Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

12.5.2016 

Kardinál Parolin navštíví v červnu Ukrajinu

Vatikán. Kardinál Parolin se příští měsíc vydá na Ukrajinu, aby vyjádřil trpícímu obyvatelstvu papežovu solidaritu. Vatikánský státní serkretář to oznámil během své návštěvy v Estonsku. Druhý muž Vatikánu hovořil na Univerzitě v Tartu o mezinárodních vztazích Svatého stolce. Dotkl se také otázky migrace a krize hodnot v Evropě.

Kardinál Pietro Parolin uvedl, že vzhledem k závažnosti situace se vydá na Ukrajinu osobně. Připomněl rovněž sbírku, kterou papež František vyhlásil v dubnu (24. 4.), a dodal, že Svatý stolec je zneklidněn zhoršením humanitární situace. Jak řekl, probíhající konflikt a inflace způsobily, že půl milionu Ukrajinců trpí hladem a milion a půl jich muselo opustit domovy. Dramatická je rovněž situace dětí, které nemohou navštěvovat školy, každý den zažívají násilí a jsou traumatizovány. Katolická církev, prestože je na Ukrajině menšinová, reaguje na potřeby obyvatelstva a Svatý stolec připravuje konkrétní pomoc ve prospěch všech bez rozdílu náboženství, dodal kardinál Parolin. k problematice řešení konfliktu, uvedl, že je důležité respektovat mezinárodní a humanitární právo a povzbuzovat zúčastněné strany k dialogu, který by překonal těžkosti a zmírnil utrpení obyvatelstva.

Pokud jde o diplomatickou aktivitu Svatého stolce, kardinál Pietro Parolin zdůraznil, že její přístup není založen na „čistě politickém či obchodním přístupu“, ale zakládá se na čtyřech základních principech, totiž důstojnosti lidské osoby, šíření obecného dobra, solidaritě a subsidiaritě. Vatikánský státní sekretář pak poukázal na dvě současné krize v Evropě, totiž krizi migrantů a hodnot. Pokud jde o první, vatikánský kardinál apeluje na „humanitární odpověď“, která dokáže najít rovnováhu mezi „péčí o práva evropských občanů a přijímáním migrantů“ prostřednictvím „upřímného a uctivého dialogu mezi zeměmi původu, tranzitu a cílovými státy, kam uprchlíci směřují.“

Pokud jde o krizi hodnot, kardinál Parolin hovořil o důležitosti respektu k lidským právům. Nemají být snižována na pouhý individualismus, nýbrž mají být chápána jako univerzální a zásadní pro lidskou osobu a její důstojnost.

Kardinál Parolin rovněž oznámil, že ve čtvrtek 19. května papež František přijme na audienci nového estonského velvyslance při Svatém stolci Väina Reinerta, který při té příležitosti předá pověřovací listiny.

V Tartu, druhém největším městě Estonska, sloužil kard. Parolin rovněž liturgii v kostele Neposkvrněného početí P. Marie. Den předtím při eucharistické slavnosti v katedrále sv. Petra a Pavla v Tallinu připomněl vatikánský státní sekretář svědectví kněží, řeholníků a laiků z dob perzekucí, deportací a překážek nejrůznějšího druhu, jimž musela místní církev čelit v období „okupace a diktatury“. Kardinál Parolin povzbuzoval estonské věřící, aby pokračovali v odvážném poslání nové evangelizace také tváří v tvář novým překážkám jako je sekularizace, náboženská lhostejnost a nepřátelství k víře. Velký důraz položil také na ekumenickou dimenzi v této zemi se silnou pravoslavnou a luteránskou tradicí. „Chci vás povzbudit – řekl věřícím – abyste pokračovali ve společné modlitbě, šířili dialog a spolupracovali v různých oblastech na šíření víry a obecného dobra v duchu evangelia“ – protože, jak dodal, „rozdělení křesťanů je v rozporu s Kristovou vůlí“.

Připomeňme, že Estonsko bylo po Litvě druhou etapou cesty kardinála Parolina do pobaltských států. Včera večer odcestoval do Lotyšska. Do Říma se vrátí zítra, v pátek 13. května.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.9.20 Kardinál Parolin: OSN potřebuje oživující návrat k původnímu duchu
18.7.20 Organizátor papežských cest odchází na lisabonskou nunciaturu
30.10.19 Papež bude v Japonsku apelovat na jaderné odzbrojení, předesílá kardinál Parolin
14.5.19 Kardinál Parolin: Čínští katolíci se dožadují plného začlenění do všeobecné církve
4.5.19 Kardinál Parolin: Nadcházející papežskou cestu vyznačily postavy velkých světců



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti