Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

6.9.2004 

Portrét nové blahoslavené Piny Suriano

Vatikán. Včera, v neděli 5. září, Svatý otec blahoslavil v Loretu během mše svaté tři členy Katolické akce. Pro Jana Pavla II. se jednalo již o 144. cestu po Itálii, kdy se zúčastnil národní poutě Italské Katolické akce do Loreta. Během mše svaté prohlásil za blahoslavené tři služebníky Boží, kteří byli svou činností spojeni s Katolickou akcí. Jsou to katalánský kněz, Pedro Tarrés y Claret a dva italští laici, Alberto Marvelli a Pina Suriano. V následujících minutách vám přinášíme portrét nové blahoslavené Piny Suriano.

Giuseppina Suriano, později známá pod zdrobnělinou Pina, se narodila 18. února 1915 v Partinicu, v zemědělské oblasti v provincii Palerma, patřící do arcidiecéze Monreale. Byla prvním dítětem mladých manželů Giuseppa a Grazielly Costantino, kteří žili ze skromných, ale jistých zdrojů, pocházejících z jejich zemědělské práce.

Pina byla pokřtěná 6. března 1915 v kostele Zvěstování Panny Marie ve farnosti v Partinicu.

Pina byla velice milá a plachá, byla vnímavá k náboženskému duchu, kterým žila její rodina. Její duševní vyrovnanost ji vedla k tomu, že se zajímala o každodenní prosté věci, věci týkající se náboženství, jež v ní plálo odmalička, a které se stalo později středem jejich zájmů.

Byla obklopena něhou svých příbuzných - Pina tehdy žila ve velkém domě svého dědečka a babičky se všemi příbuznými a jelikož byla prvorozená vnučka, ji všichni zahrnovali něhou ? od nich se jí dostalo první morální a náboženské výchovy, kterou později zdokonalila, již od svých čtyř let, v mateřské škole sester sv. Antonína.

Ve svých sedmi letech, v roce 1921, začala Pina navštěvovat státní školu v Partinicu a po celých pět let základní školy měla za učitelku paní Margheritu Drago, která se stala první obdivovatelkou jejich jedinečných ctností. Pina chodila do školy velice ráda: zajímaly ji všechny předměty a naplňovaly jí radostí.

V roce 1922, během několika dní ji byly uděleny svátost pokání, první svaté přijímání a biřmování.

A tentýž rok vstoupila do Katolické akce - nejdříve jako Benjamína, pak jako mladá aspirantka. Pina byla ještě dvanáctiletou dívkou, když se začala hlouběji zajímat o dění ve farnosti a v diecézi, začala se aktivně podílet na všech aktivitách Křesťanské akce, zvláště na těch, jež se týkaly místních problémů. Farnost pro ní byla hlavním motorem její činnosti a farář Don Antonio Cataldo, který byl její duchovní vůdce a zpovědník, ji všemožně pomáhal.

V roce 1937 byla postavená nová fara Panny Marie Růžencové a tam Pina pokračovala ve své činnosti, protože patřila do té farnosti, kde byl prvním farářem Don Andrea Soresi: nejdříve zpovědníkem a duchovním vůdcem, pak životopiscem Piny. V 1938 byla jmenována delegátkou nižších sekcí: andílci, maličké, benjamínky, aspirantky. Od 1939 do 1948 byla sekretářkou Katolické akce a mezi rokem 1945 a 1948, přestože byla členkou Skupiny žen, byla jmenována, na naléhání samých mladých, za jejich vedoucí; přičemž byla i nadále sekretářkou.

V roce 1948 založila sdružení Dcery Marie, v jehož čele byla až do své smrti.

To, že Pina vstoupila do Katolické akce je velice důležité, protože zájmy, které od té doby pěstovala, touhy a náboženské činy, které během života konala, byly motivovány právě tím, že se stala součástí této organizace. To mimo jiné vysvětluje, jak se mohla stát, během let, znalcem života a poselství Ježíše, poslání církve a povolání lidí ke svatosti.

Tato blahoslavená položila za základy svého apoštolátu modlitbu, obětování, mši svatou, posvěcení a každodenní meditaci; studovala Slovo Boží a následovala duchovního vůdce.

Vztah mezi Pinou a vlastní rodinou si zasluhuje jednu zmínku. I když byla Pina v rodinném okruhu dokonalou dcerou, jak v úkolech, které jí dávaly, tak i proto, že se nikdy nepostavila proti rodičům, docházelo mezi jí a její matkou k silným střetům kvůli víře: matka nechtěla, aby dcera trávila tolik času v kostele, protože se tímto oddaloval sňatek, který si matka tolik přála.

Jako ukázka, že náboženské úsilí Piny pocházelo z přesně stanovené a přijaté volby života, složila 29. dubna 1932 v kostele Dcer Milosrdenství a Kříže, slib čistoty. Slova, jež pronesla a která zapsala toho dne do svého diáře jsou následující: ?V tento slavnostní den, můj Ježíši, chci se k tobě připojit a slibuji, že budu ještě čistější, neposkvrněnější, abych byla bílým kvítkem, hodným růst v tvé zahradě?.

Vážnost složeného slibu již vyplývá z toho, že jej Pina obnovovala každý měsíc, s povolením duchovního vůdce. Proto zdvořile, ale důrazně odmítla různé mladíky, jež byli okouzleni jejím půvabem a kteří se na ní obrátili s nabídkou k sňatku.

Pina se pokoušela uskutečnit svou touhu stát se sestrou různými způsoby, ale pokaždé ji v tom zabránily nepřekonatelné těžkosti. Mezitím, co se Pina modlila a doufala, že dostane od svých rodičů požehnání ke vstupu do řeholního života, podílela se aktivně na životě farnosti a diecéze; jednak jako členka a vedoucí Katolické akce, jednak jako předsedkyně Mariánského sdružení.

Když Pina viděla cestu k řeholnímu životu plnou překážek, rozhodla se dát Ježíši poslední důkaz své nesmírné lásky a 30. března 1948, spolu s dalšími družkami, se nabídla jako oběť pro posvěcení kněží.

Ještě předtím, než onemocněla, se jí v září 1948 dostalo velkého daru: vydala se na pouť do Říma.

Byla to doopravdy neskutečná souhra náhod, mezi její nabídkou oběti, kterou učinila blahoslavená Pina v březnu 1948 a mezi vypuknutím nemoci ? revmatického zánětu kloubů ? která byla tak silná, že zapříčinila srdeční potíže, které později byly příčinou její smrti.

Ve svých vznešených příkladech dokonalosti pokračovala až do konce a zemřela nečekaně na infarkt 19. května 1950 za blaženého pocitu štěstí, že její nabídka oběti pro posvěcení kněží byla přijata.

Velký počet účastníků při rozloučení a při pohřbu jasně dokazoval, že ji lidé pokládali za svatou. Následující den, po rozloučení, které se konalo ve farnosti sv. Růžence, byly tělesné ostatky Piny pochovány v rodinném hrobě na městském hřbitově v Partinicu.

18. května 1969 bylo její tělo definitivně přeloženo z městského hřbitova do kostela Nejsvětějšího Srdce v Partinicu.

Podle materiálů RV přeložila Marta Kratochvílová

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti