Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

14.8.2004 

První den 104. apoštolské cesty Jana Pavla II. do Lurd

Vatikán/Lurdy. V 9 hodin ráno Jan Pavel II. odletěl z Římského letiště Ciampino na svoji 104. zahraniční apoštolskou cestu do Lurd. Jedná se o jeho druhou návštěvu tohoto známého francouzského poutního místa; první návštěva se uskutečnila v roce 1983, taktéž o Slavnosti Nanebevzetí Panny Marie.

Tři minuty před jedenáctou hodinou přistál Airbus Italských Aerolinií s Janem Pavlem II. na palubě na letišti v Tarbes, asi 16 km od Lurd. Svatého otce na letišti uvítal francouzský president Jacques Chirac, politické a občanské autority, apoštolský nuncius ve Francii mons. Fortunato Baldelli, arcibiskup Bordeaux a předseda Francouzské biskupské konference mons. Jean-Pierre Ricard a biskup Lurd, mons. Jacques Perrier.

V salónku letiště se nejprve ujal slova francouzský president Jacques Chirac, který v krátkém projevu pozdravil Jana Pavla II. Svatý otec pak ve svém projevu řekl:

Pane presidente, ctihodní bratři v biskupské službě, vážené dámy a pánové!

1. Děkuji Bohu, že mi dopřál opět navštívit tuto milovanou francouzskou zemi a setkat se s vámi se všemi. Přijměte mé srdečné přání dobra a pokoje. Důvodem mé dnešní cesty je oslava 150. výročí vyhlášení dogmatu Neposkvrněného početí Nejsvětější Panny Marie.

V myšlenkách jsem úzce spojen s milióny poutníků, kteří ze všech koutů světa přicházejí každý rok do Lurd, aby svěřili Matce Pána úmysly, které nosí v srdci a požádali ji o její pomoc a přímluvu.

2. Při této příležitosti bych chtěl pozdravit především vás, pane presidente republiky a ve vás všechny obyvatele této vznešené země, která si právě v těchto dnech připomíná 60. výročí ?vylodění v Provence?. Kéž by tyto slavnosti napomohly ke svornosti mezi národy a byly příležitostí k novému společnému úsilí v hledání a budování míru.

S radostí vzpomínám na mé předchozí návštěvy ve Francii a při této příležitosti, bych chtěl vzdát poctu nesmírnému dědictví kultury a víry, které poznamenaly její dějiny. Nemohu však zapomenout na veliké světce této země, na vzácné mistry křesťanského myšlení, školy spirituality, početné misionáře, kteří opustili zemi, aby přinesli celému světu zvěst Krista Pána. A s důvěrou se dívám na dnešní křesťanskou komunitu, která v této době velkodušně přijímá pozvání k hlásání moudrosti a naděje evangelia.

3. V úctě k odpovědnosti a kompetencím každého, katolická církev si přeje nabídnout společnosti svůj specifický přínos v budování světa, v němž velké ideály svobody, rovnosti a bratrství mohou být základem sociálního života, v hledání a neúnavném šíření společného dobra.

Tato přání svěřuji přímluvě mladé Bernardettě Soubirousové, pokorné dceři bigorrského venkova a svolávám na tuto zemi, na mateřskou přímluvu Panny Marie, Boží požehnání, které je zárukou přítomné i budoucí prosperity a míru.

Po projevu Svatého otce následovalo na letišti soukromé setkání Jana Pavla II. s presidentem Jacquesem Chiracem a vzájemná výměna darů. Poté Jan Pavel II. nastoupil do papamobilu a odjel z letiště v Tarbes do svatyně Notre Dame v Lurdech. Zastavil se ke krátké modlitbě u jeskyně zjevení, jako to mají ve zvyku poutníci. Po krátké tiché modlitbě se Svatý otec napil vody z pramene, kterou mu podal otec Raymond Zambelli, rektor lurdské svatyně. Poté Jan Pavel II. předal biskupovi Lurd mons. Jacquesovi Perrierovi Zlatou růži k poctě Neposkvrněného početí Blahoslavené Panny Marie a spolu s přítomnými věřícími se pomodlil polední modlitbu Anděl Páně.

* * *

V minulosti bývalo zvykem papežů darovat Zlatou růži katolickým královnám. Během doby se tento zvyk změnil a nyní je Zlatá růže darována papežem Marii, Královně nebes. Jan Pavel II. během svých apoštolských cest již vícekrát daroval Zlatou růži různým mariánským svatyním.

?Jeskyně?, místo, kde se zjevila Panna Maria Bernardettě, je srdcem Lurdské svatyně. 22 různých kostelů v okolí svatyně je důvodem, abychom mluvili o ?svatyních? v množném čísle ? Jeskyně Zjevení, Fontány, Bazény, Křížová cesta, Liturgické muzeum, Socha Panny Marie, Muzeum sv. Bernardetty, Muzeum zázraků a další. ... Během 140 let stálo v Jeskyni Zjevení postupně pět oltářů. Současný oltář nechal zhotovit biskup Lurd, mons. Jacques Perrier podle norem liturgické reformy z roku 1958 a nových potřeb plynoucích z tisíců nemocných poutníků přicházejících do Jeskyně. Oltář umělecky představuje biblický citát ?Pán je má skála? a byl vysvěcen 20. dubna 2004 kardinálem Paul Poupardem, který je v současné době předsedou Papežské rady pro kulturu ve Vatikánu.

* * *

Od Masabielské jeskyně se Svatý otec přesunul do poutního domu Notre Dame, který je v komplexu svatyně, nedaleko jeskyně, kde v soukromí poobědval a odpočinul si. Poutní dům Notre Dame je útulek pro nemocné poutníky, který ve svých 290 pokojích může hostit více než 900 poutníků.

Další program následoval v 17:30 hodin odpoledne, kdy Jan Pavel II. zahájil modlitbu Svatého růžence, tajemství světla, těmito slovy:

Drazí bratři a sestry!

1. Klečím zde před Massabielskou jeskyní a cítím dojetí, protože jsem dosáhl cíle své pouti. Tato jeskyně, kde se zjevila Panna Maria, je srdcem Lurd. Vede naše myšlenky k jeskyni na hoře Horeb, kde se Eliáš setkal s Pánem, který k němu mluvil v ?šumu jemného vánku? (1 Král 19,12).

Tady Panna Maria pozvala Bernardettu k modlitbě růžence, kterou ona sama začala. Tato jeskyně se tak stala katedrou zvláštní školy modlitby, v níž Maria všechny s vroucí láskou vyučuje kontemplaci Kristovy tváře. Proto jsou Lurdy místem, kde se věřící Francie a mnoha dalších národů Evropy a celého světa, modlí na kolenou.

2. Lurdští poutníci, i my chceme dnes večer v modlitbě rozjímat společně s Pannou Marií ?tajemství světla?, v nichž se Ježíš zjevuje jako ?světlo světa?. Připomeňme si jeho zaslíbení: ?Kdo mě následuje, nechodí ve tmě, ale bude mít světlo života? (Jan 8,12).

Chceme se učit od pokorné služebnice Pána poslušné disponibilitě naslouchání a velkodušnému úsilí v přijetí Kristova učení do našeho života.

Když rozjímáme o podílu Matky Pána na vykupitelském poslání Syna, zvláště vás zvu k modlitbě za povolání ke kněžství a k panenství pro Boží Království, aby ti, kdo jsou povoláni, dokázali odpovědět velkodušně a vytrvali.

3. Obráceni k Panně Marii, říkáme s Bernardettou: ?Moje milá Paní, smiluj se nade mnou. Odevzdávám se tobě, ty sama mě daruj svému Synu, kterého chci milovat z celého srdce. Milá Matko, dej, by moje srdce hořelo pro Ježíše?.

A na závěr modlitby Svatého růžence Jan Pavel II. pronesl toto rozjímání:

Buď pozdravena Maria, Ženo chudá a pokorná,
Bohem požehnaná!
Panno naděje, proroctví nových časů,
přidáváme se k tvému zpěvu chvály,
abychom slavili milosrdenství Pána,
a ohlašovali příchod Království
a plné osvobození člověka.

Buď pozdravena, pokorná služebnice Pána,
slavná Matko Krista!
Věrná Panno, svatý stánku Slova,
nauč nás vytrvat v naslouchání Slova,
poslušní hlasu Ducha,
pozorní jeho výzvám v našem svědomí,
a jeho projevům v událostech dějin.

Buď pozdravena, Ženo bolesti,
Matko živých!
Panno, Nevěsto pod Křížem, Nová Evo,
buď naší vůdkyní na cestách světa,
nauč nás žít a šířit lásku Krista,
nauč nás být s tebou pod nesčetnými Kříži,
na kterých je tvůj Syn ještě ukřižován.

Buď pozdravena, Ženo víry,
první mezi apoštoly!
Panno, Matko církve,
pomoz nám, aby zvítězila naděje, která je v nás,
abychom důvěřovali v dobrotu člověka a v lásku Otce.
Nauč nás budovat svět zevnitř:
v hlubině mlčení a adorace,
v radosti bratrské lásky,
v nezastupitelné plodnosti Kříže.

Svatá Maria, Matko věřících,
Naše Paní Lurdská,
oroduj za nás.

A po této modlitbě Jan Pavel II. udělil všem věřím své apoštolské požehnání.

* * *

Po požehnání na závěr modlitby růžence Jan Pavel II. odjel do poutního domu Notre Dame, kde v soukromí povečeřel. V 21 hodin vyšel od Massabielské jeskyně světelný průvod, vedený kardinálem Godfridem Danneelsem, arcibiskupem Bruselu. Svatý otec zahájil světelný průvod z terasy poutního domu těmito slovy:

Drazí bratři a sestry!

1. Zjevením Panny Marie Bernardettě v Massabielské jeskyni započal dialog mezi nebem a zemí, který pak pokračoval a trvá až dodnes. Maria žádala Bernardettu, aby k jeskyni přišlo procesí, téměř jakoby naznačila, že tento dialog se nemůže omezit jen na slova, ale musí se stát putováním s ní v pouti víry, naděje a lásky.

Více než století křesťanský lid v Lurdech věrně odpovídá na tuto mateřskou výzvu každodenním průvodem v čele s Eucharistickým Kristem, kterého lidé doprovázejí zpěvy a modlitbami k poctě Panny Marie.

Letos se také papež připojuje k vám v této láskyplné a zbožné úctě k Nejsvětější Panně, oslavené ženě Apokalypsy, korunované dvanácti hvězdami (srov. Zj 12,1). S pochodněmi v rukou si připomeňme a vyznejme svoji víru ve vzkříšeného Krista. Od něho přijímá celý náš život světlo a naději.

2. Svěřuji vám drazí bratři a sestry zvláštní úmysl k modlitbě tohoto večera: proste spolu se mnou Pannu Marii, aby vymohla světu vytoužený dar míru. Kéž v duších vytrysknou city odpuštění a bratrství. Kéž odložíme zbraně a v srdcích vyhasne nenávist a násilí.

Kéž každý člověk vidí v druhém ne nepřítele, se kterým by měl bojovat, ale bratra, kterého by měl přijmout a milovat, aby tak spolu mohli budovat lepší svět.

3. Vzývejme společně Královnu Pokoje a obnovme naše úsilí ve službě smíření, dialogu, solidarity. Zasloužíme si tak blahoslavenství, která Pán zaslíbil ?tvůrcům pokoje? (Mt 5,9).

Doprovázím vás modlitbou a požehnáním.

A tímto světelným průvodem skončil první den 104. apoštolské cesty Jana Pavla II. do Lurd. Zítřejší program Svatého otce začíná v 10 hodin dopoledne mší svatou Slavnosti Nanebevzetí Panny Marie na prostranství u basiliky Notre Dame.

Připravil: Jiří Sýkora

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti