský růženec z polystyrénu s křížem, který nesl nápis Candelaria nunca mais! Už nikdy Candelaria!

Smutná vzpomínka na oběti masakru před kostelem Candelaria (tedy Očišťování Panny Marie) doprovázela konání letošních Světových dní. Kolem původní katedrály Ria přespávala mládež z ulice, proti které právě před dvaceti lety (23.7.1993) střelbou zasáhla městská police ve snaze metropoli očistit.

Papež se pomodlil a připomněl další oběti násilí. Vyzval mladé vězně, aby se nedali odradit, a několikrát opakoval: Violencia nunca mais! Už nikdy násilí! Některé z těchto mladých vězňů čeká v příštích dnech prominutí zbytku trestu. Myslím, že toto setkání je tedy jakousi předzvěstí nových možností v jejich životě. Doufejme, že je dobře využijí...

Doplňuje O. Lombardi. Půlhodinka s mladistvými vězni proběhla bez přítomnosti televizních kamer. Stejně jako ke svátosti smíření v adoračním stanu městského parku Boa Vista. Svatý otec v něm udělil svátost smíření pět účastníků Světových dní – trojici Brazilců, jednu Italku a Venezuelanku

. Byl jsem velmi nervózní. Když se ale můj pohled setkal s jeho a on se na mne usmál, připadalo mi, že mluvím s Otcem, že mám před sebou Ježíše...Pak už jsem se vůbec necítil nesvůj, naopak, byl jsem úplně klidný. Bylo to celé spontánní – mluvil jsem portugalsky a papež mi odpovídal ve španělštině. Jsem si jistý tím, že můj život bude odedneška úplně jiný.

Svěřil se po zpovědi jedenadvacetiletý Renan Souza. Papež František měl ještě další možnost k osobnímu setkání s mladými poutníky. Dvanáct z nich totiž pozval na oběd – pět dvojic zastupovalo pět světadílů, šestá pak hostitelskou zemi. O své zážitky se mladí lidé podělili na následném brífinku, o kterém referoval korespondent Vatikánského rozhlasu Sergio Centofanti:

Paula z Kolumbie, která ostatním tlumočila, mluvila o papežově výzvě ke komunitnímu životu. Nejste ostrovy, řekl mladým lidem Svatý otec a vybídl je, aby se dávali druhým. Upozornil také, že by každý z nich měl mít duchovního otce a zpovědníka, stejně jako ho má papež. Pavlína z Ruska cítí po setkání s papežem velkou zodpovědnost – naplnilo jí vírou, energií, nadějí a radostí. Nyní chce ona sama tyto dary předávat svému okolí. A konečně Tompson z Nového Zélandu poukázal na pobídku Svatého otce, aby se stali živými svědky Ježíše Krista. Jak? Tím, že budou i malé věci vykonávat s láskou.

Silné sociální cítění papeže Františka se projevilo i v oficiálních částech programu. Při páteční křížové cestě vedle sebe na podium posadil skupinku argentinských cartoneros, tedy lidí živících se sběrem papíru na městských periferiích.

Papež se s těmito lidmi velice přátelí. Jejich typického oblečení jsme si mohli všimnou už na zahajovací mši pontifikátu. Svatý otec je pozval na Světové dny mládeže a hned po příjezdu do Brazílie chtěl vědět, kde jsou. Nebylo lehké jejich pětatřicetičlennou skupinku najít mezi půldruhým milionem lidí, ale podařilo se to, a dovedli jsme je až na podium. Papež si přál, aby na něm zůstali po celé trvání křížové cesty.

Vysvětluje vatikánský tiskový mluvčí. A ještě jeden příběh silné víry a odvahy, který doprovázel Světové dny mládeže v Riu. Papeže před tamní katedrálou zastavila mladá manželská dvojice s novorozenou dcerou, která se narodila bez mozku. Ačkoliv děti s obdobnou vývojovou vadou se často rodí mrtvé nebo umírají krátce po porodu, děvčátko dosud žije. Její rodiče navíc nepřistoupili na možnost potratu, který jim v tomto případě zákon povoloval. Jejich volba papeže Františka hluboce zasáhla. Vyslovil přání, aby mu mladá rodina stála nablízku při závěrečné mši svaté, na znamení přijetí života i jeho odevzdání do Božích rukou.

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.4.17 Papež František letos do Brazílie nepojede
8.8.13 Příběh brazilského mladíka, který oslovil papeže
8.8.13 Osud dárků, které dostal papež v Brazílii
1.8.13 Papež František: Líbí se mi nekonformnost mladých
29.7.13 Dnešek je jiskrou věčnosti



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti