Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

29.11.2015 

Důstojnost člověka spočívá v jeho úsilí o důstojnost bližního

Papež k veřejným činitelům, Bangui - Středoafrická republika

Česká sekce RV

Paní prozatímní prezidentko,
Vážení představitelé,
Členové diplomatického sboru,
Představitelé mezinárodních organizací,
Drazí bratři biskupové,
Dámy a pánové,

Těší mne, že jsem tady s vámi, a chci vám předně vyslovit svoji vděčnost za vřelé přijetí, kterého se mi dostalo, Děkuji paní prozatímní prezidentce za laskavá slova na uvítanou. Z tohoto místa, které je v jistém smyslu domem všech obyvatel Středoafrické republiky, chci vaším prostřednictvím i prostřednictvím dalších státních představitelů vyjádřit své sympatie a duchovní blízkost všem vašim spoluobčanům. S potěšením též zdravím členy diplomatického sboru a představitele mezinárodních organizací, jejichž práce je výrazem solidarity a spolupráce, které je mezi národy a zeměmi zapotřebí pěstovat.

Středoafrická republika navzdory těžkostem postupuje k normalizaci svého sociálně-politického života a já vstupuji na její půdu poprvé po svém předchůdci svatém Janu Pavlu II. Přicházím jako poutník pokoje a jako apoštol naděje. Těší mne totiž, že mohu ocenit úsilí vynaložené různými národními i mezinárodními představiteli, počínaje paní prozatímní prezidentkou, v nynější fázi vedení této země. Vroucně si přeji, aby rozličná celonárodní jednání, která se uskuteční za pár týdnů, umožnila zemi klidně vykročit do nové etapy svých dějin.

Horizont je osvěcován mottem Středoafrické republiky, které odráží naděje a sny jejich průkopníků a otců zakladatelů: „Jednota – důstojnost – práce“. Dnes, více než včera, vyjadřuje tato trilogie přání každého Středoafričana, a je proto bezpečným kompasem jejích představitelů, kteří mají za úkol řídit osudy země. Jednota, důstojnost, práce! Tři smysluplná slova, z nichž každé představuje staveniště i program, který nikdy nekončí, závazek, který je nepřetržitě třeba uskutečňovat.

Nejprve jednota. Ta – jak známo – je kardinální hodnotou harmonie národů. Je třeba žít a tvořit na základě podivuhodné rozmanitosti okolního světa, vyhýbat se pokušení strachu před druhým a před tím, co nám není důvěrně známo, před tím, co nepatří k našemu etniku, k našim politickým rozhodnutím nebo k našemu náboženskému vyznání. Jednota naopak vyžaduje, abychom vytvářeli a prosazovali syntézu bohatství, jehož nositelem je každý. Jednota v různosti je trvalou výzvou, která vyžaduje tvořivost, velkorysost, odříkání a úctu vůči druhým.

Potom důstojnost. Právě to je morální hodnota, synonymum čestnosti, poctivosti, laskavosti a vážnosti, která charakterizuje muže a ženy vědomé si svých práv jakož i svých povinností a vede je ke vzájemné úctě. Každý člověk má důstojnost. Potěšilo mne, když jsem se dozvěděl, že Středoafrická republika se nazývá „Zo kwe zo“, tedy „zemí, kde je člověk člověkem“. Proto je zapotřebí učinit vše pro ochranu lidství a důstojnosti člověka. A kdo má prostředky potřebné k důstojnému životu má se místo starostí o svoje privilegia snažit pomáhat těm chudším, aby i oni dosáhli životní úrovně odpovídající lidské důstojnosti, zejména prostřednictvím rozvoje svého lidského, kulturního, ekonomického a sociálního potenciálu. Přístup ke vzdělání a zdravotnické péči, boji proti podvýživě a za slušný příbytek pro všechny by měl být na prvním místě rozvoje, který dbá na lidskou důstojnost. Vždyť důstojnost lidské bytosti spočívá v tom, že se člověk zasazuje o důstojnost svých bližních.

Nakonec práce. Prostřednictvím práce můžete povznášet život svých rodin. Svatý Pavel řekl: „Nemají přece shromažďovat majetek děti rodičům, ale rodiče dětem“ (2 Kor 12,14). Úsilí rodičů je výrazem jejich lásky k dětem. A také vy, Středoafričané, můžete tuto nádhernou zemi vést k rozkvětu moudrým spravováním jejích četných zdrojů. Vaše země se nachází v jedné z oblastí považovaných za plíce lidstva, protože oplývá výjimečnou biodiverzitou. V tomto ohledu a s odkazem na encykliku Laudato si´ bych rád upozornil všechny občany, představitele země, mezinárodní partnery a nadnárodní společnosti na jejich závažnou zodpovědnost při využívání přírodních zdrojů a při přijímání rozhodnutí a rozvojových plánů, které tím či oním způsobem ovlivňují celou planetu. Práce na budování prosperující společnosti musí být dílem solidarity. Moudrost vašeho lidu zahrnuje chápání této pravdy odedávna a předává ji v přísloví: „Mravenci jsou nepatrní, ale protože je jich mnoho přinášejí kořist do svého hnízda.“

Bylo by zajisté laciné připomínat, že chování a činy veřejných představitelů mají ústřední význam. Oni by měli být prvními, kdo důsledně ztělesňují hodnoty jednoty, důstojnosti a práce, aby byli vzorem pro svoje krajany.

Dějiny evangelizace této země a sociálně-politické dějiny této země dosvědčují, že církev usiluje o hodnoty jednoty, důstojnosti a práce. Připomínkou průkopníků evangelizace Středoafrické republiky zdravím bratry biskupy, kteří jsou za ni nyní zodpovědní. Spolu s nimi vyjadřuji znovu připravenost této místní církve nadále přispívat k prosazování obecného dobra, zejména snahou o mír a smíření. Nepochybuji, že představitelé Středoafrické republiky budou nadále zaručovat církvi příznivé podmínky jejího duchovního poslání. Tak se bude moci stále více podílet na „povznášení každého a celého člověka“ (Populorum progressio, 14), jak krásně řekl téměř před padesáti lety můj předchůdce bl. Pavel VI., který byl prvním papežem, jenž v moderní éře přijel do Afriky, aby povzbuzoval a utvrzoval v dobrém příchod nového úsvitu.

Za sebe bych rád v této chvíli vyslovil chválu snaze, kterou vynaložilo mezinárodní společenství, představované zdejším diplomatickým sborem, a členové misí různých mezinárodních organizací. Srdečně povzbuzuji, abyste pokračovali na cestě solidarity, a doufám, že společně se Středoafrickými představiteli pomůžete svým dílem této zemi pokročit zejména na poli usmíření, odzbrojení, upevnění míru, posílení zdravotnictví a v kultuře zdravé administrativy všech úrovní.

Nakonec bych chtěl zdůraznit, že mám radost z toho, že navštěvuji tuto překrásnou zemi, která leží v srdci Afriky a je vlastí hluboce nábožensky založeného lidu oplývajícího přírodním a kulturním bohatstvím. Spatřuji v ní zemi zahrnutou Božím dobrodiním! Kéž Středoafrický lid, jeho vedoucí představitelé a všichni jeho partneři docení pravou hodnotu těchto dobrodiní a nepřetržitě pracují na jednotě, lidské důstojnosti a pokoji založeném na spravedlnosti! Bůh vám všem žehnej!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.2.21 Papeže by chtěli všichni
8.2.21 Papež František k diplomatickému sboru: Mít na paměti přesažnou důstojnost člověka
9.1.20 Novoroční setkání papeže Františka s diplomatickým sborem: Naděje vyžaduje realismus
9.9.19 Idolatrická ekonomie potřebuje oběti lidských životů na oltáři spekulace a profitu
23.5.19 Papež k velvyslanců: Pozornost k nejzranitelnějším má jméno. Bratrství!



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti