Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

17.5.2017 

Severní Afrika je přeplněna migranty, potvrzuje tamní salesiánka

Vídeň. Severoafrické státy, hraničící se Středozemním mořem, jsou zcela přetíženy doslovnou invazí lidí, kteří pocházejí z jižní Afriky a chtějí se dostat do Evropy. Dlouhodobé řešení přitom není v dohledu, vylíčila situaci na severoafrickém pobřeží sestra Maria Rohrerová, FMA. Sedmdesátiletá členka kongregace Dcer Panny Marie pomocnice, která žije v Africe už čtyři desetiletí, vystoupila o minulém víkendu ve Vídni při oslavách dvacátého výročí salesiánského charitativního díla ”Jugend Eine Welt”. Její střízlivé svědectví přinesla mimo jiné švýcarská katolická agentura kath. Podle sestry Rohrerové, která byla roku 2010, tedy krátce před začátkem tvz. arabského jara, vyslána do Tuniska, se tato země arabského Maghrebu v minulých letech stala koridorem do Evropy. Pohyb příchozích a odcházejících je zřetelně patrný také v její katolické farnosti na severovýchodě od hlavního města Tunisu, kde se při bohoslužbách scházejí věřící z osmdesáti národů, přičemž se prudce zvýšil počet lidí ze Subsaharské Afriky. “Téměř všichni chtějí v Tunisku vydělat peníze, aby si mohli zaplatit převaděče do Evropy”, potvrdila švýcarská řeholnice, která v Tunisu působí v diecézním pedagogickém středisku a zároveň výchovně a duchovně pečuje o studentky z černé Afriky, navštěvující tuniské univerzity.

Mnozí migranti, přicházející do Tuniska, se stali obětí překupníků s lidmi. Matky, ale také nezletilé dívky jsou kupříkladu na Pobřeží slonoviny v masovém měřítku lákány skvělými pracovními nabídkami, přičemž letenka už byla údajně předem zaplacena. Když pak tyto ženy vystoupí na tuniském letišti, vysvětlila řeholnice, jsou nuceny k práci v rodinách, úklidových firmách, ale také k prostituci, aby překupníkům splatily dluhy. Mnohé přitom nežádají o povolení k pobytu ze strachu, že by pak nemohly pokračovat v další cestě do Evropy.

Když migranti po měsících tvrdé práce nashromáždí potřebný obnos, mizí do Libye, kde se naloďují na čluny směřující na evropský kontinent. Při příchodu do země sousedící s Tuniskem jim však bývá vše odebráno – klenoty, hodinky, doklady i mobily. Jsou znovu využívání jako dělníci anebo k sexuálním službám a zároveň zavíráni do vězení, kterým se sice říká tábory, avšak jsou srovnatelná s koncentračními tábory druhé světové války, poukázala salesiánská misionářka. Mnozí z nich tuto šikanu nepřežijí, jiní podlehnou týrání a znásilňování. Když pak konečně vstoupí na člun, jsou natolik vyhladovělí a nemocní, že při plavbě umírají.

K dalšímu sexuálnímu násilí dochází na uprchlických plavidlech, pokračovala sestra Rohrerová. Když se ženám podaří dostat zpět, vyprávějí o hrůzách, které prožily. Jsou silně šokované a traumatizované, uvedla. Čluny s migranty totiž při cestě na Lampedusu částečně projíždějí tuniskými vodami. Často jsou přitom zachyceny tuniskou pobřežní hlídkou, která byla v posledních letech prostřednictvím mezinárodní podpory posílena o nové lodě, vrtulníky a zbraně, aby nenechávala migranty projíždět do Evropy. V těchto případech se čluny vracejí na africký kontinent, přeživší jsou při jejich případném ztroskotání zachraňováni a mrtví pohřbíváni. Stísňující je ovšem pohled na tuniské pláže, na které jsou denně vyplavována mrtvá těla, beztoho, že by o jejich vysokých počtech informovaly sdělovací prostředky. Přestože to neodpovídá pravdě, jsou tito mrtví obyvatelé Subsaharské Afriky tuniskými úřady paušálně považováni za křesťany. K jejich pohřbívání v masových hrobech proto tuniská státní správa delegovala místní katolické farnosti. Podle švýcarské salesiánky se tak slaví liturgický obřad křesťanského pohřbu pro zcela neznámé lidi. Vzhledem k tomu, že zesnulí před naloděním z bezpečnostních důvodů odhodili vše, co by mohlo vést k jejich identifikaci, nelze dohledat, kdo jsou, z jaké země pocházejí a zda se jejich rodina dozvěděla o tom, že utonuli. Jediný kněz, původem z Tanzánie, který byl v Tunisku pověřen konáním těchto pohřebních liturgií, je na pokraji vyčerpání. Pouze v prvním květnovém týdnu totiž bylo nalezeno na tuniském pobřeží 180 mrtvol, řekla sestra Rohrerová.

Přeživší migranti, včetně mnoha nezletilých, které tuniská pobřežní hlídka přiváží zpět, jsou vzápětí ze země vyhošťováni. Většina z nich se ale za pár měsíců objevuje znovu, aby navzdory nesmírným obtížím vše zkusili znovu, zakončila své vídeňské vystoupení salesiánská misionářka.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.1.21 Italský program pro návraty migrantů
23.9.20 Kardinál Czerny: Den migrantů věnován také těm, kdo trpí důsledky pandemi
7.7.20 Papežská mše připomene 7. výročí návštěvy na Lampeduse
15.5.20 Množí se deklarace, vytrácí se naslouchání – píše papež v poselství ke Světovému dni migrantů a uprchlíků
20.8.19 Kard. Bassetti: Hledět na migraci z různých perspektiv



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti