Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

12.2.2016 

Petrův nástupce zahájil apoštolskou cestu do Mexika

Vatikán. Papež František zahájil svou 12. apoštolskou cestu. Její první etapa jej zavede na Kubu, kde v době našeho večerního vysílání na havanském letišti probíhá historické setkání papeže s ruským pravoslavným patriarchou Kirillem. Odtud bude Petrův nástupce pokračovat do Mexika, kde zůstane do 18. února. Motto jeho mexické cesty zní: „Misionář milosrdenství a míru“.

Za přísných bezpečnostních opatření zastavil papežský vůz přímo na ploše římského letiště Fiumicino vedle připraveného airbusu A 330-200 italské společnosti Alitalia. Svatého otce Františka přivítal ředitel společnosti Luca Cordero di Montezemolo a další vládní a vojenští představitelé.

Papežský speciál přistane v Havaně po téměř dvanáctihodinovém letu, ve 14 hodin místního času (20h našeho času). Po třech hodinách vyhrazených pro setkání s patriarchou Moskvy a celé Rusi bude římský biskup pokračovat v cestě do Mexika, kde přistane v 19.30 místního času, to znamená o půl třetí ráno středoevropského času.

Jak informoval tiskový mluvčí Svatého stolce o. Federico Lombardi, v průběhu letu se uskutečnilo velmi krásné zhruba čtyřicetiminutové setkání Svatého otce s novinářským doprovodem. Papežskou cestu bude přímo na místě sledovat 76 korespondentů různých sdělovacích prostředků. Nejpočetnější, desetičlenná skupina, je z Mexika, avšak zastoupeny jsou téměř všechny země a národy, uvedl o. Lombardi předtím, než se ujal slova papež František.

“Dobrý den, děkuji za vaši přítomnost a práci. Bude to náročná a hutná cesta, ale zároveň cesta opravdu vytoužená. Přál si ji můj bratr Kirill, já sám a také Mexičané. Na začátku středeční audience mne očekávala vaše mexická kolegyně se všemi filmy komika Cantiflase, skoro jako bych měl vstoupit do tunelu vedoucího časem. A tak jsem touto Cantiflasovou branou, která vede ke zdravému smíchu, vstoupil do Mexika. Mým nejniternějším přáním je předstoupit před Pannu Marii Guadalupskou. Před ono tajemství, které se stále zkoumá a zkoumá, ale na které neexistují lidská vysvětlení. Také nejvědečtější studie nakonec říkají: „Je to Boží věc“. Právě kvůli tomu Mexičané říkají: „Jsem sice ateista, ale guadalupan“. Samozřejmě pouze někteří Mexičané, protože nikoli všichni jsou ateisté!“

Papež František dále přítomné novináře informoval, že s nimi tentokrát cestuje naposledy dr. Alberto Gasbarri. Římský právník a dosavadní koordinátor papežských cest brzy oslaví sedmdesátku a ukončí náročnou pracovní činnost, která obnáší dlouhé měsíce v zahraničí při dojednávání všech detailů apoštolských cest.

“Doktor Gasbarri pracuje ve Vatikánu už 47 let. To musel nastoupit do práce, když mu byly tři nebo čtyři roky! A 37 let organizuje papežské cesty. Říkám to, abychom mu mohli vyjádřit svůj vděk a zorganizovat při zpáteční cestě malou oslavu. Zodpovědnost za cesty za něj v tuto chvíli převezme mons. Mauricio Rueda – ten však není ze země těstovin, ani tequily, nýbrž tinta! Vítejte!“

Kolumbijský monsignor, ročník 1970, dosud pracoval v diplomatických službách Svatého stolce v Jordánsku a Spojených státech amerických. Otec Lombardi pak předal slovo mexické novinářce Valentině Alazrakiové, která je římskou korespondentkou mexické televizní stanice Televisa . Kromě mexických komických filmů si pro papeže připravila klasickou lokální pokrývku hlavy – mexické sombréro.

“Abyste se cítil jako Mexičan! První jsem před 37 lety darovala Janu Pavlu II. Pak si založil sbírku, protože do Mexika cestoval celkem pětkrát. Papež Benedikt si sombréro nasadil v Guanajuato a řekl, že se cítí jako Mexičan. Teď je tedy řada na vás. Toto sobmréro navíc pochází z Kuby – přivezla ho tam jedna mexická rodina při vaší poslední návštěvě, ale nepodařilo se jí ho předat. Proto jsem slíbila, že vám ho dám, pokud dodržíte slib a přicestujete do Mexika. Nikdy bych si nepředstavila, že se sobmréro vrátí opět na Kubu. To bylo opravdu překvapení! Děkuji a šťastnou cestu!“

Papež František také poděkoval a opětoval přání šťastné cesty všem novinářům ještě předtím, než každého z nich osobně pozdravil. V krátkém rozhovoru s jedním z nich, Kolumbijcem Nestorem Pongutou, Petrův nástupce potvrdil, že má v úmyslu navštívit jeho vlast v příštím roce. Jak řekl, vše závisí na výsledcích jednání mezi kolumbijskou vládou a skupinou Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), které nyní probíhá v Havaně.

Kromě hlavního mexického města navštíví papež také jih a sever země. Jen v rámci cest po Spojených státech mexických urazí 3.600 km, z toho 400 km v automobilu. Navštíví hlavní poutní místo Latinské Ameriky v Guadalupe , setká se s migranty na hranicích se Spojenými státy americkými a s domorodci v Chiapasu. Nebude chybět ani setkání s rodinami a s mladými lidmi.

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.2.16 Otec Lombardi o guadalupské cestě
18.2.16 Pohyb kapitálu nesmí určovat pohyb a životy lidí
18.2.16 Bez Panny Marie Guadalupské nelze pochopit Mexiko
18.2.16 Papež František ve Spojených státech mexických - 6.den
17.2.16 Papež František ve Spojených státech mexických - 5.den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti