Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

28.8.2004 

Homilie kardinála Kaspera u příležitosti rozloučení s Ikonou Kazaňské Panny Marie

Vatikán. Kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, ve čtvrtek v podvečer, 26. srpna, předsedal ve Vatikánské basilice mši svaté v rámci vigilie odjezdu delegace Svatého stolce do Moskvy, kde dnes byla předána Ikona Panny Marie kazaňské Ruské pravoslavné církvi.

Kardinál Kasper ve své homilii řekl:

Drazí bratři a sestry!

Včera Svatý otec předal starobylou a velmi uctívanou Ikonu Panny Marie Kazaňské delegaci Svatého Stolce, aby ji odvezla do Moskvy a v sobotu předala Ruské pravoslavné církvi u příležitosti slavnosti Nanebevzetí Panny Marie, kterou pravoslavní nazývají ?Slavnost Usnutí Panny Marie?. Dnes je slavná Ikona vystavena v této Basilice k veřejné úctě. Během této mše svaté, která bude slavena k poctě Panny Marie Kazaňské, bych chtěl spolu s vámi uvažovat o významu této události, kterou si výslovně přál sám Svatý otec.

Ikona Panny Marie Kazaňské je hluboce zakořeněna v dějinách a v religiositě ruského lidu a ruské pravoslavné církve. Od roku 1500 se mnohé generace mužů a žen modlily před tímto posvátným obrazem a svěřovaly Panně Marii svoje osobní potřeby během tragických a tmavých dob ruského národa. Prosby byly často vyslyšeny; této Ikoně jsou ve skutečnosti připisovány mnohé zázraky. A tak se stala symbolem a sjednocujícím prvkem ruského národa a pravoslavné církve, který se dá srovnat například s tím, co znamená Panna Maria Čenstochovská pro Polsko, nebo Panna Maria Guadalupská pro Mexiko a pro celou Latinskou Ameriku.

Během 80ti let, kdy noc ateismu zahalila Rusko, se z této země Ikona Panny Marie Kazaňské ztratila. Po dlouhém dobrodružném putování se objevila ve Spojených státech. Od Světové výstavy v New Yorku v roce 1964, v době, kdy železná opona rozdělovala evropský západ a východ a ruským občanům nebylo povoleno opustit zemi, Ikona představovala na západě Rusko a Ruskou církev. Během Světové výstavy v New Yorku a pak ve Fatimě byl svatý obraz uctíván mnohými katolíky. Tak se Panna Maria Kazaňská stala sjednocujícím bodem a spojnicí mezi pravoslavnými a katolíky. Panna Maria nás jakoby předešla na cestě našeho ekumenického úsilí, anticipovala naši cestu a spojila v modlitbě dvě rozdělené části křesťanství.

Toto dílo smíření pokračovalo až do roku 1993, kdy svatý obraz byl svěřen Svatému otci. Od té chvíle se často modlil před Ikonou za obnovu víry v Rusku a za jednotu mezi katolickou a Ruskou pravoslavnou církví. Od začátku měl Svatý otec myšlenku darovat Ikonu Ruské pravoslavné církvi, jakmile to bude možné a nastane příhodný čas.

Dnes, kdy božská Prozřetelnost znovuotevřela cesty mezi východem a západem, se Panna Maria Kazaňská vrací do své země a ke svému lidu. Tato událost nepatří do světské oblasti. Je to výraz hlubokého společenství víry mezi západem a východem, které existuje i přes těžkosti, neporozumění a rozdíly ve víře. Panna Maria Kazaňská, symbol Ruské pravoslavné církve se díky své cestě západem stala symbolem tohoto společenství víry sdíleném východním i západním křesťanstvím.

Toto společenství se projevuje ve stejném uctívání Panny Marie a ve společné víře v jejího Syna, našeho společného Pána Ježíše Krista, věčného Syna Božího, který se stal člověkem skrze Pannu Marii, aby na světě zavládlo usmíření a mír. Ve společné víře v Toho, který se v předvečer své smrti modlil ?aby všichni byli jedno?.

Maria přijala modlitbu a odkaz svého Syna za svůj a tak se stala naší společnou matkou a matkou církve. Stala se také matkou a patronkou jednoty církve. Vroucně si přejeme, aby tato tak uctívaná Ikona, v minulosti sjednocující prvek Ruské pravoslavné církve, se v budoucnu stala prvkem spojení a jednoty mezi pravoslavnými a katolickými věřícími, kteří v modlitbě prosí o plnou jednotu.

Jsem přesvědčený, že Panna Maria Kazaňská, díky své mocné přímluvě, bude naše opora a naše spojenkyně ve snaze překonat vzdálenosti, těžkosti, nedorozumění a rozdíly víry, které bohužel mezi námi ještě existují. Díky její přímluvě u Božího trůnu ona dokonale sjednotí katolickou církev a Ruskou pravoslavnou církev v jednu a jedinou Kristovu církev. Předání Ikony Patriarchovi Alexeji II. se tak stává významnou ekumenickou událostí.

Drazí bratři a sestry, chtěl bych přidat ještě jednu úvahu. Ježíš se modlil v předvečer své smrti ?aby všichni byli jedno, aby svět uvěřil?. Z toho vyplývá, že jednota Kristových apoštolů musí být znamením a nástrojem jednoty a pokoje ve světě. Když přemýšlíme o cestě Kazaňské Panny Marie za hranice Ruska na západ, a o jejím návratu do země, kde byla tak velmi uctívána, uvědomujeme si, že poté, co byl svět během studené války rozdělen na dva protikladné bloky, poté, co padla železná opona a berlínská zeď, je tato Ikona také symbolem nové Evropy a procesu sjednocování kontinentu, kam kulturně nábožensky patří také Rusko. Matka Boží Kazaňská svou cestou po celém světě se stala Tou, která se přimlouvá za Evropu a ochránkyní Evropy, především jejích kořenů a křesťanských hodnot evropského kontinentu.

Po dvou hrozných válkách, dvou totalitních a ateistických diktaturách, které poznamenaly teprve nedávno skončené 20. století a před vládnoucím jevem sekularismu, má Evropa zapotřebí hluboké obnovy ve víře. Panna Maria představuje všechny hodnoty, které taková obnova předpokládá: důstojnost lidské osoby, svatost života, ochrana manželství a rodiny, hodnoty práva a spravedlnosti jako pilířů míru. Život a jednota společenství evropských národů budou moci mít stabilitu jen v tom případě, že budou spočívat na těchto hodnotách.

Chtěl bych vás všechny vyzvat, abyste naši cestu do Moskvy a předání Ikony doprovodili modlitbou, aby toto poslání bylo duchovní událostí Bohem požehnanou a dalším krokem k plnému společenství s Ruskou pravoslavnou církví a ke smíření v Evropě.

Kéž je pro nás Matka Boží kazaňská příkladem takové víry. Kéž je to ona, která se přimlouvá za nás a podporuje nás na cestě víry. Kéž je požehnáním pro Rusko a celou Evropu. Kéž vyprosí Evropskému kontinentu pokojnou budoucnost, ve spravedlnosti a svobodě. Kéž by byla pomocí pro sjednocení všech křesťanů. Svatá Maria, Matko Boží a Matko církve, pros za nás. Amen.

Přeložil: Jiří Sýkora

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.7.05 Matka Boží kazaňská se vrátila domů
1.9.04 Vděčnost moskevského Patriarchy za předání ikony Matky Boží Kazaňské
30.8.04 Navrácení Matky Boží Kazaňské má historický význam
30.8.04 Moskva vítá znovunalezenou ikonu
28.8.04 Mnišství hrálo v pravoslavném světě vždy důležitou úlohu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti