Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

7.7.2017 

Priorita G20? Chudí, trpící a ukončení nesmyslných válek, doporučuje papež František

Vatikán/Hamburk. Papež František, stejně jako před osmi lety jeho předchůdce Benedikt XVI., zaslal poselství zástupcům dvaceti nejmocnějších zemí světa, kteří si dali schůzku v severoněmeckém Hamburku. Hostitelkou summitu skupiny G20 je spolková kancléřka Angela Merkelová, která již před několika týdny ve Vatikánu s papežem hovořila o jeho agendě. Svatý otec shromážděným politikům navrhuje čtyři akční principy pro budování bratrské, spravedlivé a pokojné společnosti, které popsal v programovém dokumentu svého pontifikátu, apoštolské exhortaci Evangelii gaudium. Jak píše, tyto základní linie náleží ke staleté moudrosti lidstva, a proto snad mohou posloužit jako příspěvek k reflexi při hamburském setkání.

První princip – „Čas je nadřazen prostoru“ – papež aplikuje na složité světové problémy bez okamžitého a uspokojivého východiska. Je proto nutné uvést do pohybu dlouhodobější procesy poskytující postupná, a tudíž nikoli traumatická řešení, přičemž však musí být od počátku jasný konečný cíl daného procesu. A tím jsou podle papeže Františka chudí, trpící, uprchlíci, běženci a marginalizovaní lidé bez ohledu na jejich národnost, rasu, náboženství či kulturu. V srdcích a myslích vládnoucích politiků jim má být vyhrazena absolutní priorita, což nicméně vyžaduje, aby mocní nasměrovali své svědomí zcela opačným směrem. Kupříkladu vůči třiceti milionům lidí v Jižním Súdánu, Čadu, Africkém rohu a Jemenu, kteří umírají hladem a žízní.

Druhý princip – „Jednota má převahu nad konfliktem“ – papeži umožňuje, aby stejně jako Benedikt XV. před bezmála sto lety vyzval svět k ukončení zbytečného krveprolévání. František připouští, že hlavním účelem hamburského summitu a jiných obdobných setkání je smíření ekonomických rozdílů a stanovení finančních a komerčních pravidel, která by zajistila všestranný rozvoj. Toho však nikdy nebude dosaženo, jestliže se všechny strany nezavážou k podstatnému snížení současné úrovně konfliktnosti a nezastaví nynější závod ve zbrojení. Jak papež hořce konstatuje, existuje tragický rozpor a nesoulad mezi zdánlivou ekonomicky či sociálně podmíněnou jednotou na veřejných shromážděních a úmyslném či vědomě přijímaném setrvávání ve válečných konfliktech.

„Realita je důležitější než idea“, přechází papež ke třetímu principu, aby v souvislosti s ním poukázal na nové ideologie absolutní autonomie trhů a finančních spekulací, které nahradily tragické ideologie první poloviny dvacátého století. Zanechávají za sebou bolestnou stopu vyřazování a odepisování lidí, a leckdy také jejich smrti, konstatuje dále. Významné úspěchy na poli hospodářství a politiky minulého století však byly dosaženy díky obezřetnému a přiměřenému pragmatismu, který se naopak zakládal na primátu člověka. Papež zde jmenuje několik vzorů, ze kterých by se účastníci hamburské schůzky měli poučit. Jde vesměs o „otce zakladatele“ Evropské unie – Schumana, De Gasperiho, Adenauera, Monneta a další.

„Celek je nadřazen části“ – připomíná Svatý otec v samém závěru politikům, zastupujícím státy, do kterých se soustřeďuje 90% veškeré světové výroby a služeb. Naprosté většině zemí, které se podílí pouhými deseti procenty na ekonomickém celku, tak na světové politické scéně chybí hlas, ačkoli na ně zhoubně dopadají důsledky krizí, za které nesou jen malou či žádnou zodpovědnost. Zároveň ale právě v této části lidstva spočívá největší potenciál, který by mohl přispět k celkovému rozvoji, upozorňuje papež a loučí se s G20 slovy jejího posledního summitu v čínském Chang-čou: Kéž Bůh žehná snahám mezinárodního společenství o zahájení nové éry inovativního, propojeného a udržitelného rozvoje, šetrného k přírodnímu prostředí a inkluzivního vůči všem národům a lidem.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.2.21 Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina
9.2.21 Papež se připojí apoštolským listem k dantovským oslavám
2.2.21 Papež: Globalizace není uniformita
30.1.21 Papež o bezdomovcích: Poslední na žebříčku tohoto světa, první podle evangelia
29.1.21 Chudoba je nepřijatelná, píše František dvěma belgickým sdružením



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti