Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

23.6.2015 

Zveřejněn Instrumentum laboris podzimní synody o rodině

Vatikán. „Výzvy, povolání a poslání rodiny“ – to jsou vůdčí linie dnes publikovaného textu Instrumentum laboris určeného účastníkům podzimního řádného zasedání biskupské synody o rodině. Tento dokument se skládá ze závěrečného dokumentu loňského mimořádného zasedání tzv. Relatio Synodi spolu se syntézou odpovědí na dotazník, který rozeslal biskupským konferencím generální sekretariát synody.

Výchozí dokument letošního zasedání obsahuje kromě zpráv biskupských konferencí také návrhy akademických institucí i samotných rodin. Instrumentum laboris je rozdělen na tři části: naslouchání výzvám týkajících se rodiny, rozlišování povolání k rodině, poslání dnešní rodiny.

První část poukazuje na „kulturní kontradikce“ naší doby. Jedna z těchto kontradikcí tvrdí, že „osobní totožnost a citová intimita musí vznikat v dimenzi, která je radikálně vyvázaná z biologické diverzity muže a ženy“, a pokouší se lidskými zákony „přisuzovat titul manželství svazkům osob téhož pohlaví“. Pracovní dokument biskupské synody proto vybízí, aby pohlavní různost byla „prohloubena nejen z biologického, ale především z lidského a kulturního hlediska“.

Dále jsou zmíněny „sociální kontradikce“, které působí rozpad rodin: války, migrace, chudoba, lichva, kultura na jedno použití, nepříznivá a dvojznačná ekonomická konjunktura, nezvěstnost institucí, které mají podporovat rodinu, jež je „základní a nezadatelnou oporou života společnosti“.

Instrumentum laboris dále zdůrazňuje význam rodiny jakožto nástroj inkluze, zvláště, pokud jde o křehké sociální kategorie: vdovy, vdovce, staré a postižené lidi. Zvláštní pastorační přístup patří rodinám migrantů, protože „nedostatek autentického přijetí a respektování lidských práv“ může vyvolat „projevy fundamentalismu“. Situace je ještě dramatičtější, dochází-li k ilegální migraci, „podporované mezinárodními kruhy obchodování s lidmi“.

Druhá část dokumentu je věnována nerozlučnosti svátostného manželství, kterou potvrzuje, a zároveň dodává, že „církev doprovází momenty manželské krize v optice milosrdenství, které nic neodnímá pravdě víry.“

„Všichni potřebují prokazovat a přijímat milosrdenství – píše se v třetí části dokumentu – a někteří – píše tam dále – „požadují, aby církev projevila analogický postoj k těm, kterým se manželství rozpadlo.“ Instrumentum se tak vrací ke klíčovému tématu závěrečné zprávy loňského zasedání biskupské synody, totiž k tématu prohlášení o neplatnosti manželství a konstatuje se široká shoda, pokud jde o „bezplatnost kanonického procesu“. Jednomyslnou shodu nemá myšlenka, že by za tento proces měl zodpovídat biskup.

Pozornost je věnována také rozvedeným a znovusezdaným párům. Instrumentum laboris konstatuje, že „nejsou mimo církev“ a pokládá za žádoucí, aby se zvážila vhodnost „zrušení nyní praktikovaných forem exkluze na poli liturgicko-pastoračním, výchovném a charitativním“. Etapy jejich pastorační integrace se po „předcházejícím rozlišování“ mají uskutečňovat „podle zákona růstu odpovídajícímu zralosti svědomí“. O přistupování ke svatému přijímání pro rozvedené znovusezdané Instrumentum laboris zmiňuje „všeobecnou shodu“, pokud jde o hypotetickou „cestu pokání“ pod pravomocí biskupa.

Žádná novinka se neočekává v postoji církve ke svazkům osob téhož pohlaví a pracovní text biskupské synody připomíná, že „každý člověk, nezávisle na svých sexuálních tendencích, má být respektován ve své důstojnosti a vnímavě a citlivě přijímán v církvi i ve společnosti“. S tím pak souvisí návrh na specifickou pastoraci homosexuálních osob a rodin, ze kterých pocházejí.

Dokument dále vybízí k docenění důležitosti adopce a osvojování a prohlašuje, že „výchova dítěte se musí stejně jako plození zakládat na pohlavní různosti,“ protože „má rovněž základ v manželské lásce muže a ženy“. Instrumentum laboris končí poukazem na mimořádné Jubileum Milosrdenství, které bude zahájeno 8. prosince t.r. a v jehož světle se bude synoda konat.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
24.10.18 Jaký bude závěrečný dokument biskupské synody?
20.10.18 Překvapila mne vstřícnost a otevřenost - říká bratrská delegátka Martina V. Kopecká
11.10.18 Synodní otce znepokojuje anonymní totalitarismus sociálních sítí a politický populismus
11.10.18 Na periferii o synodě nikdo neví, říká italský saletin
11.10.18 Jmenování komise pověřené redakcí závěrečného synodního dokumentu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti