Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

2.10.2016 

Ázerbájdžán – multikulturalismus a komplementarita kultur

Promluva papeže na setkání s diplomatickým sborem, Baku

Česká sekce RV

Pane prezidente,
vážení představitelé občanského života,
členové diplomatické sboru,
dámy a pánové,

těší mne, že mohu navštívit Ázerbájdžán, a děkuji vám za srdečné přijetí v tomto městě, hlavním městě země, rozprostřeném na březích Kaspického moře, městě, jehož tvář radikálně proměnily moderní budovy, jako je tato, v níž se nyní setkáváme. Jsem vám velice vděčný, pane prezidente, za projevy vlídného přijetí, s nimiž jste se ke mně obrátil jménem vlády a azerského národa, a za vaše zdvořilé pozvání, jež mi umožnilo oplatit návštěvu, kterou jste uskutečnil minulý rok ve Vatikánu spolu s vaší paní.

Přijel jsem do této země se srdcem naplněným obdivem ke složitosti a bohatství její kultury, jež je plodem mnoha národů, které v dějinách obývaly tuto oblast a dovolily povstat tomuto tkanivu zkušeností, hodnot a zvláštností, které charakterizují dnešní společnost a mají výraz v prosperitě moderního azerského státu. Nadcházejícího 18. října oslaví Ázerbájdžán 25. výročí nezávislosti a toto datum nabízí příležitost celkově zhodnotit události těchto desetiletí, pokrok, k němuž došlo, a problémy, kterým musí země čelit.

Cesta, kterou jste doposud prošli, jasně ukazuje značné úsilí vynaložené na upevnění institucí a usnadnění ekonomického a občanského růstu národa. Je to cesta, jež vyžaduje trvalou pozornost ke všem, zejména k nejslabším, cesta, která je možná díky společnosti uznávající užitek plynoucí z multikulturalismu a z nezbytné komplementárnosti kultur, tak aby se mezi různými složkami občanské společnosti a příslušníky různých náboženských vyznání nastolovaly vztahy vzájemné spolupráce a úcty.

Toto společné úsilí budovat harmonii v různosti nabývá zvláštního významu v této době, ukazuje totiž, že je možné dosvědčovat vlastní ideje a vlastní pojetí života bez upírání práv těm, kdo zastávají jiné koncepty a vize. Každá etnická či ideologická příslušnost, jakož i každá autentická náboženská cesta, musí vylučovat postoje a koncepty, které zneužívají vlastní přesvědčení, vlastní identitu či jméno Boží k legitimizaci záměrů vedoucích k podrobení a nadvládě nad druhými.

Je mým velkým přáním, aby Ázerbájdžán pokračoval po cestě spolupráce mezi různými kulturami a náboženskými vyznáními. Kéž harmonie a pokojné soužití stále více pronikají společenský a občanský život země v jejich mnohotvárných výrazech a zajišťují tak všem možnost přinášet svůj vlastní vklad obecnému dobru.

Svět bohužel zakouší drama mnoha konfliktů, které nacházejí živnou půdu v netoleranci, podněcované násilnickými ideologiemi a v praktickém upírání práv nejslabším. Aby bylo možné účinně odporovat těmto nebezpečným poryvům, je zapotřebí, aby rostla kultura míru, která se zakládá na nepřetržité připravenosti vést dialog a na vědomí, že neexistuje žádná jiná rozumná alternativa než trpělivé a vytrvalé hledání společných řešení prostřednictvím poctivého a vytrvalého vyjednávání.

Tak jako je žádoucí posilovat harmonii mezi různými složkami společnosti uvnitř hranic určitého národa, stejně tak je nezbytné pokračovat mezi státy s moudrostí a odvahou po cestě vedoucí ke skutečnému pokroku a svobodě národů, otvírat originální cesty, jež směřují k trvalým dohodám a k míru. Bude-li se takto postupovat, ušetří se národům těžká utrpení a bolestná muka, jež lze těžko napravit.

Rovněž ve vztahu k této zemi bych chtěl s bolestí vyjádřit svou blízkost těm, kdo museli opustit svou zemi, a mnoha lidem, kteří trpí v důsledku krvavých konfliktů. Přeji si, aby jim mezinárodní společenství dokázalo vytrvale nabízet nezbytnou pomoc. Zároveň, s cílem umožnit zahájení nové etapy, otevřené trvalému míru v této oblasti, se obracím ke všem s výzvou, aby neopominuli žádnou možnost k dosažení uspokojivého řešení. Věřím, že s Boží pomocí a skrze dobrou vůli zúčastněných stran se Kavkaz stane místem, kde prostřednictvím dialogu a vyjednávání naleznou kontroverze a rozdílnosti své uspořádání a budou překonány, tak aby se tato oblast, „brána mezi Východem a Západem“, podle krásného obrazu užitého sv. Janem Pavlem II. během návštěvy vaší země (srov. Promluva při uvítací ceremonii, 22. května 2002), stala také branou otevřenou míru a příkladem, k němž bude možné vzhlížet při řešení starých i nových konfliktů.

Katolická církev, jakkoli je v zemi početně nepatrná, je zapojena do občanského a společenského života Ázerbájdžánu, má účast na jeho radostech a je solidární v řešení jeho obtíží. Právní uznání, umožněné díky ratifikaci mezinárodní dohody se Svatým stolcem roku 2011, nabízí stabilnější normativní rámec životu katolické komunity v Ázerbájdžánu.

Obzvláště mě těší rovněž srdečné vztahy, které katolická komunita udržuje s muslimskou, pravoslavnou a židovskou komunitou, a je mým přáním, aby se tato znamení přátelství a spolupráce dále rozrůstala. Tyto dobré vztahy nabývají velkého významu pro mírové soužití a pro pokoj na světě a ukazují, že mezi věřícími různých náboženských vyznání je možné udržovat srdečné vztahy, úctu a spolupráci s ohledem na dobro všech.

Vazba na pravé náboženské hodnoty je naprosto neslučitelná s pokusy násilně vnucovat druhým své vlastní představy, skrývaje se za svaté jméno Boží. Víra v Boha je naopak zdrojem a inspirací ke vzájemnému porozumění, úctě a vzájemné pomoci ve prospěch společného dobra celé společnosti.
Kéž Bůh obdaří Ázebájdžán harmonií, mírem a prosperitou.

Přeložila Johana Bronková

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
2.10.16 Náboženství ať jsou úsvitem pokoje
2.10.16 Papež v Gruzii a Ázerbájdžánu – 3. den
1.10.16 Rozdělení mezi křesťany jsou tržné rány zasazené Ježíšovu tělu
1.10.16 Papež v Gruzii a Ázerbájdžánu – 2. den
30.9.16 Přirozený most mezi Evropou a Asií



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti