Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

17.11.2016 

Petrův nástupce: Předpoklad neutrality peněz působí, že lidem vládnou a nikoli slouží

Vatikán. „Vedoucí podniků jako hybná síla ekonomické a sociální inkluze,“ tak zní téma dvoudenního mezinárodního sympósia, které ve Vatikánu organizuje Papežská rada Iustitia et Pax ve spolupráci s Mezinárodní konferencí sdružení křesťanských podnikatelů (UNIAPAC). 500 reprezentantů těchto asociací ze 40 zemí světa zasedá v Malé synodní aule.
Dnes před polednem je přijal papež František a pronesl k nim obsáhlou a zásadní řeč, v níž se zastavil nad třemi „riziky podnikání“, totiž nad správným užíváním peněz, poctivosti a bratrstvím.

Petrův nástupce připomněl nejprve učení svých předchůdců: Lva XIII., který v počátcích sociálního učení církve, upozorňoval na rozdělení občanů do dvou tříd, mezi nimiž „zeje nesmírná propast“ (Rerum novarum, 35), Pia XI., který konstatoval růst „mezinárodního finančního imperialismu“ (Quadragesimo anno, 109), Pavla VI. s jeho varováním před novou formou ekonomické diktatury, k níž by mohla vést přílišná koncentrace prostředků a moci (srov. Octogesima adveniens, 44) a nakonec Jana Pavla II., který upozornil na to, že vzdá-li se stát svého úkolu „hájit společné statky“, dochází ke „»zbožštění« trhu“ (Centesimus annus, 40). A potom formuloval klíčový princip:

Peníze mají sloužit, nikoli vládnout. Peníze jsou pouze technickým nástrojem zprostředkování, porovnání hodnot a práv, naplňování závazků a spoření. Tak jako veškerá technika, peníze nemají neutrální hodnotu, neboť nabývají hodnoty podle účelu a okolností, v nichž se užívají. Pokud se konstatuje neutralita peněz, začíná se podléhat jejich moci. Podniky nemají existovat kvůli vydělávání peněz, jakkoliv peníze slouží k zajištění jejich provozu. Podniky existují, aby sloužily. Proto je naléhavě potřebné, aby se sociální cítění vrátilo do finančních a bankovních aktivit a aby se v tom projevila větší inteligence a invence podnikatelů.

František vysvětlil, že je třeba vzít na sebe riziko komplikací a rezignovat na některé ekonomické jistoty. Mluvil o nutnosti dostupných půjček. Finančnická logika trhu říká, že půjčka je dostupnější pro ty, kdo mají více prostředků a naopak, takže chudí lidé se ocitají v rukou bezskrupulózních lichvářů. Totéž se děje na mezinárodní úrovni vůči chudým zemím, zdůraznil papež a dodal, že jednou z velkých výzev pro podnikatelský sektor a ekonomy je právě zajištění dostupnosti půjček, které mohou být spláceny za spravedlivých a přijatelných podmínek.
Druhým rizikem, které na sebe mají brát podnikatelé, je riziko poctivosti, pokračoval František a zastavil se u korupce jako nejhorší sociální pohromy:

Korupce je lež, která hledá osobní či skupinový prospěch předstírajíc,že slouží společnosti. Korupce ničí sociální tkáň předstírajíc, že plní zákon. Je to zákon džungle maskovaný zdánlivou sociální racionálností. Je to podvod a sdírání těch nejslabších nebo méně informovaných. Je to ten nejneodpustitelnější egoismus, skrývající se za zdánlivou velkorysostí. Korupci plodí adorace peněz, která se obrací proti zkorumpovanému, jenž je sám vězněm této adorace. Korupce je podváděním demokracie a otevírá brány dalším strašlivým zlům, jako jsou drogy, prostituce a obchod s lidmi, otroctví, obchod s lidskými orgány, obchod se zbraněmi a další. Korumpováním se dotyčný stává stoupencem ďábla, otce lži.

František zdůraznil citací z nedávného setkání s alternativními hnutími (5. listopadu 2016), že „korupce není výlučnou neřestí politiky“ a její vymýcení je jednou z nezbytných podmínek sociálního pokroku. Varoval také před zdánlivě nevinnou korupcí, pod záminkou zajištění jistých výhod, protože – jak dodal – každá aktivní či pasivní korupce je počátkem adorování bůžka peněz.
Posledním „rizikem“, o němž František mluvil ke křesťanským podnikatelům, je bratrství, jehož výrazem je - podle Benedikta XVI. - „princip nezištnosti“ (Caritas in veritate, 34).

Podnikatelská aktivita má vždy obsahovat prvek nezištnosti. Spravedlivé vztahy mezi vedoucími a zaměstnanci musí být respektovány a vyžadovány na obou stranách, avšak podnik je zároveň pracovní komunitou, v níž si všichni zaslouží úctu a bratrské ocenění ze strany nadřízených, kolegů a podřízených. Úcta k druhému jako k bratru se má vztahovat také na místní komunitu, v níž podnik fyzicky existuje, a v jistém smyslu také na všechny právní a ekonomické vztahy podniku, které se mají odehrávat a rozvíjet v prostředí úcty a bratrství.

Papež zmínil příklady solidárních aktivit ve prospěch nejpotřebnějších a vybídl, aby nešlo pouze o příležitostné akce sloužící k utišení svědomí nebo pro reklamu, ale o obvyklý postup. V této souvislosti se zastavil u problému současné migrační vlny a dodal:

Svatý stolec a místní církve vyvíjejí mimořádné úsilí při řešení příčin této situace, hledají mírová řešení v regionech a zemích, kde se válčí, podporují ducha vstřícnosti. Ne vždy však lze dosáhnout toho, oč se usiluje. Obracím se proto s prosbou o pomoc také na vás. Na jedné straně jde o to, přesvědčit vládce, aby rezignovali na válečné aktivity všeho druhu. Jak se říká v obchodním prostředí »špatná« dohoda je vždy lepší než »dobrá« hádka. Spolupracujte na vytváření důstojných stabilních a hojných pracovních příležitostí jak na místech původu tak na cílových místech, a to jak pro místní obyvatelstvo, tak pro přistěhovalce, aby se imigrace stávala významným faktorem rozvoje.

František zmínil, že mnozí přítomní sami pocházejí z rodin přistěhovalců a vybídl je, aby si zachovali křesťanského ducha, vstřícnost a přejícnost, a zároveň projevili podnikatelského génia. V této souvislosti pak zmínil argentinského podnikatele Enrique´a Shawa, jehož beatifikační proces zahájil, když konal biskupskou službu v Buenos Aires.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti