Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

10.9.2014 

Nikdy si nesplete datum mých narozenin, říká o Jorgem Bergogliovi sběračka papíru Liliana

Argentina. Papež František často mluví o tom, jak je důležité posilovat sociální vazby, rodinné a osobní vztahy. Celoživotně se o to sám snaží, což dokládají četná svědectví jeho dlouholetých přátel, se kterými vás postupně v našem vysílání seznamujeme. Do širokého kruhu Bergogliových přátel patří také trojice žen, které o svém vztahu k současnému papeži vyprávějí pro vatikánský deník L´Osservatore Romano (příloha Donne, chiesa, mondo, září 2014).

Alicia Barrios byla úspěšná a pohledná televizní moderátorka na vrcholu kariéry, když před patnácti lety poprvé potkala tehdejšího arcibiskupa Buenos Aires. Jeho pohled na argentinské a světové dění, představa o roli a budoucnosti církve, jeho navýsost prosté vystupování i mluva ji oslovily natolik, že za necelých čtyřiadvacet hodin radikálně změnila svůj život, svěřuje se paní Barriosová vatikánskému deníku. Sestoupila z výšin svého blahobytu a začala s Otcem Jorgem putovat po místech šoubyznysu na hony vzdáleným – buenosaireských věznicích, chudinských čtvrtích a pokojích psychiatrické léčebny Borda, která je poslední výspou pro duševně nemocné z celé Argentiny. A postupně se snažila tyto “existenciální periferie” popisovat a prezentovat jinak, než jak to sdělovací prostředky běžně činí. “Novinář je jako kněz”, soudí paní Alicia, “musí mít povolání a má naplňovat své poslání”. “Jorge Maria Bergoglio”, pokračuje argentinská žurnalistka, “je člověk s obrovským smyslem pro humor, který si zachoval i jako papež. Je velmi mírný, prostý, přístupný a navíc přímý, není zvyklý, aby se do jeho vztahu k lidem vkládal někdo zvnějšku. Po setkání s ním mohu říci, že je stejný jako před lety, uchoval si tentýž soulad mezi vírou a životem, tutéž schopnost naslouchat, tentýž vhled. Předtím byl kardinálem, který dělal faráře, dnes je papežem, který také dělá faráře”. Alicia Barriosová souhlasí s jiným Bergogliovým přítelem, Otcem Pepem (knězem v chudinských čtvrtích Buenos Aires, O. Josém Maria di Paola), že František na Petrově stolci omládl: “To je naprosto zjevné. Má takovou energii a sílu, že nás to všechny udivuje. A především je zřejmé, že tento elán není plodem jakéhosi přemáhání nebo nadšení z nové role. Člověk ihned vnímá, že je to plod pokojného srdce. Ježíš objal Františkovo srdce a nese ho v náručí – a papež chce světu vyprávět právě o této něze”.

Liliana je další papežova přítelkyně. Živí sběrem starého papíru, je jí 58 let a pobírá minimální sociální dávky. Peníze nestačí, a tak se po nocích probírá odpadky, jako mnozí jiní argentinští cartoneros. “Dělám to pro syna a vnoučata”, vysvětluje reportérce vatikánského listu, “snad mi Panna Maria pomůže, aby měli lepší budoucnost”, dodává. Bergoglio se vždy zastával buenosaireských sběračů papíru. Jako arcibiskup se účastnil mnoha iniciativ, usilujících o sociální začlenění cartoneros. Liliana vzpomíná, jak podporoval boj za právní uznání jejich práce, který vedla asociace z chudinské čtvrti Parque Avellaneda. Tehdy jsme se seznámili, podotýká. ”Je to člověk, který se bere za chudé a žije jako my chudí. Nikdy neměl auto ani ochranku, jedl na ulici, žil v souladu s tím, co říká a jak myslí. Obhajoba chudých lidí se stala smyslem jeho života”, soudí Liliana a s uznáním uzavírá: “A navíc má neuvěřitelnou paměť. Ještě nikdy si nespletl datum mých narozenin!”

Poslední z trojice je Alicia Oliveira. Papeže Františka zná už více než čtyřicet let. V roce 1973 se stala první ženou soudkyní na půdě argentinského trestního soudu. O tři roky později nastoupila vojenská diktatura, která ji úřadu zbavila a vystavila pronásledování. “Když mne propustili z práce, Bergoglio mi poslal nádhernou kytici růží. Vídali jsme se tenkrát dvakrát týdně. Díky tomu, že doprovázel kněze do různých míst, dokázal mne stále informovat o tom, co se děje”, popisuje paní Alicia totalitní léta. “Když někdo musel odejít z Argentiny, ostatní disidenti zorganizovali společný oběd, aby ho pozdravili. Bergoglio na těchto setkáních nikdy nechyběl.” Dnes je paní Oliveirová šedesátnice, má čtyři děti a dosud se politicky angažuje. S nynějším papežem si často telefonuje a sdílí s ním smysl pro spravedlnost. “Obdivuji Bergogliovo přesvědčení, že absolutní jistoty jsou útočištěm pro člověka, který má strach. Do fundamentalismu se utíká ten, kdo se bojí vydat na cestu, aby hledal pravdu”, míní pro L´Osservatore Romano žena, kterou celý život doprovázelo Bergogliovo přátelství.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.5.20 Papež zavolal mladíkovi, z jehož dopisu citoval
18.2.20 Papež, jak jsem ho poznal – nová kniha italského vatikanisty
30.12.19 Papežova vzpoura proti apokalyptické rétorice
14.3.19 Bergoglio za diktatury zachránil víc lidí než známo
24.7.18 Otec Fiorito a Bergoglio – lidová zbožnost a teologie kultury



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti