Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

6.2.2015 

Svatý otec: Je třeba změnit výchovu, má-li se zamezit civilizační krizi

Vatikán. V nové synodní aule se včera večer uzavřel mezinárodní kongres vzdělávacího projektu Scholas Occurrentes, který kard. Bergoglio podporoval ve své původní buenosaireské diecézi. Papež František prostřednictvím videokonference rozmlouval se sedmi dospívajícími lidmi ze všech světadílů.

”V každém z vás je skříňka a v ní je poklad. Vaší úlohou je skříňku otevřít, vyjmout onen poklad, dávat mu růst, věnovat jej druhým a od nich zase obdržet jejich poklad. Každý z nás má uvnitř svůj poklad. Pokud jej ponecháme uzavřený, zůstane skrytý. Jestliže ho však budeme sdílet, bude se násobit spolu s poklady, které přicházejí od druhých.”

Oslovil je papež poté, co si vyslechl jejich zkušenosti a zážitky. Všichni tito mladí lidé byli zdravotně postižení, avšak se zaujetím popisovali své technologické pomůcky, sportovní a umělecké aktivity. Nevidomá Isabel žádala, aby papež postiženým lidem vyřídil, že se nemají vzdávat. “S trochou úsilí mohou dosáhnout všeho, co chtějí”, dodala. Izaiáš ze Spojených států, kterého trápí zpomalené pohyby, se ptal, jak papež reaguje na obtíže.

”Za prvé, nerozčiluji se. Není třeba se zlobit, ale je nutné zůstat v klidu, a pak hledat možnost, jak těžkosti překonat a zvítězit nad nimi. Když je nemohu překonat, musím je snášet, dokud nebude možné je překonat. Nesnáze nás nikdy nesmí vylekat. Nikdy se nemáme bát. Nejsme s to je všechny přemoci. Potřebujeme pouze čas k pochopení, rozum k nalezení cesty a odvahu jít dál a nikdy se nevyděsit.”

Neslyšící Manoj z Indie se papeže ptal, k čemu jsou dobré projekty jako Scholas, jak mohou pomoci?

”Tím, že vytvářejí mosty a přispívají ke sdílení. Když spolu mluvíte, dáváte ze sebe to nejlepší a dostáváte to nejlepší, co mají druzí ve svém nitru. To je důležité. Když nekomunikujeme, zůstáváme sami se svými omezeními a to nám neprospívá. Při rozhovoru je nejdůležitější samotná komunikace, dávání a dostávání, které je pro nás dobré, abychom nikdy nebyli sami.”

Ve své následné závěrečné promluvě k účastníkům kongresu se papež zaměřil na důležitost dosažení harmonie, což neznamená uzavřít kompromis, stanovit pravidla a dospět k částečnému porozumění.

”Harmonie je schopnost vnímat rozdíly, přijímat je, doceňovat je a ponechat je, aby dospívaly k souladu a nepůsobily rozdělení.”

Svět nezměníme, pokud nezměníme výchovu, pokračoval papež. Výchově totiž zcela chybí zmíněná harmonie, dodal a upozornil na nutnost navrátit se k výchovné smlouvě.

”Výchovná smlouva zahrnuje výchovu v rodině, ve škole a vlasti, v kultuře. Tato smlouva je velice silně nalomena a nelze ji napravit. Společnost, rodina a instituce pověřují výchovou učitele, kteří při svých špatných platech nesou celou tuto zodpovědnost. Když nepodají dobré výsledky, je jim to vyčítáno. Nikdo ale nevyčítá různým institucím, že se vzdaly výchovného paktu. Vzdávám hold učitelům, kteří mají tento horký brambor pod rukama, aby měli odvahu jít dál.”

Podle papeže je nutné dojít k výchovné smlouvě, na které by se podíleli všichni, aby tak zamezili civilizační krizi. Poté podal tři pedagogické návody k nalezení harmonie. Prvním je návrat ke kulturním a historickým základům každého národa. Z smyslu pro národ a vlast je nezbytné dospět ke všeobecnému smyslu.

”Italská kultura kupříkladu nemůže popřít svůj základ, kterým je Dante. Argentinská kultura, se kterou jsem obeznámen, se nesmí zbavit své národní básně Martin Fierro. Rád by se zeptal, kdo z přítomných Argentinců ji četl, studoval a zamyslel se nad ní. Každá země se musí vrátit k tomu, co je jí nejvlastnější, aby to sdílela s druhými a dospěla k harmonii. Toto je výchova ke kultuře.”

Výchovná je také hra. Papež zdůraznil, že výchova znamená hledat zdravý lidský základ, ludický rozměr a jeho kreativitu.

”Kniha Přísloví mluví o Boží moudrosti, která si hraje. Je třeba vrátit se ke hře jako výchovné cestě, jako výrazu výchovy. Výchova není pouhé předávání informací, ale také kreativita ve hře. Tento ludický rozměr přispívá ke společnému růstu a spolupráci. “

A konečně je nezbytné hledat v každém národě jeho krásu, kterou ustavilo umění – hudba, malířství, sochařství a literatura.

”Krása. Vychovávat ke kráse, protože soulad vyjadřuje krásu. Nikdy nemůžeme dospět k harmonii výchovného systému, pokud nebudeme vnímat krásu.”

Výchova má ve člověku vést k harmonii trojího jazyka – rukou, srdce a mysli. Ten, kdo na ní vydělává, je mladý člověk, tedy naše budoucnost, uzavřel Svatý otec kongres výchovného projektu Scholas Occurrentes.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
5.6.20 Vychovávat znamená hledat smysl věcí
5.6.20 Papež: Budoucnost lidstva závisí na vděčnosti, smyslu a kráse
1.11.19 Papež: Smrt je políčkem našemu pocitu všemohoucnosti
22.3.19 Papež k mladým lidem: Protestovat nestačí, žádá se kreativita
21.3.19 Svatý otec v sídle papežské nadace Scholas Occurrentes



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti