Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

30.3.2016 

Milosrdenství zahlazuje hřích

Katecheze papeže Františka na gen. audienci, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

(Žl 51, 3-4.11-12)

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Zakončíme dnes katechezi o milosrdenství ve Starém zákoně, a to meditací nad 51. Žalmem, zvaným Miserere. Jde o kajícnou modlitbu. Prosbě o odpuštění předchází vyznání viny a kajícník se potom nechává očistit Pánovou láskou a stává se novým stvořením, schopným poslušnosti a majícím ducha vytrvalosti a upřímné chvály.

„Titul“, který starobylá židovská tradice dala tomuto Žalmu, odkazuje ke králi Davidovi a jeho hříchu s Betsabou, manželkou Chetity Uriáše. Epizoda je známá. Král David, povolaný Bohem pást svůj lid a vést jej cestami poslušnosti božskému Zákonu, zradí vlastní poslání a po spáchání skutku cizoložství dá zabít jejího manžela. Prorok Nátan mu odhalí jeho vinu a pomůže mu ji uznat. To je moment smíření s Bohem ve vyznání vlastního hříchu. A tady byl David pokorný, byl veliký.

Kdo se modlí tento Žalm, je vybízen osvojit si totéž kajícné cítění a důvěru v Boha, které měl David, když prohlédl. Přestože byl králem, ponížil se. Nebál se vyznat svoji vinu a ukázat vlastní ubohost Pánu, byl si však pevně jist Jeho milosrdenstvím; a nebyla to nějaká drobná lež, které se dopustil, nýbrž cizoložství a vražda! Žalm začíná touto prosbou o odpuštění:
„Smiluj se nade mnou, Bože, pro své milosrdenství,
Pro své velké slitování zahlaď mou nepravost.
Úplně ze mě smyj mou vinu
A očisť mě od mého hříchu“ (vv.3-4).

Prosba se obrací k milosrdnému Bohu, aby se smiloval, pohnut láskou, velkou jako láska otce či matky, to znamená prokázal milost a projevil svoji přízeň laskavostí a porozuměním. Je to upřímná výzva k Bohu, Jedinému, kdo může osvobodit od hříchu. Užívá velmi plastických obrazů: zahlaď, smyj, očisť. V této modlitbě se ukazuje pravá potřeba člověka: jediná věc, kterou v životě opravdu potřebujeme, je odpuštění, abychom byli osvobozeni od zla a jeho smrtelných důsledků. V životě bohužel častokrát zakoušíme tyto situace a především v nich se máme svěřovat milosrdenství. Bůh je větší než náš hřích, nezapomínejme na to, Bůh je větší než náš hřích. Bůh je větší než všechny hříchy, kterých jsme schopni se dopustit, a Jeho láska je oceánem, do něhož se můžeme vnořit beze strachu, že budeme pohlceni: odpuštění znamená, že Bůh nás obdařuje jistotou, že nás nikdy neopustí. Jakkoli velké může být to, co si vyčítáme, On je vždycky ještě větší než všechno (srov. 1 Jan 3,20), protože Bůh je větší než náš hřích.

V tomto smyslu ten, kdo se modlí tento Žalm, hledá odpuštění a vyznává svoji vinu, avšak jejím uznáním oslavuje Boží spravedlnost a svatost. A potom znovu prosí o milost a milosrdenství. Žalmista se svěřuje Boží dobrotě, ví, že božské odpuštění je svrchovaně účinné, protože tvoří, co říká. Bůh neskrývá hřích, ale ničí jej a zahlazuje ho přímo v kořeni, od základu jej zahlazuje, aniž by po něm zůstala stopa. Proto se kajícník znovu stává čistým, každá poskvrna je eliminována a je nyní bělejší než čistý sníh.

Všichni jsme hříšníci, my hříšníci se odpuštěním stáváme novým stvořením a jsme naplněni duchem a radostí. Nyní pro nás začíná nová skutečnost: nové srdce, nový duch, nový život. My, hříšníci, kterým bylo odpuštěno a kterým se dostalo božské milosti, můžeme dokonce učit druhé, aby již nehřešili. Někdo řekne: „Ale otče já jsem slabý, padám a padám.“ - Upadneš-li, vstaň! Když nějaké dítě upadne, co udělá? Natáhne ruku k mamince či tatínkovi, aby jej zvedli. Jednejme stejně! Upadneš-li ze slabosti do hříchu, vztáhni svoji ruku a Pán tě vezme a pomůže ti vstát. Taková je důstojnost Božího odpuštění! Důstojnost, kterou dostáváme Božím odpuštěním, spočívá v tom, že nás vždycky staví na nohy, protože Bůh stvořil muže a ženu, aby stáli na nohou a ne proto, aby vězeli v hříchu.
Žalmista praví:
„Stvoř mi čisté srdce, Bože!
Obnov ve mně ducha vytrvalosti.
...
Bezbožné budu učit tvým cestám
A hříšníci se budou obracet k tobě“ (vv.12.15).

Drazí bratři a sestry, Boží odpuštění je tím, co všichni potřebujeme, a je to největší znamení Jeho milosrdenství. Dar, který je každý omilostněný hříšník povolán sdílet s každým bratrem a sestrou, které potká. Všichni, které Pán postavil vedle nás: příbuzní, přátelé, kolegové, farníci... všichni jsou jako my a mají zapotřebí Božího milosrdenství. Je krásné, když je nám odpuštěno, ale i ty, chceš-li, aby ti bylo odpuštěno, odpusť. Odpouštěj! Dej nám Pane na přímluvu Marie, Matky milosrdenství, abychom byli svědky tvého odpuštění, které očišťuje srdce a proměňuje život. Děkuji.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti