Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

27.2.2016 

Papež k podnikatelům: Neexistuje svoboda bez spravedlnosti

Vatikán. Ve Vatikánu byla vůbec poprvé přijata Generální konfederace italského průmyslu (Confindustria), instituce založená před 106 lety, která je také významným aktérem na italské politické scéně. Přibližně 7 tisíc podnikatelů přišlo v poledne do auly Pavla VI., aby se zde setkali s papežem Františkem. „Tímto setkáním, které je v dějinách vašeho sdružení novinkou, přijímáte závazek přispívat svojí prací do spravedlivější a k lidským potřebám vlídnější společnosti,“ řekl v úvodu papež.

Chcete společně přemýšlet o etice podnikání; společně posilovat vnímavost k hodnotám, které jsou »páteří« formace, územní valorizace a podpory sociálních vazeb a posilují konkrétní alternativu konzumního modelu zisku za každou cenu.

- tématizoval papež František. „»Společně se přičiňovat« je výraz, který jste si zvolili za vůdčí a směrodatný. Inspiruje ke spolupráci a sdílení, vytyčuje cestu ke vztahům, které se budou řídit společným smyslem pro odpovědnost,“ pokračoval Petrův nástupce.

Společně se přičiňovat ve složitém světě podnikání znamená investovat do projektů, které dokáží zapojit zapomínané a přehlížené subjekty. Těmi jsou především rodiny, krby lidství, kde pracovní zkušenosti, oběti, které je sytí, a plody, jež přinášejí, mají smysl a hodnotu. A spolu s rodinami nelze zapomínat na slabší a okrajové kategorie, jako jsou staří lidé, kteří ještě mohou dát výraz zdrojům a energiím v činné spolupráci, ale nezřídka jsou odepisováni jako neužiteční a neproduktivní. A co říci o všech těch potenciálních pracujících, zejména mladých, kteří vězí v nejistém pracovním úvazku nebo nezaměstnanosti a není jim nabídnuta práce, která by kromě poctivé mzdy dodala důstojnost, o kterou jsou připravováni?

„Společně se přičiňovat – řekl dále papež František – znamená stavět práci nikoli na ojedinělém talentu jednotlivce, nýbrž na spolupráci mnohých. Jinými slovy to znamená vytvářet síť, aby byly doceněny dary druhých, ale přitom nepřehlížet neopakovatelnou jedinečnost každého. V centru každého podnikání ať je tedy člověk: nikoli ten abstraktní, ideální a teoretický, nýbrž ten konkrétní se svými sny, potřebami, nadějemi a snažením.“

Tato pozornost ke konkrétnímu člověku obnáší celou řadu významných rozhodnutí: znamená to dát každému to jeho, vyprostit matky a otce rodin z úzkosti z toho, že nemohou svým dětem dát budoucnost ani přítomnost; znamená to umět řídit, ale také naslouchat, pokorně a s důvěrou sdílet projekty a nápady; znamená to pracovat tak, aby práce vytvářela další práci, odpovědnost vytvářela jinou odpovědnost, naděje vytvářela jinou naději, zvláště pro mladé generace, které ji dnes potřebují jako nikdy dříve.

„Vzhledem k mnoha bariérám nespravedlnosti, samoty, nedůvěry a podezření, jež jsou v naší době budovány – pokračoval papež – je svět práce, jehož jste prvními aktéry, volán k odvážnému vykročení , aby »společné přičinění« nebylo sloganem, nýbrž programem pro budoucnost i přítomnost.“ Petrův nástupce v této souvislosti připomněl s odkazem na encykliku Laudato si´, že „podnikatelská aktivita je ušlechtilé poslání zaměřené na produkci bohatství a zlepšování světa pro všechny“ (č.129).

Jste povoláni pečovat o odbornost a současně věnovat pozornost podmínkám, ve kterých se pracuje, aby nedocházelo k úrazům a škodlivým situacím. Vaší hlavní cestou ať je vždycky spravedlnost, která odmítá zkratky známostí a protekcí i nebezpečné deviace podvodů a snadných kompromisů. Takový ať je horizont altruismu, kterým se bude vyznačovat vaše snažení a povede vás k tomu, že budete kategoricky odmítat pošlápávání lidské důstojnosti ve jménu výrobních požadavků, jež zastírají individualistickou krátkozrakost, tristní sobectví a žízeň po zisku.

Papež pak citací z exhortace Evangelii gaudium poukázal na službu obecnému dobru (č.203) a řekl:

Právě obecné dobro je buzolou, která orientuje výrobní činnost, aby mohla růst ekonomie všech a pro všechny, která »pohledy potřebných neponechává bez povšimnutí«(Sir 4,1). Taková ekonomie je opravdu možná, ale pod podmínkou, že proklamace ekonomické svobody nepřeváží nad konkrétní svobodou člověka a lidskými právy a že trh nebude absolutní, nýbrž bude ctít požadavky spravedlnosti i samu důstojnost člověka. Neexistuje totiž svoboda bez spravedlnosti a neexistuje spravedlnost bez úcty k důstojnosti každého člověka.

řekl papež František členům svazu italských podnikatelů, které na závěr poprosil o modlitbu za sebe a udělil pak požehnání jim, jejich blízkým a jejich podnikání.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti