Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   8. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

17.2.2015 

Papež: Jsou země, které prodávají zbraně oběma stranám konfliktu

Vatikán. „Všichni jsme schopni činit dobro, ale také zničit to, co učinil Bůh“ – prohlásil papež František v dnešním kázání při ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty. Zastavil se přitom nad prvním čtením z knihy Geneze o potopě (Gn 6,5-8; 7,1-5.10) a konstatoval, že člověk je schopen zničit dokonce i bratrství. Proto vznikají války a rozdělení. Tvrdě pak odsoudil „podnikatele se smrtí“, kteří prodávají zbraně zemím, kde je válka, aby mohla pokračovat.
Papež v samotném úvodu formuloval úmysl, na který byla dnešní mše obětována:

Obětujme tuto mši za našich 21 koptských bratrů, zavražděných jenom proto, že byli křesťané. Modleme se za ně, aby je Pán přijal jako mučedníky, za jejich rodiny a za mého trpícího bratra Theodora.

„Člověk je schopen zničit vše, co učinil Bůh.“ Takto Petrův nástupce komentoval dramatickou pasáž z knihy Geneze, která popisuje, jak »Hospodin litoval, že udělal lidi«, protože »snažení jejich srdce stále jen směřuje ke zlému« a rozhodl se seslat na zem potopu. „Člověk - poznamenal papež – se zdá silnějším než Bůh; je schopen zničit vše dobré, co Bůh učinil.“

V prvních třech kapitolách Bible – pokračoval – nacházíme mnoho takových příkladů. Od Sodomy a Gomory po Babylonskou věž, kde člověk prokazuje svoji špatnost, která se zahnízdila v jeho srdci“:

Někdo však řekne: »Ale otče, nebuďte tak negativní!«. Je to však pravda. Jsme schopni zničit i bratrství. Pohleďme na Kaina a Ábela na prvních stránkách Bible. Ničí bratrství. Je to začátek válek. Žárlivost, závist, žádostivost moci, stále větší moci. Ano, vypadá to negativně, ale je to realistické. Vezměte nějaké noviny, jakékoliv – levicové, pravicové, středové – jakékoliv. A uvidíte, že více než 90 procent zpráv jsou zprávy o ničení. Víc než 90 procent. A to vidíme denně.

„Co se to děje v srdci člověka?“ – tázal se dále papež. „Ježíš nám připomíná, že ze srdce člověka vychází veškerá špatnost. Naše srdce je zlé – připomněl papež – je raněné. Stále tu je jakási „vůle po autonomii“ – dodal: »Dělám si to, co chci, a když něco chci, pak to dělám! A pokud kvůli tomu chci vést válku, tak ji vedu.«

Proč jsme takoví? Protože máme tuto ničivou moc, to je problém. Ve válce se pak obchoduje se zbraněmi... »Jsme podnikatelé.« - říká se. Ano, a s čím? Se smrtí? Jsou země, které prodávají zbraně tomu, kdo vede válku s tamtím, a prodávají také tamtomu, aby v ní pokračoval. Taková je schopnost ničit. A nepřichází to od druhého, ale od nás! »Snažení jejich srdce stále jen směřuje ke zlému« (Gn 6,5). Máme v sobě toto sémě, tuto možnost. Máme však také Ducha svatého, který nám dává spásu! Musíme však volit, v malých věcech.

Papež pak varoval před řečmi, které očerňují bližního. „Také ve farnostech, ve sdruženích je mnoho žárlivosti a závisti a někde se jde pomlouvat k faráři. „To je špatné – podotkl dále. Je to schopnost ničit, kterou všichni máme. A církev nás o tom na prahu postní doby nechává přemýšlet.“ František pak zaměřil pozornost na dnešní evangelium (Mk 8,14-21), ve kterém Ježíš napomenul učedníky, kteří se mezi sebou přeli, protože s sebou zapomněli vzít chléb. Pán jim říká, aby »si dávali pozor« a »varovali se kvasu farizejského a herodovského«. Zmiňuje tyto dva případy, tedy Heroda, který je proradným vrahem, a farizeje, kteří jsou pokrytci. Ježíš jim připomíná, jak již dvakrát rozmnožil chleby, a vybízí je k přemýšlení o spáse, o tom, co pro nás všechny činí Bůh. „Oni však nechápali – pokračoval papež – protože jejich srdce bylo zanícené onou špatností diskutovat mezi sebou o tom, kdo zavinil, že se ocitli bez chleba.“

Musíme vzít vážně Pánovo poselství, dodal papež: „Není to nějaké podivínství, není to řeč nějakého marťana. Člověk je schopen vykonat spoustu dobra.“ František pak zmínil příklad Matky Terezy, „ženy naší doby. Každý z nás – řekl – je schopen činit dobro, ale všichni jsme také schopni ničit, ničit ve velkém i v malém, v samotné rodině; ničit děti, nedovolit jim růst ve svobodě a nepomáhat jim vyrůstat dobře, anulovat děti. Tuto schopnost máme a proto je nezbytné bez ustání rozjímat, modlit se, rozmlouvat mezi sebou, abychom nepropadli této špatnosti, která vše ničí“.

A máme tu sílu. Ježíš to připomíná. Pamatujte. A dnes nám říká: »Pamatujte. Pamatujte na Mne, který jsem prolil svoji krev pro vás. Pamatujte, že jsem vás všechny spasil. Pamatujte na Mne, že mám moc doprovázet vás cestou života«; nikoli cestou špatnosti, nýbrž dobroty a prokazování dobra druhým; nikoli cestou zmaru, nýbrž cestou budování, vytváření rodiny, stavby města, vytváření kultury, budování vlasti, stále více.

„Prosme dnes před zahájením postní doby Pána o milost volit vždy s jeho pomocí správnou cestu a nenechat se oklamat svody, které nás vedou na špatnou cestu“ – končil papež František ranní kázání v Domě sv. Marty.

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti