Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

21.9.2017 

Papež: podmínkou spásy je vnímat nebezpečí

Vatikán. Branou k setkání s Ježíšem je uznání, že jsme hříšníci – kázal papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Ve své homilii komentoval obrácení sv. Matouše, jehož liturgický svátek připadá na dnešek, a odkázal přitom na známé Caravaggiovo plátno z římského kostela sv. Ludvíka. Petrův nástupce se v celé události (Mt 9,9-13) zaměřil na tři fáze: setkání, slavení a znelíbení.

Ježíš uzdravil ochrnulého a potkal Matouše, sedícího na celnici. Vybíral daně od izraelského lidu pro Římany a proto byl pohrdán a považován za vlastizrádce. Ježíš jej uviděl a řekl mu: „Pojď za mnou!“. A on vstal a šel za ním, jak podává dnešní evangelium. Na jedné straně je nedůvěřivý, ale také nevrlý pohled Matouše. Ten jedním okem hleděl k Bohu a druhým na peníze, na kterých ulpěl, jak to znázornil Caravaggio. Na druhé straně je laskavý pohled Ježíše, který se nad ním smiloval. Odpor muže, lnoucího k penězům, se zhroutil, a on vstal a šel. „Je to zápas mezi milosrdenstvím a hříchem,“ shrnul papež.
„Do srdce onoho muže, mohla vstoupit Ježíšova láska, protože si uvědomoval, že je hříšník, nikdo jej nemá rád a každý jím pohrdá. Právě toto vědomí hříšnosti otevřelo bránu Ježíšovu milosrdenství. Zanechal proto všeho a odešel. Takové je setkání hříšníka s Ježíšem.“

První podmínkou spásy je vnímat nebezpečí; první podmínkou uzdravení je vnímat chorobu. A cítit se hříšníkem je první podmínkou přijetí milosrdného pohledu. Přemýšlejme o tomto Ježíšově pohledu, tak dobrotivém, krásném a laskavém. Také my, když se modlíme, cítíme na sobě tento pohled, který je pohledem smilování, pohledem milosrdenství, pohledem, který nás zachraňuje. Nemějme strach.

Jako Zacheus, tak také Matouš pocítil štěstí a pozval potom Ježíše k sobě domů na oběd. Toto je druhá etapa – slavení – pokračoval papež. Matouš pozval přátele ze svého odborového hnutí, tedy hříšníky a celníky. U stolu jistě kladli Pánu otázky a On jim odpovídal. Připomínají to slova z 15. kapitoly Lukášova evangelia, že v nebi bude větší radost nad jedním hříšníkem, který se obrátí, než nad devětadevadesáti spravedlivými, kteří obrácení nepotřebují (15,7). Je to slavnost setkání s Otcem, slavnost milosrdenství. Ježíš vskutku plýtvá milosrdenstvím vůči všem, podotkl Svatý otec.

Potom třetí etapa, tedy znelíbení. Farizeové vidí, že celníci a hříšníci sedí u stolu s Ježíšem, a říkají Jeho učedníkům: »Proč váš Mistr jí s celníky a hříšníky?« (Mt 9,11). „Každá nelibost začíná vždycky otázkou: Jak je to možné?“ – komentoval papež a dodal: „Tato otázka páchne a táhne za sebou nevoli. V podstatě šlo o obřadní nečistotu kvůli nedodržení Zákona. Dobře znali nauku a kudy se jde do Božího království. Znali to lépe než všichni ostatní, ale zapomněli na první přikázání lásky. Uvízli v pasti obětí. Mysleli si asi, že přinesením oběti dělají všechno potřebné, a tak se spasí. V podstatě věřili, že spása vzejde z nich samotných, a cítili se v bezpečí. Nikoli! Spasí nás Bůh, Ježíš Kristus nás zachrání,“ zdůraznil papež František.

Onu otázku »jak je to možné?« často slýcháváme mezi věřícími katolíky, když uvidí nějaký skutek milosrdenství. Jak to? A Ježíš je zřetelný, velice zřetelný: »Jděte a naučte se«. Poslal je, aby se šli učit. »Jděte a naučte se, co znamená: „milosrdenství chci a ne oběť“. Nepřišel jsem totiž povolat spravedlivé, ale hříšníky.« Chceš-li být Ježíšem povolán, uznej, že jsi hříšník.

„Je zapotřebí, pokračoval Svatý otec, uznat, že jsme hříšníci, avšak nikoli abstraktně, nýbrž v konkrétnosti mnoha hříchů, kterých se každý z nás dopustil. Nechejme Ježíše, aby na nás shlédl oním pohledem smilování, plným lásky,“ vyzval Svatý otec a dodal pak znovu s odkazem na projevy nevole, která se dnes vyskytuje tak často:

Je jich tolik, tolik... a vždycky říkají - i v dnešní církvi: »Ne, to nelze. To je zcela jasné. Naprosto ne... To jsou hříšníci, které je třeba zahnat pryč...« Také mnozí svatí byli pronásledování či podezříváni. Pomysleme na svatou Johanku z Arku, upálenou, protože mysleli, že je čarodějnice a zavržená. Světice! Pomyslete na svatou Terezii, podezřívanou z hereze, pomyslete na blahoslaveného Rosminiho. »Milosrdenství chci a ne oběť«. Branou k setkání s Ježíšem je uznání, že jsme, jací jsme; tedy uznat pravdu, uznat, že jsme hříšníci. A On přijde a setkáme se. Je tak krásné setkat se s Ježíšem!

Končil papež František dnešní ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti