Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

8.10.2013 

Almužník Jeho Svatosti

Vatikán. „Nebudeš sedět za psacím stolem, ani za mnou nebudeš stát při liturgických celebracích. Chci, abys byl mezi lidmi”. Papež František zcela jasně vyslovil své přání, když mons. Konrada Krajewského pověřoval novým posláním. Oficiálně bylo rozhodnutí Svatého otce zveřejněno počátkem srpna (3.8.), avšak úloha papežského almužníka mu ležela na srdci jistě mnohem dříve. „Budeš mou prodlouženou rukou, která pohladí chudé, vyděděné, nejposlednější. V Buenos Aires jsem večer často vycházel z domu, abych navštívil “své” chudé. Teď už to dělat nemohu, je složité opustit Vatikán. Budeš to za mne dělat ty, poneseš jim mé srdce, přineseš jim úsměv a milosrdenství nebeského Otce”, cituje nový almužník Jeho Svatosti papežova slova v listu L´Osservatore Romano (4.10.2013). Od onoho dne tedy Otec Krajewski – protože tak si navzdory biskupskému svěcení přeje být jmenován – nese papežovu účast do uliček vatikánského podhradí, domovů pro seniory, či, naposledy, na ostrov Lampedusa.

Polský kněz, který v listopadu oslaví padesátku, mluví o pozvání papeže Františka jako o „tom nejkrásnějším, co se mi v životě mohlo stát”. „Naplňuje mne radostí”, pokračuje pro vatikánský list, „že objímám-li nyní některého z našich méně úspěšných bratří, předávám mu veškerou vřelost, lásku a solidaritu papeže Františka. Papež o tom chce vědět, přeje si, abych vydával počet.

Ono nepatrné slůvko nyní však svědčí o nějakém dříve a rovněž vysvětluje papežovu volbu. Vztah Otce Krajewského k lidem na okraji je staršího data. „Žiji v Římě trvale už 14 let, povolal mne sem Jan Pavel II. Často jsem mu stál po boku jako ceremonář a vnímal jeho svatost v každém gestu vůči bližnímu”, svěřuje se polský kněz a pokračuje: „Pochopil jsem tehdy, nakolik je důležité nést Krista mezi lidi, zejména k těm, co nejvíce trpí”. O. Krajewski začal postupně poznávat národ, který obývá vatikánské podhradí a sídlí v podloubích výstavných paláců. S pomocí řeholnic, které pečují o Švýcarskou gardu, jim nosil a dosud nosí zbytky z jídelny gardistů. „Je to zejména způsob, jak se k těmto lidem přiblížit, strávit s nimi čas. Nejde pouze o materiální pomoc, na kterou jsou Římané štědří”, míní. Právě z těchto “existenciálních periferií” dostal O. Konrád nejkrásnější dar v den své biskupské konsekrace (18.9.2013). Bezdomovci mu slíbili, že se na dva dny vzdají alkoholu – a tento slib skutečně dodrželi. Dostavili se rovněž s kyticí ke gratulaci do vatikánské auly Pavla VI. „Raději jsem se nedotazoval na původ těch květin”, vypráví papežský almužník vatikánskému deníku, „vyjadřovaly jejich lásku stejně jako skutečnost, že si vyprali své oblečení v římských fontánách.”

Ještě před příchodem do Vatikánu působil mons. Krajewski po dobu jednoho roku jako kaplan psychiatrického ústavu v polské Lodži. V návštěvách nemocných tedy pochopitelně pokračoval také v Itálii – nyní však pacienty římských nemocnic vyhledává papežovým jménem. Svatý otec František totiž trvá na osobním kontaktu s potřebnými. „Zopakoval to veřejně při audienci po mém biskupském svěcení – být papežským almužníkem znamená vykonávat dobročinnost, která opouští vatikánské hradby”, zdůrazňuje pro list Svatého stolce arcibiskup Krajewski. „Nestačí poslat peněžitý příspěvek”, říká a udává konkrétní příklad : „Když někdo žádá o zaplacení složenky, papež si přeje, abych za ním dle možností došel domů a kromě materiální pomoci se vyptal na jeho situaci.”

Tato malá každodenní gesta se odehrávají v naprosté diskrétnosti a týkají se více než šesti a půl tisíce žádostí ročně. Pouze v loňském roce rozdělila Apoštolská dobročinná pokladna finanční pomoc v hodnotě devíti set tisíc euro žadatelům z římské i ostatních italských diecézí. Papežovy dobročinné zdroje rovněž slouží na provoz zdravotnické ambulance v Domě sv. Marty, která poskytuje lékařskou péči pacientům bez zdravotního pojištění. Tuto charitativní péči financuje ze soukromých darů zejména Svatý otec; dále do pokladny přispívají některé charitativní organizace. Důležitým zdrojem příjmů jsou listiny s apoštolským požehnáním. „Touto možností Apoštolskou dobročinnou pokladnu pověřil papež Lev XIII. “, vysvětluje O. Konrád. „Listiny vydává přímo náš úřad a zhruba sedmdesát soukromých institucí, které s námi podepsaly smlouvu. Peníze jdou až do posledního centu do dobročinné pokladny”. Jen pro představu uveďme, že za prvních osm měsíců tohoto roku počet listin s papežským požehnáním přesáhl 200 tisíc; jedna z nich přispěje na potřebné částkou 10-50 eur.

„Když nesu papežovu pomoc, jeho objetí a polibek potřebným, žádám každého z nich o modlitbu za Svatého otce. Tato modlitba je jeho silou”, uzavírá pro list L´Osservatore Romano almužník Jeho Svatosti, arcibiskup Konrád Krajewski.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Mše za Robertina
2.6.20 Římský biskup požehnal sanitku pro bezdomovce
27.4.20 Františka potěšila sbírka v římské kurii
24.3.20 Papežský almužník navštívil dvě komunity sester nakažené koronavirem
23.3.20 Papežský almužník koordinuje pomoc nejzranitelnějším



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti