Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

3.9.2016 

Papež: Milosrdenství není nějaký „namátkový“ dobrý skutek

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne konala zvláštní audience pro dobrovolníky a charitní pracovníky, kteří připutovali do Říma v rámci Svatého roku milosrdenství a v souvilosti se zítřejší kanonizací Matky Terezy. Přibližně padesát tisíc účastníků, mezi nimiž bylo velké množství nemocných a postižených lidí a jejich opatrovníků, si vyslechlo zkušenosti a svědectví o obdrženém milosrdenství. Po asi dvouhodinovém pásmu živých vystoupení, hudby a filmových záznamů např. Jana Pavla II. a Matky Terezy, přišel na náměstí Svatý otec. Jeho katechezi předcházelo čtení z prvního listu apoštola Pavla Korinťanům. Potom se ujal slova papež František:

Slyšeli jsme velepíseň na lásku, kterou napsal apoštol Pavel pro obec v Korintu. Je to jedna z nejkrásnějších a nejvíce zavazujících stránek svědectví naší víry (1 Kor 13,1-13). Mnohokrát mluvil sv. Pavel o lásce a víře ve svých spisech, ale v tomto textu nám podává přece jen něco mimořádně velkého a originálního. Prohlašuje, že na rozdíl od víry a naděje, láska „nikdy nepřestává“ (v.8). Je navěky! Toto učení ať je nám nezlomnou jistotou. Boží láska v našem životě, ani v dějinách světa nikdy nepřestává. Je to láska stále mladá, aktivní, dynamická a nesrovnatelně přitažlivá. Je to láska, která nezradí, i přes náš odpor. Je to láska plodná, která rodí a přesahuje veškerou naši lenost. Všichni jsme svědkové této lásky. Boží láska nám totiž vychází vstříc; je jako rozvodněná řeka, která nás strhuje, aniž by nás zahubila. Ba naopak je podmínkou života: „Kdybych neměl lásku, nejsem nic“ – říká sv. Pavel (v.2). Čím více se necháme touto láskou strhávat, tím více obnovuje náš život. Měli bychom skutečně celou svojí silou říci: jsem milován, proto existuji!

Láska, o níž mluví sv. Pavel, není něco abstraktního a mlhavého. Naopak, je to láska, kterou je vidět, lze se jí dotýkat a zakoušet ji v první osobě. Největší a nejvýmluvnější formou této lásky je Ježíš. Celá jeho osoba a jeho život není ničím jiným než konkrétní manifestací Otcovy lásky, která má svoje vyvrcholení: „Bůh dokazuje svou lásku k nám tím, že Kristus umřel za nás, když jsme ještě byli hříšníky“ (Řím 5,8). Toto je láska, nikoli slova, nýbrž láska. Na Kalvárii, kde utrpení Božího Syna dosahuje vrcholu, pramení láska, která smazává každý hřích a znovu všechno vytváří v novém životě. Nosme s sebou vždycky a nesmazatelně tuto jistotu víry: Kristus „mě miloval a za mě se obětoval“ (Gal 2,20). ... Toto je obrovská jistota: Kristus mne miloval a obětoval se za mne, za tebe a tebe, za všechny, za každého z nás! Nic a nikdo nás nebude moci odloučit od Boží lásky (srov. Řím 8,35-39). Láska je tedy maximální výraz veškerého života a umožňuje nám žít!

Vzhledem k tomuto tak podstatnému obsahu víry by si církev nikdy nemohla dovolit jednat tak, jako to učinil onen kněz a levita vůči polomrtvém človeku ležícímu u cesty (srov. Lk 10,25-36). Nelze odvrátit zrak, otočit se na druhou stranu, abychom neviděli tolik forem chudoby, které žadoní o milosrdenství. Odvrátit takto zrak jinam a nevidět hlad, nemoci a sdírané lidi – to je těžký hřích! A je to také hřích moderní, je to dnešní hřích! My křesťané si to nemůžeme dovolit. Nebylo by důstojné církve, ani křesťana přejít kolem a předpokládat, že máme svědomí v pořádku jenom proto, že jsme se modlili! Kalvárie je stále aktuální; nezmizela a není pouhým krásným obrazem v našich kostelech. Onen vrchol soucitu, z něhož pramení Boží láska k ubohému člověku, neustále promlouvá do našich dnů a vybízí nás, abychom neustále uskutečňovali nová znamení milosrdenství. Nikdy se neunavím říkat, že Boží milosrdenství není krásná idea, nýbrž konkrétní skutek. Neexistuje milosrdenství bez konkrétnosti. Milosrdenství není nějaký „namátkový“ dobrý skutek. Je to nasazení se tam, kde je zlo, kde je nemoc, kde je hlad a kde dochází ke sdírání lidí. Ani lidské milosrdenství nebude lidské a milosrdné, pokud nebude konkrétní v každodenním jednání. Varování apoštola Jana zůstává stále platné: „Děti, nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1 Jan 3,18). Pravdivost milosrdenství totiž potvrzují naše každodenní gesta, jež zviditelňují Boží jednání mezi námi.

Druhou část promluvy věnoval papež dobrovolníkům a charitním pracovníkům, kteří přišli do Říma slavit jubileum „pracovníků milosrdenství“, a mimo jiné jim řekl:

Drazí bratři a sestry, dotýkáte se Kristova těla svýma rukama: nezapomínejte na to. Svýma rukama se dotýkáte Kristova těla. Buďte stále připraveni být solidární, silní ve sbližování, přičinliví v podněcování k radosti a přesvědčiví v poskytování útěchy. Svět potřebuje konkrétní znamení solidarity zejména vzhledem k pokušení lhostejnosti a vyžaduje lidi schopné odporovat svým životem individualismu, myslícímu jenom na sebe a nezajímajícímu se o bratry v nouzi. Buďte ve svojí službě vždycky spokojení a plní radosti, ale nikdy z ní nečiňte důvod domýšlivosti, která vede k pocitu, že jste lepší než ostatní. Vaše skutky milosrdenství ať pokorně a výmluvně prodlužují působení Ježíše Krista, který se stále sklání k tomu, kdo trpí, a pečuje o něj. Láska totiž „vzdělává“ (1 Kor 8,1) a den za dnem umožňuje našim komunitám být znamením bratrského společenství.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy k dobrovolníkům je ZDE



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti