Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

15.12.2013 

O citovém deficitu a obchodu s lidmi

Milan Glaser

Asi není třeba zvláštního pozorovacího talentu k postřehnutí stavu, ve kterém se nachází veřejnost a který jedinec stěží pojmenovává, neřku-li zasazuje do smysluplnosti lidského dění. Tato nesnáz se stala zvykem. Intelektuální i emotivní rozpačitost se pak samozřejmě nevyhýbá ani chodu lidských institucí. Nejočividnější pravdy lidského soužití a konstanty lidské přirozenosti jsou zpochybňovány, popírány či bagatelizovány v zákonodárství, v kultuře, v umění, ve školství, v médiích i v konkrétní mezilidské komunikaci. Ekonomika, politika a právo jsou předmětem nesrozumitelných či přinejmenším k ničemu nevedoucích diskusí, které jsou vnímány buď jako zbytečnost anebo - v lepším případě - jako zábava. Kdo se chce dobrat nějakého obecného hodnocení světa na základě toho, jak se prezentuje, snadno nabývá dojmu, že má co do činění s řízeným chaosem. Víra, že si lidé takto budují ráj na zemi, nejenom, že odporuje křesťanské víře, ale dávno už také zdravému rozumu, tedy rozumu, pro který je realita přednější než ideje.

Citový deficit a těžkopádnost legislativních nástrojů by nemusel znepokojovat, pokud by se zákonodárci nesnažili spoutávat veškerou lidskou realitu, která obsahuje také lidské city. Pokud se do nich totiž začne vměšovat litera lidského zákona, abstrahuje se od nich. Nejkřehčí lidské vazby se tak v lidské společnosti mohou ocitnout zcela bez ochrany, ba dokonce mohou být krutě zpřetrhány. Stalo se tak již v případě zákona o takzvaném přerušení - ve skutečnosti však násilném ukončení – těhotenství, který se vměšuje do nejkřehčího stadia lidského života a zdraví, ale jak ukazují případy ze zemí EU, které jsou nezřídka ostatním dávány za vzor, nezůstává jenom u dětí nenarozených. V určitých zemích jsou totiž všemocnými sociálními službami odebírány děti z normálních rodin na základě psychologických posudků či přesněji psychologických domněnek a nikoli na základě dokázaných faktů, které by odporovaly péči o dítě, jak to nedávno zdokumentoval pořad Reportéři ČT. Dokonce i kdyby šlo jenom o tento jediný zdokumentovaný případ, ukazuje nelítostnou mašinérii bezcitnosti, tuposti a - nikoli třídní či nacionální, nýbrž - přesně cílené nenávisti k lidskému rodu. Podobně zdokumentovaných případů totiž existuje zarážející množství.

Pokud jde o toto neuvěřitelné zacházení s dětmi, hovořil nedávno např. v italské televizi boloňský soudce Francesco Morcavallo o 30 tisících podobných případů za rok jen v samotné Itálii. Podobně je tomu ve Velké Británii, odkud je případ rodiny Boorových zdokumentovaný ve zmíněném pořadu České televize. Odlidštěné neosobní zaujetí pro ideu dobra dětí se může stát zcela nelidským jednáním samotných státních institucí a určitých profesí, které z toho profitují. Jen v Itálii podle údajů zmíněného soudce představuje toto zacházení s dětmi obrat ve výši 1-2 miliard euro.

Nikoli náhodou zdůraznil papež František již hned po svém zvolení na Petrův stolec, že právě obchod s lidmi je velkým zlem naší doby. A minulý pátek (12.12.) tak učinil znovu velice důrazně v promluvě k 17 novým velvyslancům při Svatém stolci, kdy označil obchodování s lidmi, zvláště ženami a dětmi, za zločin proti lidskosti.

Zdá se jakoby se od Herodových dob příliš nezměnilo. I do dnešní situace tedy patří poselství Vánoc. Jak ale řekl papež František v obsáhlém rozhovoru pro deník La Stampa poskytnutém Andrea Torniellimu a dnes zveřejněném:

„Evangelium je zvěst radosti. Evangelisté popsali radost. Nerozepisovali se o nespravedlivém světě, o tom, jak to, že se Bůh rodí do takovéhoto světa. Všechno ostatní je plodem našeho uvažování: chudí, dítě, které se musí narodit v nouzi. Vánoce nejsou pranýřováním sociální nespravedlnosti, chudoby, ale zvěstí o radosti. Všechno ostatní jsou důsledky, které odtud vyvozujeme. Některé jsou správné, jiné méně, některé jsou ideologizované. Vánoce jsou radostí, radostí náboženskou, Boží, vnitřní, radostí světla a pokoje. Když chybí schopnost anebo nějaká lidská situace nedovoluje tuto radost chápat, prožívá se tento svátek ve světském veselí. Avšak mezi hlubokou radostí a světskou radostí je rozdíl.“

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.8.19 Za násilným odebíráním dětí stojí protirodinná ideologie, říká italský biskup
20.4.16 Pravoslavný biskup proti odebírání dětí v Norsku
17.7.14 O problematice odebírání dětí rodičům se mluvilo v italském parlamentu
13.1.14 Oddálení dítěte od rodiny? Jen v případě nebezpečí života, říká italská advokátka



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti